Bánhalmi Norbert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bánhalmi Norbert
Született1979. május 14.
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásafotóművész, NFT artist
IskoláiGábor Dénes Egyetem (2001–2005)
SablonWikidataSegítség

Bánhalmi Norbert (Budapest, 1979. május 14. –) magyar fotóművész, alkalmazott fotográfus, NFT artist.

Élete[szerkesztés]

Iskolái[szerkesztés]

Általános iskolai tanulmányait a Fóti 1. számú Általános Iskolában kezdte, de a Fóti 2. számú Általános Iskolában fejezte be. Középiskolai tanulmányait az Újpesti Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola és Gimnáziumban (UMSZKI) végezte, ahol érettségi után megszerezte az informatikai technikus végzettséget is. Ezt követően a MH Budapesti Katonai Szakképző Iskola és Kollégiumban (BKSZIK) honvéd tiszthelyettes–rádióállomás-üzemeltető végzettséget szerzett, majd 2000 augusztusában őrmesteri rendfokozattal hivatásos katonává avatták.

Főiskolai tanulmányait a Gábor Dénes Főiskola műszaki informatika szakán kezdte meg 2001-ben, 2005 októberében pedig informatikai mérnöki diplomát szerzett. 2000 és 2007 között a Magyar Honvédség híradószertáránál, majd annak jogutódjánál, a Magyar Honvédség Híradó és Informatikai Parancsnokságán (MH HIP) szolgált az informatikai és távközlési központ részlegvezetőjeként Nagytarcsán.

Munkássága[szerkesztés]

Fotósként első komoly szakmai elismerésére csupán 2002-ig kellett várni, amikor egy hadgyakorlaton készült fényképe a Honvéd újság címlapjára került. Ugyanebben az évben a Magyar Honvédség vezérkari főnökének parancsára megalapította az alakulat saját fotós és videós részlegét.

2005-től Szőcs Réka, Tóth László Rudolf és Farkas Ádám társaságában kezdték a budapesti szórakozóhelyek eseményeinek dokumentálását, majd 2006-ban, több tucat fotóssal együttműködve megalapították vállalkozásukat, a HIPStudiót. Szintén ebben az évben a Hungaroring EVO gyorsulási versenyének hivatalos fotóscsapatává váltak, és országos hírnévre tettek szert.

2014 márciusában a budapesti Stefánia Galériában hozta létre első fotókiállítását, ahol 30 hétköznapi hölgy portréján keresztül mutatta be a szépség különböző jegyeit. Ezt követően még két kiállítása volt ebben az évben: júliusban Budapesten szabadtéri fotókiállítása volt PIN UP stílusú képekkel, decemberben pedig New Yorkban a New York-i Magyar Házban, ahol szintén 30 hétköznapi hölgyet kapott lencsevégre kedvenc New York-i helyszíneiken, hogy megmutassa, bárkiből lehet igazi modell.

2015-től folyamatosan dolgozik kiállításokon. 2017-ben pedig megjelent az „Ébredés – az Új kezdet” című könyve, amit Elek Erikával közösen hoztak létre, és Csernus Imre pszichiáter és dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának igazgatója írták hozzá az előszót. Ebben a könyvben nőgyógyászati daganattal műtött hölgyek önvallomásai olvashatók, akik saját történetükön keresztül próbálták meg elmondani, hogy van kiút a rákbetegségből, és egy melleltávolítás után is lehet valaki igazi nő. Ezt követte a Vincent & Vincent – Szösszenetek könyve, ahol a teljes illusztrációt ő készítette, és Kovács Olga színművésznővel közösen néhány verset meg is filmesítettek. 2018-ban jelent meg a Lénárt Évával közösen szerkesztett „A Nő világa” című könyve, amelyben a női változó korra mutat be egy-egy szereplőt. Ezt kiegészítve egy blogot is létrehozott, ahol hétköznapi hölgyek a nem természetes krízis hatására bekövetkezett változásaikat oszthatják meg név nélkül az olvasókkal. A könyv előszavát Vámos Miklós írta.

2018. szeptember 18-án az Olympus világmárka magyarországi képviselete beválasztotta a fotós nagykövetei közé.

2020-tól a Tihanyi Apátság tulajdonában lévő Rege Galéria kurátora. Első kiállítás amit a helyszínre szervezett, 2020. július 24 -én nyílt meg, és a "Most vagy Soha" címet kapta. Ide egy országos online fotópályázat keretein belül kerültek szakmai zsűri által kiválasztásra az alkotások, aminek a megalkotója is volt egyben. 2020-ban új alapokra helyezte a 2006-ban elindított vállalkozását és profi szabadúszó szakemberekkel közösen, megalapította a HIPStudio Kommunikációs Ügynökséget. 2020 szeptemberében a IV. Budapesti Fotósviadal egyik szakmai zsűrijének kérték fel, aki az esemény történetében először ment zsűriként végig a versenyzőkkel együtt a feladatokon.

2021-ben az Olympus fényképezőgép márka magyarországi marketing és kommunikációs stratégiai partnerének választották. 2021 nyarán a Samsung Magyarországgal közösen, megalkottak Tihanyban a Rege Galériában egy állandóan változó digitális kiállítói teret. 2021 szeptemberében létrehozta Kerek Fannival a Starbucks Brand managerével és még 24 fotó -, és festőművésszel közösen, a Művészet Elvitelre jótékonysági projectet. Még ez év novemberében bemutatták online az 1934-ben és 1969-ben is Kékszalag verseny győztes Rabonbán hajó mini dokumentumfilmjét, melyet Szabó – Gamos Attilával cinematográdfussal, Ugron Gáspár Gáborral és Szabó Sipos Barnabás színművésszel közösen alkottak meg.

A 2021 -es évben elért szakmai sikereiről, a The Japan Times magazin Bridges szekciója is beszámolt.

2022 januárjától, Oravetz Dániel festőművésszel közösen ketten látják el a Rege Galéria Tihany kurátori feladatait. A helyszínt ebben az évben a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program hivatalos kiállítói helyszínévé választották. Együttműködésükből született meg 2022 áprilisában a BRAND ART STUDIO, aminek keretein belül a nemzetközi piacra szánt, digitális tartalomkészítéssel foglalkoznak művészi keretek között.

Kiállításai[szerkesztés]

  • 2014. Az igazi Nők – Budapest, Stefánia Palota
  • 2014. Azok a régi kacér idők – Budapest, Millenáris Velodrom
  • 2014. Magyar Nők New York -ban – New York-i Magyar Ház
  • 2015. A Nő 50 árnyalata – Budapest, Stefánia Palota
  • 2016. Apa lettem – Budapest, Bálna
  • 2016. Mérföldkövek `56 – New York-i Magyar Ház
  • 2017. Ébredés – az új kezdet! – Budapest, Stefánia Palota
  • 2018. Pest megye kortárs művészei – Budapest, Pest Megyei Kormányhivatal
  • 2018. A Nő világa – Budapest, Stefánia Palota
  • 2018. Balerina Project – New York, Bellmore
  • 2021. The Frame – Tihany, Rege Galéria

Kurátorként szervezett kiállításai[szerkesztés]

Könyvek[szerkesztés]

  • 2017. Ébredés – az Új kezdet!
  • 2017. Vincent & Vincent – Szösszenetek
  • 2018. A Nő világa

Források[szerkesztés]

Interjúk[szerkesztés]

Cikkek[szerkesztés]