Aszo (vulkán)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aszo
阿蘇山, Aso-san
Aso07.JPG
A Neko-csúcs

Magasság 1592 m
Hely Kjúsú, Japán
Típus kaldera
Utolsó kitörés 2011. május 15.
Elhelyezkedése
Aszo阿蘇山, Aso-san (Japán)
Aszo阿蘇山, Aso-san
Aszo
阿蘇山, Aso-san
Pozíció Japán térképén
é. sz. 32° 53′ 04″, k. h. 131° 06′ 14″Koordináták: é. sz. 32° 53′ 04″, k. h. 131° 06′ 14″

Az Aszo (japánul 阿蘇山, Hepburn-átírással Aso-san) Japán legnagyobb működő vulkánja. Hatalmas, 120 km kerületű kalderája a legnagyobb aktív kaldera a világon. A központjában elhelyezkedő Naka-csúcs kráterei kedvelt turistalátványosságok.

Geológiája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Aszo Japán legdélibb nagy szigetén, Kjúsún helyezkedik el a Kumamoto prefektúrában, az Aszo-Kudzsú nemzeti park területén.

Kialakulása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Aszo kalderája

A vulkán mai formáját négy hatalmas robbanásos kitörés alakította ki, az első 300 000, a legutolsó pedig 90 000 évvel ezelőtt történt. A kitörésok során keletkező piroklaszt-árak Kjúsú nagy részét beborították. A legutolsó nagy kitörés során mintegy 600 km3-nyi tefrát lövellt ki.

Típusát tekintve Vezúv-Somma vulkán, az első nagy kitörés után a hegy alatt elhelyezkedő magmakamra beszakadt, jókora (észak-déli irányban 25, kelet-nyugati irányban 18 km átmérőjű) kalderát és azt körbevevő, néhány száz méter magas sziklafalat (sommát) hagyva maga után. Az ezt követő kitörések a kaldera központi és nyugati részén félszigetszerűen benyúlóan 12 kisebb és 5 nagyobb vulkanikus kúpot hoztak létre, melyek a nagyjából sík kalderát egy nagyobb északi medencére (Aszo-dani) és egy keskenyebb déli völgymedencére (Nango-dani) osztják ketté. A 279 km2 területű kaldera udvarába három város is települt: Aszo (28 931 lakos), Minamiaszo (12,015 lakos) és Takamori (7,018 lakos).

Jelenlegi aktivitása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A központi vulkanikus kúpok közül a nagyobb csúcsok a Taka-dake (1592 m), Naka-dake (1506 m), Neko-dake (1433 m), Kisima-dake (1362 m) és az Ebosi-dake (1337 m). Jelenleg csak a Naka-csúcs aktív, 600 méter átmérőjű explóziós üstjében három, viszonylag fiatal kráter található. A Naka-dake i. sz. 553-as kitörése volt az első vulkáni aktivitás, amit a japán írásos emlékek megemlítenek. Állandóan füstölő és néha lávát köpő kráteréhez aszfaltút és drótkötélpálya vezet fel, így a turisták által könnyen megközelíthető. A vulkanikus tevékenység megerősödése esetén azonban (a legutolsó ilyen esemény 2011. május 15-én történt) a környéket a hatóságok lezárhatják.


A geológiailag aktív területen igen sok melegvizű forrás és az azokra telepített hagyományos japán fürdő, onszen található.

Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Aszo (vulkán) témájú médiaállományokat.