Bánhalmi Norbert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bánhalmi Norbert
Bánhalmi Norbert.jpg
Született 1979. május 14.
Budapest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása fotográfus

Bánhalmi Norbert (Budapest, 1979. május 14. –) magyar fotóművész, alkalmazott fotográfus.

Élete[szerkesztés]

Iskolái[szerkesztés]

Általános iskolai tanulmányait a Fóti 1. számú Általános Iskolában kezdte, de a Fóti 2. számú Általános Iskolában fejezte be. Középiskolai tanulmányait az Újpesti Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola és Gimnáziumban (UMSZKI) végezte, ahol érettségi után megszerezte az informatikai technikus végzettséget is. Ezt követően a MH Budapesti Katonai Szakképző Iskola és Kollégiumban (BKSZIK) honvéd tiszthelyettes–rádióállomás-üzemeltető végzettséget szerzett, majd 2000 augusztusában őrmesteri rendfokozattal hivatásos katonává avatták.

Főiskolai tanulmányait a Gábor Dénes Főiskola műszaki informatika szakán kezdte meg 2001-ben, 2005 októberében pedig informatikai mérnöki diplomát szerzett. 2000 és 2007 között a Magyar Honvédség híradószertáránál, majd annak jogutódjánál, a Magyar Honvédség Híradó és Informatikai Parancsnokságán (MH HIP) szolgált az informatikai és távközlési központ részlegvezetőjeként Nagytarcsán.

Munkássága[szerkesztés]

Fotósként első komoly szakmai elismerésére csupán 2002-ig kellett várni, amikor egy hadgyakorlaton készült fényképe a Honvéd újság címlapjára került. Ugyanebben az évben a Magyar Honvédség vezérkari főnökének parancsára megalapította az alakulat saját fotós és videós részlegét.

2005-től Szőcs Réka, Tóth László Rudolf és Farkas Ádám társaságában kezdték a budapesti szórakozóhelyek eseményeinek dokumentálását, majd 2006-ban, több tucat fotóssal együttműködve megalapították vállalkozásukat, a HIPStudiót. Szintén ebben az évben a Hungaroring EVO gyorsulási versenyének hivatalos fotóscsapatává váltak, és országos hírnévre tettek szert.

2014 márciusában a budapesti Stefánia Galériában hozta létre első fotókiállítását, ahol 30 hétköznapi hölgy portréján keresztül mutatta be a szépség különböző jegyeit. Ezt követően még két kiállítása volt ebben az évben: júliusban Budapesten szabadtéri fotókiállítása volt PIN UP stílusú képekkel, decemberben pedig New York-ban a New York-i Magyar Házban, ahol szintén 30 hétköznapi hölgyet kapott lencsevégre kedvenc New York-i helyszíneiken, hogy megmutassa, bárkiből lehet igazi modell.

2015-től folyamatosan dolgozik kiállításokon. 2017-ben pedig megjelent az „Ébredés – az Új kezdet” című könyve, amit Elek Erikával közösen hoztak létre, és Csernus Imre pszichiáter és dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának igazgatója írták hozzá az előszót. Ebben a könyvben nőgyógyászati daganattal műtött hölgyek önvallomásai olvashatók, akik saját történetükön keresztül próbálták meg elmondani, hogy van kiút a rákbetegségből, és egy melleltávolítás után is lehet valaki igazi nő. Ezt követte a Vincent & Vincent – Szösszenetek könyve, ahol a teljes illusztrációt ő készítette, és Kovács Olga színművésznővel közösen néhány verset meg is filmesítettek. 2018-ban jelent meg a Lénárt Évával közösen szerkesztett „A Nő világa” című könyve, amelyben a női változó korra mutat be egy-egy szereplőt. Ezt kiegészítve egy blogot is létrehozott, ahol hétköznapi hölgyek a nem természetes krízis hatására bekövetkezett változásaikat oszthatják meg név nélkül az olvasókkal. A könyv előszavát Vámos Miklós írta.

2018. szeptember 18-án az Olympus világmárka magyarországi képviselete beválasztotta a fotós nagykövetei közé.

2020-tól a Tihanyi Apátság tulajdonában lévő Rege Galéria kurátora. Első kiállítás amit a helyszínre szervezett, 2020. július 24 -én nyílt meg, és a "Most vagy Soha" címet kapta. Ide egy országos online fotópályázat keretein belül kerültek szakmai zsűri által kiválasztásra az alkotások, aminek a megalkotója is volt egyben. 2020-ban új alapokra helyezte a 2006-ban elindított vállalkozását és profi szabadúszó szakemberekkel közösen, megalapította a HIPStudio Kommunikációs Ügynökséget. 2020. szeptemberében a IV. Budapesti Fotósviadal egyik szakmai zsűrijének kérték fel, aki az esemény történetében először ment zsűriként végig a versenyzőkkel együtt a feladatokon.

2021-ben az Olympus fényképezőgép márka magyarországi marketing és kommunikációs stratégiai partnerének választották.

Kiállításai[szerkesztés]

 • 2014. Az igazi Nők – Budapest, Stefánia Palota
 • 2014. Azok a régi kacér idők – Budapest, Millenáris Velodrom
 • 2014. Magyar Nők New York -ban – New York-i Magyar Ház
 • 2015. A Nő 50 árnyalata – Budapest, Stefánia Palota
 • 2016. Apa lettem – Budapest, Bálna
 • 2016. Mérföldkövek `56 – New York-i Magyar Ház
 • 2017. Ébredés – az új kezdet! - Budapest, Stefánia Palota
 • 2018. Pest megye kortásrs művészei – Budapest, Pest Megyei Kormányhivatal
 • 2018. A Nő világa – Budapest, Stefánia Palota
 • 2018. Balerina Project – New York, Bellmore
 • 2021. The Frame – Tihany, Rege Galéria

Kurátorként szervezett kiállításai[szerkesztés]

Könyvek[szerkesztés]

 • 2017. Ébredés – az Új kezdet!
 • 2017. Vincent & Vincent – Szösszenetek
 • 2018. A Nő világa

Források[szerkesztés]

Interjúk[szerkesztés]

Cikkek[szerkesztés]