Ayşenur Külahlıoğlu İslam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ayşenur Külahlıoğlu İslam
Törökország család-és szociálpolitikai minisztere
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2013. december 26.
ElődFatma Şahin

Született1958január 16. (66 éves)
Üsküdar, Isztambul, Törökország
PártIgazság és Fejlődés Pártja
Választókerület2011 – Sakarya

Foglalkozáspolitikus
Iskolái
  • Gazi Egyetem (PhD)
  • School of Language and History – Geography (mesterfokozat)
  • Kadıköy Anadolu Lisesi
  • Ankara Egyetem
Vallásszunnita iszlám

Ayşenur Külahlıoğlu İslam[1] (Üsküdar, Isztambul, 1958. január 16. –) török egyetemi előadó, politikus, parlamenti képviselő. Recep Tayyip Erdoğan kormányában 2013. december 26. óta család-és szociálpolitikai miniszter.[2]

Életrajz[szerkesztés]

A Márvány-tengeri régióban, az İstanbul tartományban található Üsküdar kerületben született (Isztambul része). A középiskolát a kadıköyi líceumban (törökül: Kadıköy Maarif Koleji, KAL), később az Isztambuli Egyetem Bölcsészettudományi Kar[3] angol-filológia szakra járt. Ezt követően az Ankarai Egyetem[4] (törökül: Ankara Üniversitesi) nyelv, történelem és földrajz tanszékén, török nyelv és irodalomból szerzett diplomát, valamint mesterfokozatot is. A Gazi Egyetemen[5] doktorált.

A diplomái megszerzése után az ankarai, a kirikkale-i,[6] valamint az alapítványi fenntartású Fővárosi Egyetemen[7] (törökül: Başkent Üniversitesi) dolgozott tanárként.

2005-ben lett docens, majd 2007-ben a Kulturális és Turisztikai Minisztérium Kutatási, Oktatási és Képzőművészeti Főigazgatóságon dolgozott. A Yunus Emre Intézet alapításakor az igazgatótanács tagja lett. 2014-ig 10 könyve és 40 szakcikke jelent meg.[8]

Politikai karrierje[szerkesztés]

A 2013 decemberi korrupciós botrányban leváltott Fatma Şahin utódja lett a család-és szociálpolitikai miniszteri poszton.

Magánélete[szerkesztés]

Férje, Bahadır Celal İslam orvos, egy gyermeke van, angolul jól beszél.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hivatalos életrajz (török nyelven). [2015. április 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 23.)
  2. Az új török kormánytagok névsora (török nyelven). (Hozzáférés: 2014. július 23.)
  3. İstanbul Üniversitesi honlapja (török nyelven). (Hozzáférés: 2014. július 23.)
  4. Ankara Üniversitesi honlapja (török nyelven). (Hozzáférés: 2014. július 23.)
  5. Gazi Üniversitesi honlapja (török nyelven). [2017. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 23.)
  6. Kırıkkale Üniversitesi honlapja (török nyelven). [2015. november 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 23.)
  7. Başkent Üniversitesi honlapja (török nyelven). (Hozzáférés: 2014. július 23.)
  8. a b Életrajz (török nyelven). [2014. július 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 23.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ayşenur Külahlıoğlu İslam című török Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ayşenur İslam című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.