Azumanga Daioh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Azumanga Daioh
(あずまんが大王)
Műfaj
  • Iskolai manga és anime
  • slice of life anime and manga
  • Vígjáték manga és anime


OrszágJapán
Sugárzás
Eredeti sugárzás1999. február – 2002. május
A Wikimédia Commons tartalmaz Azumanga Daioh témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Azumanga Daioh (あずまんが大王; Hepburn: Azumanga Daiō?) egy japán yonkoma vígjáték manga sorozat, melyet Kiyohiko Azuma írt és illusztrált. A sorozat 1999 februárjától 2002 májusáig jelent meg a MediaWorks havi magazinjában, a Dengeki Daioh-ban; 2009 májusában a manga tizedik évfordulója alkalmából három további fejezet jelent meg a Shogakukan Monthly Shōnen Sunday-ben. A mangát először az ADV Manga, adta ki angolul, majd később a Yen Press adta ki újra.

Az Azumanga Daioh című anime televíziós adaptációja: The Animation címmel J.C.Staff készítette, és 2002 áprilisa és szeptembere között sugározták Japánban, amely 130 négyperces részből állt, 26 epizódba összeállítva. Az összeállított epizódokat DVD-n és Universal Media Discen (UMD) a Starchild Records adta ki, angol nyelvű változatát pedig az ADV Films készítette. A sorozat előtt egy színházi rövidfilm és egy eredeti netanimáció is készült. Számos filmzenealbum, valamint három Azumanga Daioh videójáték jelent meg.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Azumanga Daioh című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]