Azerbajdzsán Állami Bábszínház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Azerbajdzsán Állami Bábszínház
A színház épülete
A színház épülete
TelepülésBaku
CímOlajmunkás sugárút (36)
Építési stílusneoklasszicista építészet
Építész(ek)Józef Płoszko
Hasznosítása
Felhasználási területbábszínház
színház
Elhelyezkedése
Azerbajdzsán Állami Bábszínház (Azerbajdzsán)
Azerbajdzsán Állami Bábszínház
Azerbajdzsán Állami Bábszínház
Pozíció Azerbajdzsán térképén
é. sz. 40° 22′ 02″, k. h. 49° 50′ 21″Koordináták: é. sz. 40° 22′ 02″, k. h. 49° 50′ 21″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Azerbajdzsán Állami Bábszínház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Azerbajdzsán Állami Bábszínház (azeri: Abdulla Şaiq adına Azərbaycan Dövlət Kukla Teatrı) Bakuban az Olajmunkás sugárúton található. Józef Płoszko lengyel építész építette 1910-ben, eredetileg filmszínházként működött.[1] A bábok mérete néhány centimétertől az ember méretének duplájáig terjednek.[2]

Története[szerkesztés]

A bábszínháznak otthont adó épületet Józef Płoszko lengyel mérnök építette 1910-ben. 1921-ben javítási és helyreállítási munkákat végeztek, és lebontották az épület homlokzatát díszítő múzsák szobrait. Ezt követően az épületben különböző szervezetk működtek: a Satiragit Színház, a Török Munkás- és Parasztszínház, a Musical Comedy Színház és a Mezőgazdasági Múzeum.[3] Később az épületet a Szovjetunió Népi Művészének Rashid Behbudov dalszínházának próbáira használták.

Az Azerbajdzsán Állami Bábszínház alapjait 1931-ben Mollağa Bəbirli rakta le. Ennek a színháznak az első előadását 1932-ben mutatták be („Cirkusz” címmel).[3] Az évek során az intézmény önálló bábszínházként, vagy a Bakui Filharmonikusok részeként működött. 1964 áprilisában az épületet végül átadták a bábszínháznak. A korai időszakban azeri, orosz és nyugat-európai drámaírók darabjait (leegyszerűsített formában), és az azerbajdzsáni szóbeli népi irodalom motívumaira épülő, nevelési szempontból fontos műveket adták elő a színházban.

A színháznak két működési terülte van: az azerbajdzsáni és az orosz. 1975 óta a színház a gyerekelőadások mellett felnőtteknek is tart előadásokat.[3]

A filmszínház nézőtere hosszában 24 m, a szélessége 11 m, a magassága 10 m. A nézőtéren korábban 400 ülőhely állt rendelkezésre.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ш.С. Фатуллаев. Градостроительство и архитектура Азербайджана XIX-начала XX века, Ленинград, 1986, с. 229 (oroszul) [Sh.S. Fatullajev. Azerbajdzsán várostervezése és építészete a 19. században és a 20. század elején, Leningrád, 1986, p. 229]
  2. Puppet Theatre (angol nyelven). City Life.az. [2013. február 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 21.)
  3. a b c About Theatre-History (azeri nyelven). Azerbaijan State Puppet Theatre named after A.Shaig . [2017. november 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 21.)
  4. History (azeri nyelven). Seaside Boulevard Office . [2018. március 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 21.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Baku Puppet Theatre című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]