Az Európai Unió londoni képviselete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az Európai Unió londoni képviselete
Embassy of EU in London 1.jpg
Rangja
  • diplomáciai misszió
  • állandó képviselet
Küldő ország Európai Unió
Fogadó ország Egyesült Királyság
Vezető João Vale de Almeida (2020–)
Irányítószám SW1P 3EU
Cím 32 Smith Square
Az Európai Unió londoni képviselete weboldala

Az Európai Unió londoni képviselete az EU 2020. február 1-jén, Londonban nyitott küldöttsége. A delegáció első vezetője João Vale de Almeida(wd) portugál diplomata lett.[1] Bár a hétköznapokban gyakran elhangzik a nagykövetség és a nagykövet kifejezés, valójában képviseletről van szó, Almeida pedig főképviselőként vezeti a szervezetet.

Előzmények[szerkesztés]

Az Európai Bizottságnak 47 éven keresztül volt képviselete Londonban, ami az Egyesült Királyság kilépésével megszüntette a tevékenységét.[2] Ennek a kilépési folyamatnak a során már 2018-ban elhatározta az EU, hogy - hasonlatosan számos unión kívüli országban működtetett delegációjához - Londonban is képviseletet nyit. Az uniónak 140 országban és szervezet mellett van képviselete, ezek közül a legnagyobb az Amerikai Egyesült Államokban, ahol 90 fős személyzet dolgozik - igaz, közülük csak 30 diplomata.[3]

Feladata[szerkesztés]

A harmadik országokban működő EU-küldöttségek hagyományos feladatai mellett - mint például az EU diplomáciai képviselete, az EU tájékoztatása jelentések formájában valamint az EU népszerűsítése a fogadó országban -, az Egyesült Királyságban működő EU-küldöttség kulcsszerepet játszik az Egyesült Királyság kilépési megállapodásának végrehajtásában. A képviselet feladata lesz továbbá az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok tájékoztatása a jogaikról.[4]

A képviselet az Európai Bizottság küldöttségének korábbi székházát vette át, az úgynevezett Európa Házat London City of Westminster negyedében, a 32 Smith Square-en.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. European Union names first ambassador to Brexit Britain. Reuters (2020. jan. 24.) (Hozzáférés: 2020. feb. 1.)
  2. Representation in United Kingdom. ec.europa.eu (2020. feb. 1.) (Hozzáférés: 2020. jan. 1.)
  3. Adam Fleming: EU plans post-Brexit London 'embassy'. BBC (2018. nov. 3.) (Hozzáférés: 2020. feb. 1.)
  4. Peter Sano: Egyesült Királyság: a főképviselő nyilatkozata az Unió londoni küldöttségének megnyitásáról. Európai Unió (2020. feb. 21.) (Hozzáférés: 2020. feb. 1.)