Az UPS Airlines 1354-es járatának balesete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
UPS Airlines 1354-es járatának balesete
Adatok
Dátum2013. augusztus 14.
OrszágAmerikai Egyesült Államok
HelyszínBirmingham, Alabama, Amerikai Egyesült Államok
OkVizsgálat alatt
Indulási állomásLouisville International Airport, Louisville, Kentucky, Amerikai Egyesült Államok
CélállomásBirmingham–Shuttlesworth International Airport, Birmingham, Alabama, Amerikai Egyesült Államok
Halottak2 (mindenki)
Túlélők0
Repülőgép
RepülőgépAirbus A300 Airbus A300F4-622R
ÜzemeltetőUPS Airlines
LajstromjelN155UP
Személyzet2
Térkép
Birmingham (Alabama) (Egyesült Államok)
Birmingham (Alabama)
Birmingham
(Alabama)
Pozíció az Egyesült Államok térképén
é. sz. 33° 33′ 50″, ny. h. 86° 45′ 08″Koordináták: é. sz. 33° 33′ 50″, ny. h. 86° 45′ 08″
A Wikimédia Commons tartalmaz UPS Airlines 1354-es járatának balesete témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az UPS Airlines 1354-es járata egy menetrend szerinti teherszállító járat volt Louisville-ből az alabamai Birmingham repülőterére. A gép a Birmingham–Shuttlesworth repülőtér megközelítése közben lezuhant és kigyulladt.

Repülőgép[szerkesztés]

A balesetet szenvedett gép egy közel tízéves Airbus A300F4–622R teherszállító repülő volt, lajstromjele N155UP. A gépet 2004. február 13-án szállították le. A gép 11 000 óra repült órával rendelkezett, 6800 utat teljesített.

Repülőtér[szerkesztés]

A gép a Birmingham–Shuttlesworth repülőtér 18-as futópályán készülődött leszállni, ami 2164 méter hosszú. Ez nem a "szokásos" leszállási irány, mert nem ez a repülőtér leghosszabb pályája. A reptér leghosszabb pályája ugyanis a 6/24-es pályája, ami 3657 méter hosszú.

A baleset[szerkesztés]

A gép a Birmingham–Shuttlesworth repülőtér megközelítése közben lezuhant és kigyulladt röviddel a 18-as futópálya előtt. A gép kettétört a balesetben. A baleset helyi idő szerint hajnali háromnegyed ötkor történt. A legénység mind a két tagja életét vesztette, a földön senki sem sérült meg.

Kivizsgálás[szerkesztés]

A lezuhant repülőgép Birminghamben

Az FAA megerősítette az UPS teherszállító gépének lezuhanását. Az esetet az NTSB fogja vizsgálni, akik 26 tagú csoportot küldtek a helyszínre, de a francia BEA is felajánlotta segítségét. Az Airbus repülőgépgyártó képviselői is a helyszínre utaztak. Birmingham polgármestere megerősítette, hogy a legénység mind a két tagja meghalt.

Az UPS hasonló balesete[szerkesztés]

UPS Airlines 6-os járata: Az UPS második halásos balesete 2010. szeptember 3-án Dubajban történt, amikor egy Boeing 747-400-as röviddel a felszállás után lezuhant. A gép egy Boeing 747-44AF/SCDA cargo gép volt, lajtsomjele N571UP. A balesetet a raktérben keletkezett tűz okozta, amely megbénította a repülőgép létfontosságú műszereit is. A gép Dubajból a Köln–Bonn repülőtérre tartott. Itt is a legénység 2 tagja vesztette életét. Részletesebben lásd UPS Airlines 6. sz. járata(wd).

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az UPS Airlines Flight 1354 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források, további információk és képek[szerkesztés]