Autófóliázás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Autófóliázás esetén beszélhetünk az autó üvegfelületeinek, valamint a karosszériájának fóliázásáról is. Autóüveg-fóliázás esetén a kocsi ablakának üvegeit borítják be speciális fóliával, amely a jármű komfortosságát és biztonságát hivatott növelni különleges tulajdonságai révén. A karosszériafóliázás célja lehet dekorációs jellegű vagy akár a fényezés védelmét szolgáló megoldás is.

Az autóüveg-fólia[szerkesztés]

Az autóüveg-fóliázáshoz poliészter alapanyagú fóliát használnak. Egy autóüvegfólia-termék annak ellenére, hogy szemmel láthatóan nagyon vékony, több rétegből áll össze. A fólia különféle rétegeit adhatják a hordozó anyag, a színezett anyag, a különböző fémrétegek, a karcálló anyag, a védőfólia stb. Az autóüveg-fólia vastagsága általában 25 és 175 mikron között változik. A felszerelést a jogi előírások miatt jellemzően szakkivitelező végzi.

A fólia az alábbi, a jármű komfortját, biztonságát javító tulajdonságokkal rendelkezhet:[1][2][3][4]

  • Hővédelem: az autóüveg-fóliák képesek akár a napsugárzás 80 százalékának visszaverésére, így az autó utasterének felmelegedését nagymértékben gátolják, kiegészíthetik vagy akár egészében helyettesíthetik is a klímaberendezést.
  • Energia-megtakarítás: a hővédelemnek köszönhetően nyáron, meleg időben tehermentesíti a klímaberendezést. Mindezek által csökkenhet a jármű fogyasztása, energia takarítható meg.
  • Ultraibolya-védelem: az autóüveg-fóliák nem csak a látható napsugárzást verik vissza, de a bennük található különleges ultraibolya-blokkolók segítségével a káros napsugarakat is képesek megszűrni. Ez egyrészt lassítja a jármű belterében található berendezések, tárgyak sárgulását, fakulását, másrészt védi a kocsiban utazók szemének épségét is.
  • Betekintés- és vakításvédelem: a színezett fóliafajták csökkentik a napfény vakító hatását, így védik a szemet és lehetővé teszik a jármű biztonságosabb vezetését. Emellett bizonyos mértékig azt is megakadályozzák, hogy a jármű belterébe kívülről illetéktelenek tekintsenek be, így az értéktárgyakat is védik.
  • Szilánkvédelem: a fóliával ellátott ablakok szilánkvédelme nagymértékben megnövekedik, a nagy szakítószilárdságú fólia védelmet biztosít nem csak üvegtöréses sérülések, balesetek esetén, de erőszakos behatoláskor is.
  • Dekoratív megjelenés: a színezett fóliák nagymértékben képesek az autó üvegének, és így az egész jármű megjelenésének, esztétikusságának fokozására.

A fényáteresztés csökkenése bizonyos hátrányokkal is járhat, például éjszaka ronthatja a látási viszonyokat, illetve hatósági ellenőrzéskor megnehezítheti az autóban ülő személyek azonosítását.

Az autóüveg-fóliázás menete[szerkesztés]

Az autóüveg-fólia felrakásához tökéletesen tiszta ablakfelületre van szükség, amely mentes a zsírtól, kosztól és szennyeződésektől. A fóliázás előtt általában a fóliázást végző szakemberek alaposan megtisztítják az üveget még akkor is ha a jármű már megtisztított állapotban kerül a műhelybe. A fóliázást megelőzően kimaszkolják azokat a felületeket, ahonnan a fólia alá annak telepítése közben kosz kerülhetne.[5] Ezt követően az ablaküveget speciális tisztító vegyszerekkel kezelik. A szabad szemmel nem látható szennyeződéseket egy speciális penge segítségével távolítják el, az úgynevezett gyaluval vagy pengézővel.[6]

A fóliázás alapvetően kétféle módszerrel történhet: szétszedéses, illetve szétszedés nélküli módon. A szétszedéses módszert sok járműtípus esetében egyáltalán nem ajánlják a szakemberek, mert kivitelezése túlságosan bonyolult, nagy az alkatrészek sérülésének veszélye, bizonyos esetekben azonban a szétszedéses technológia alkalmazásával esztétikusabb eredmény érhető el.[7] A kiszereléses technika előnye, hogy nem csak a látható részek, hanem a teljes üveg fóliázásra kerül, a szilánk- és üvegtörés-védelem elleni fólia ezzel a módszerrel rakható fel hatékonyan, és a fólia gyorsabban meg is szárad. Ugyanakkor a kiszerelés időigényesebb módszer, illetve nagyobb a sérülés veszélye.[8]

A karosszériába ragasztott üvegeket rendszerint a helyükön fóliázzák, így a megfelelő munkakörülmények biztosításához további előkészületekre van szükség, mint például a műszerfal vagy kárpit megfelelő nedvesség elleni védelmére.

Az üveg megtisztítása után lemérik annak pontos méreteit, majd nagy tűréssel kivágják az üvegre telepítendő fóliát. Az anyagot először kívülről helyezik fel, hátsó szélvédők esetében hőlégfúvóval melegítik az üvegre a gyárilag egyenes anyagot, ezáltal a fólia tökéletesen felveszi az üveg formáját. Ezután a felesleges részeket levágják az anyagról. A fólia végleges felhelyezésének műveletét megelőzően kerül sor a megfelelő engedélyszám felrakására is, amely a fólia és az üveg közé kerül. A fólia védelmét szolgáló külső réteget leválasztják, majd a felhasználandó réteget és az üveg belső felületét benedvesítik, és a fóliát precízen a helyére illesztik. A nedvesítés lehetővé teszi, hogy a fóliát pontosan a megfelelő helyre illesszék, szükség esetén csúsztatással annak helyzetét korrigálhassák a szakemberek, valamint azt is, hogy a légbuborékokat megfelelő szerszám segítségével a fólia alól eltávolíthassák.[9]

Amennyiben bármilyen szennyeződés maradt az ablakon a fóliázást megelőzően, az ebben a szakaszban mutatkozik meg, és később látható, zavaró foltot hagy vagy akár a fólia sérülését is okozhatja.

Az autóüveg-fóliázás ideje[szerkesztés]

Az autóüveg-fóliázás egy úgynevezett vizes eljárással készül, ahol egy tapadást késleltető anyag és ioncserélt víz egyvelegét permetezik az üvegre és a fóliára egyaránt. Mivel az említett egyveleg 90%-a víz, a 0°C alatti hőmérsékleten a fólia és az üveg között rekedt víz megfagyhat. A professzionális autóüveg-fóliázás kivitelezői ősz végétől tavasz közepéig (fagymentes időszakon kívül) olyan vegyszerekkel keverik a felhordó „síkos vizet”, amitől az -27 fokig fagytűrővé válik. Az autóüveg-fóliázásra a nyár a legalkalmasabb évszak, hiszen a víz gyorsan elpárolog az üveg és a fólia közül.[forrás?]

Jogi szabályozás[szerkesztés]

A magyarországi jogszabályok értelmében az első szélvédőre, a napellenzőkkel takart felületre, bármilyen sötétségű fóliacsík telepíthető, a szélvédőn és a „B oszlop” előtti üvegeken ugyanakkor nem engedélyezettek olyan színezett fóliák, amelyek a már fóliázott üveg fényáteresztését az előírt minimum, azaz 70% alá csökkentenék. A vezető látóterében lévő oldalablakra engedélyes fólia szerelhető, ha a fólia és az üveg együttes fényáteresztése nem csökken 70% alá. A „B” oszlop mögötti ablakokra, bármilyen sötétségű engedélyezett fólia felszerelhető.[10]

A fólia és az üveg közé eltávolíthatatlan módon kell a „H” vagy „AF” minősítő jelölést elhelyezni. A fóliázásról a kivitelezés után a fólia forgalmazó rendszerétől függően papír alapú vagy plasztikkártyás műbizonylatot kell kiállítani, mely igazolja a fólia szakszerű felszerelését és a fólia engedélyének meglétét egy rendőri ellenőrzés vagy a vizsgáztatás során.

Autófóliázás karosszériára[szerkesztés]

A karosszéria fóliázása esetén vagy PVC alapú vagy poliuretán fóliát használnak fel. A PVC-fólia dekorációs jellegű, a poliuretán pedig általában a fényezés védelmére szolgál. A kimondottan karosszériavédő fóliák színtelenek és különböző vastagságban léteznek. Feladatuk, hogy az autó fényezését megvédjék a felverődő kavicsoktól. Általánosságban nem komplett autót vonnak be vele, csak a sérüléseknek kitett felületeket.

Wrapping autófóliázás[szerkesztés]

A wrapping kifejezés az angol wrap (betakar, beborít, befed) igéből származik. A csomagoláshoz használt fóliák alapvetően a hengerelt és az öntött gyártási eljárással készültekre oszthatóak. A hengerelt típus íves felületekre nem ajánlott. Az autócsomagoló fólia termékek különleges felépítése lehetővé teszi, a fóliák bármely autón történő felhasználását legyen a dekorálandó rész az autó karosszériája vagy akár a belső felületei. Később a fólia eltávolítható és akár új fólia is felszerelhető. A dekor fóliák között számos variáció található (például bőr, matt, fényes, karbon stb.). A karosszéria fóliázás gyors, olcsó, tiszta és ha meguntuk vagy eladjuk a járművet, akkor pár óra alatt újra elővarázsolhatjuk az eredeti fényezését. Nem nő a fényezés vastagsága így az autófólia nem avultatja az autó értékét, mint a fényezés. Léteznek olyan autófólia színek, amelyeket fényezéssel egyáltalán nem vagy csak borzasztó drágán lehet megoldani. Az alábbiakban az autó wrapping („autó csomagolás”, azaz autófóliázás) elkészítéséhez választható főbb fóliatípusokról olvashatsz. Az itt leírtaknál jóval többfajta autófólia létezik, amelyek segítségével bármilyen egyedi elképzelés megvalósítható az autódekorálás terén.

1. Kaméleon vagy flip-flop fólia

Mint sok minden más tuningőrület, a kaméleon fényezés is Amerikából indult. Egy autófesték típusba speciális pigmenteket kevertek, és ezzel értek el olyan hatást, mintha az autó vagy motor menet közben változtatná a színét. Ezt a hatást a fény beesési szögének változása adja, és ez az egyik leglátványosabb fényezési forma.

Sokáig ezt csak speciális festékekkel és még speciálisabb kezeléssel, nagyon magas áron tudták elkészíteni, de mára már az autófólia használatával is van erre megoldás, jóval kedvezőbb költségekkel.

2. Karbon fólia

A karbont eredetileg nem díszítőelemnek szánták. Az összeszőtt szénszálak ereje az acéléval vetekszik, súlya pedig az alumíniumnál is könnyebb, ezért versenyautókon és tuning gépeken használták a karosszéria súlyának csökkentésére.

Mivel elég speciális szerepet játszott az autósportban, a tunerek hamarosan díszítőelemként kezdték használni a motorháztetőkön és a különböző elemeken, így hamarosan az autódekorálás egyik lényeges szereplőjévé vált. A karbon fólia speciális eljárással készül, domborúra nyomott, a szénszálakat idéző mintával.

3. Szálcsiszolt, fémhatású és famintájú fóliák

Ezek a fólia típusok merőben új és szokatlan külsőt kölcsönöznek a járműveknek. Ez a fajta autódekorálás tulajdonképpen a különböző természetes anyagok utánzására helyezi a hangsúlyt, így az autófólia felületén olyan mintázatok bukkannak fel, mint a fa, a bőr és a fém.

4. Nyomtatott fólia

Szinte minden feladatra alkalmas, és az egyik leggyakrabban használt autófólia. A felületére akár fotóminőségű nyomtatás is kerülhet, így a járműveken való reklámozás legelterjedtebb formája. Nyomtatás után ajánlott felületvédelemmel (pl. laminátummal) ellátni, hiszen tartóssága így a leghosszabb. A nyomtatott fólia nemcsak reklámcélokra használható, hanem kiváló anyag autó vagy motor tuningok készítésére, illetve versenyautók, versenymotorok díszítésére is. Ez az autódekorálás terén leggyakrabban alkalmazott fólia típus, hiszen felhasználási lehetőségei úgyszólván korlátlanok.

5. Vágott plotterfólia

Egyszerűbb kreatív fólia, egyedi tervezésű dekorációk készítésére szolgál. Egy vagy több színes fóliából géppel egyedi grafikákat lehet kivágni, mint például rajtzászlók, [11]

Karosszéria fóliázás színező fóliákkal (color wrapping)[szerkesztés]

A fóliával történő autó átszínezés szintén felbontható kisebb célcsoportokra. Tekintettel arra, hogy autót nem csak szalonállapotban, vagy nem csak javító fényezés helyett lehet fóliázni, a következő alcsoportok szerint kategorizálható;

Szalonautó fóliázás[szerkesztés]

Egy új autó esetében, az autófóliázás a karosszéria és a fényezés védelmét szolgálja. Az autófólia a legtöbb esetben, megvédi az autót a kavicsfelverődésektől, gallyak, ágak karcolásaitól, a lehulló levelek elszínezéseitől, valamint a közúti sár és mocsok marásaitól. Mindemellett a színes és speciális autófóliák után, elláthatja autóját karcvédő, kavicsfelverődések és egyéb agresszív sérülések elleni autófóliával. Ebből kiderül, hogy az autó védelmét, minél hamarabb, amennyiben megoldható, a szalonból egyenesen a karosszéria fóliás szakműhelybe célszerű eljuttatni, ezzel kivédve az idő múlásával keletkező amortizációkat.

Egy másik gyakori eset, amikor egy szalonban vásárolt autó esetén, nem található abban a színben, vagy igen magas felárat kérnek az autó kért színében történő legyártásakor. Ilyenkor célszerű a legolcsóbb gyári színben beszerezni az autót, ezzel több százezer vagy akár millió forintot spórolva.[12]

Használt autó fóliázás[szerkesztés]

Egy régebbi, de még jó használati értékkel rendelkező autó esetében is érdemes mérlegelni az autófóliázás gondolatát. Amennyiben még legalább 3-5 éve lehet az autónak, viszonylag gondmentesen és üzembiztosan, csak a kinézete öreges, kopottas, az autófóliázás a legjobb választás. Ár-érték arányban, minden egyéb technológiát maga mögé utasít, 5 év teljes körű garanciája pedig biztosíték a gondmentes autókázásra. Az enyhén sérült autó karosszériát fóliázás előtt, minden esetben célszerű felmérni. Ez nem csak azért fontos, mert esetlegesen a karosszéria fóliázás nem képes megállítani a korróziót, hanem azért, mert esztétikailag sem a legjobb Sok esetben elég a felületek átcsiszolása, esetleg feltöltése, hogy a maximális új autó hatás elérhető legyen.

A lepattogott lakk a karosszéria lakatos egyik leggyakoribb karosszéria javítási feladata. Legtöbb esetben a nagy mennyiségű tartós UV sugárzás okozza. A felpattogás kezelése, a megmaradt lakkréteg érintett területen történő visszacsiszolása. Fontos, hogy a karosszéria lakatos ne csiszolja fel túl mélyen, mert ilyen esetekben a festék általában érintetlen. A csiszolást jobbára vizes technológiával végzik, nagy finomságú csiszoló vászon segítségével. A karosszéria javítás csiszolási fázisa után, a festék felület szakszerű takarítása következik. Általában a karosszéria lakatosnak nem szükséges külön oldószerrel kötőképessé tenni az eredeti festékréteget, ezért csak a megfelelő por és zsírmentesítésre kell odafigyelni. Amikor elkészült a felület, több rétegben prémium lakk kerül a felületre, nagynyomású szóró technológiával. Ezt addig ismétlik, amíg a felület el nem éri a pluszos vastagságot. Amikor a karosszéria lakatos mérésekkel meggyőződött a lakkrétegek végleges szilárdságának eléréséről, többmenetes polírozási eljárással egy síkba hozza felületet.

Sérült, törött autó karosszéria fóliázása[szerkesztés]

Amikor egy autó törik, az értéke drasztikusan lezuhan. Ebben az esetben, a gazdája dönthet úgy, hogy megválik tőle roncs formájában, vagy megkezdheti az autó helyreállítását. Ebben az esetben is jó választás lehet a karosszéria fóliázás. Abban az esetben, ha a törés több elemet is érintett, legtöbb esetben a karosszéria javítást a karosszériások bontással kezdik. Ez nem csak azért fontos, hogy a karosszériás könnyebben hozzáférjen, hanem azért nélkülözhetetlen a karosszéria javítás eme eljárása, mert a belső vázszerkezeti károkra így derül fény a legkönnyebben. Az így felfedezett hibák, általában orvosolhatóak, de kezelés nélkül egy meghasadt váz, könnyen rohadásnak indul, és annak a karosszéria javítása már sokkal bonyolultabb és költségesebb művelet. A részlegesen javított autók esetében választható opció a javított elemek fóliázása. Ez azonban nem a legcélravezetőbb, mert a fényezés és a karosszéria fólia színei általában nem egyeznek. A teljes felület fóliázása ugyan költségesnek tűnhet, de az általános 5 év garancia biztosítékot ad arra, hogy a befektetés megtérül.

Kavicsfelverődés és karcok elleni karosszéria fóliázás[szerkesztés]

A kővédő autófóliázás is készülhet új, vagy használt autóra egyaránt. Célja a felpattanó kövek, egyéb közúti hulladékok, illetve a karcok kivédése.

Kővédő vagy kavicsfelverődés elleni autófóliázás[szerkesztés]

A kavicsfelverődés napjaink egyik legsúlyosabb autóamortizációs problémája. Vezethetünk bármilyen óvatosan vagy lassan, állhat az autó akár 50-100 méterre a közutaktól, a felpattanó kavicsok lesben állnak. Egy autó évenkénti újrafényezése megoldást jelenthet a problémára, de mind költségében, mind tartósságában, nem beszélve a rétegvastagság miatti értékcsökkenésről, más megoldás lehet az optimális. A kavicsfelverődés elleni autófóliák, speciálisan erre a célra lettek kifejlesztve. Megvédik autónkat a legtöbb kőfelverődéstől, sok esetben még a vandalizmustól is. Az új fejlesztések révén már nem csak fényes kivitelben jutunk hozzá a kővédő fóliához. Létezik matt, illetve szatén változat is. A kővédő fóliázás szinte egy befektetésnek minősül. Új autónk makulátlan fényezését védi a fizikai behatások ellen, ezért ha pár év múltán el szeretnénk adni autónkat, a kővédő fólia eltávolítása után újra ott terem a gyári, tökéletes fényezés, így kedvezőbb áron tudjuk értékesíteni. Ha eldöntöttük, hogy autónk karosszériájára valamilyen védőfóliát telepíttetünk az anyag kiválasztásán kívül a legfontosabb, hogy minden esetben szakképzett telepítőt válasszunk! A legjobb minőségű anyag is hamar tartását veszti ha a telepítés nem volt szakszerű.[13]

A jó kőfelverődés elleni fólia jellemzői[szerkesztés]

  • legalább 150 mikron vastagság
  • Poliuretén anyag
  • Nagy rugalmasság
  • 5 év garancia
  • *A fóliázott autóra ez az anyag, szintén felhelyezhető, akárcsak az autó karosszériájára.

Mi ellen nyújt védelmet a karosszériavédő fólia?[szerkesztés]

  • Útról felpattanó kavicsok.
  • Fagallyak okozta húzások, sérülések.
  • Bogarak által okozott sérülések, foltok.
  • Egyéb külső hatások.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Autóüveg fóliázás gyakorlata. ezermester.hu (2010. október 15.) (Hozzáférés: 2015. február 23.)
  2. EWFA Fact Sheet A1.01: Increasing protection and privacy. ewfa.org. (angolul) European Window Films Association (2014) (Hozzáférés: 2015. február 23.) (PDF) arch
  3. Katona Mátyás: Hő, tolvajok, sérülések - mindtől óvhat az autófólia. www.autonavigator.hu (2013. június 12.) (Hozzáférés: 2015. február 23.)
  4. Miért hasznos az autófóliázás? www.autofoliazas-budapest.hu (Hozzáférés: 2015. február 23.) arch
  5. Installing Car Window Tint. www.tintdude.net (angolul) (Hozzáférés: 2015. február 23.)
  6. Ben Murphy: How to Tint Your Own Car Windows. www.popularmechanics.com (angolul) (2014. június 20.) (Hozzáférés: 2015. február 23.)
  7. Hol fóliáztassam az autómat és mivel? www.autofolia.info.hu (Hozzáférés: 2015. február 23.) arch
  8. Autóüveg fóliázás kivitelezésének folyamata. thomyfolia.hu (Hozzáférés: 2015. február 23.)
  9. Autófóliák. ezermester.hu (2011. október 11.) (Hozzáférés: 2015. február 23.)
  10. 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról. Jogtár (Hozzáférés: 2015. február 23.)
  11. Autófóliázás Budapest területén, motor fóliázás magas minőségben - Blog (hu-HU nyelven). Bégé Design Kft. (Hozzáférés: 2021. január 5.)
  12. Autófóliázás információk szalonautó fóliázásról
  13. Autófóliázás Budapest területén, motor fóliázás magas minőségben - Blog (hu-HU nyelven). Bégé Design Kft. (Hozzáférés: 2021. január 5.)