Az ifjú James Bond

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Az ifjú James Bond egy regénysorozat, amely Ian Fleming szuperügynökének, James Bondnak a tinédzseréveit meséli el, mikor az Eton College-ban tanult. A jelenleg öt kötetesre tervezett sorozatot Charlie Higson írja.

A sorozat kötetei[szerkesztés]

Charlie Higson szerint az Ian Flemming Publications eredetileg csak egy könyv megírására kérte fel, s a sorozat további részeit mindig más szerző írta volna, valahogy úgy, mint a '60-as évek végén Robert Markham szerzői álnéven kiadott sorozat. Később ezt a tervet elvetették, és Higson beleegyezett, hogy több kötetet is megír a sorozatból, bár egy nyilatkozatában arra utalt, hogy az öt könyv elkészülte után más szerzők folytathatják a munkáját.[1]

Megjelent kötetek[szerkesztés]

 • Ezüstuszony (2005)
  1933-ban, a 13 éves James Bond megérkezik Etonba, hogy megkezdje az első évét. Itt egy amerikai erőszakos emberrel, Lord Randolph Hellebore-rel találkozik. Mire eljön a húsvét, Bond kalandjai a skóciai Highlandon folytatódnak, ahol James belekavarodik egy helyi fiú eltűnésének az ügyébe. Red Kellyvel, a fiú unokatestvérével összefogva James végül megtalálja a kastélyt és a tavat, ahol a Hellebore-ok laknak, és ami helyszínt biztosít Lord Randolph genetikai kísérleteinek.
  Vérláz (2006)
  1933-ban James Bond visszatér Etonba, ahol egy titkos veszélyes klubba, a Veszély Társaságába lép be. Mikor eljön a nyári szünidő ideje, Bond gyalogtúrára megy az olasz Szardíniára, ahol sokkal idősebb unokatestvérével, Victor Delacroix-val van együtt. Ezalatt James belekerül egy titkos római közösségbe, amit Millenária néven ismernek, és célja a Római Birodalom visszaállítása. Azt gondolta, hogy ez a szervezet már megszűnt, s rá kellett jönnie, hogy létezik, s a baljóslatú Ugo Carnifex gróf irányítja.

A jövőben megjelenő kötetek[szerkesztés]

 • Double or Die
  A harmadik Ifjú James Bond regény karácsonykor játszódik Angliában, ahol James egy eltűnt iskolai házmestert keres, és az ügy érdekében megfordul London legsötétebb zugaiban. A könyvben orosz kémek és korai számítógépek is felbukkannak. A könyv címét a rajongók választották egy online szavazáson, és a publikálás napjáig titokban tartották. 2007-ben jelent meg az Egyesült Királyságban.
  Hurricane Gold
  Higson jelenleg a sorozat negyedik részét írja, aminek helyszínéül Mexikót és a Karibi-térséget választotta, s nem az Alpokat, ahogy azt előzőleg bejelentette. A könyv mostani várakozások szerint 2008 januárjában jelenik meg az Egyesült Királyságban.*;
  By Royal Command
  A könyvben James-et arra kényszerítik, hogy hagyja el az Eton-t. A könyvben felbukkan a Királyi család és a brit titkos szolgálat, az MI6 is. Ebben a könyvben James beleszeret egy ír cselédlányba, Roan-ba. A könyv 2008. szeptember 3-án jelent meg az Egyesült Királyságban.

Története és viták[szerkesztés]

Az első kötet megjelenése előtt egy fiatal James Bond ötlete nem aratott sikert a sokkal hagyományosabb felnőtt James Bond rajongói körében. Sok oldalról támadták, s voltak olyan rajongók, akik az egy kötetet megélt, 1960-as sorozattal, a 003½, a Junior James Bond kalandjaival hasonlítottak össze. Az 1990-es évek elején volt egy mérsékelt sikert hozó Junior James Bond című televíziós műsor.

Források[szerkesztés]

 1. title = Charlie Higson interview with CommanderBond.net The Charlie Higson CBn Interview 2005. február 23.