Astra A–100

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Astra A-100 "Panther"
A-100.jpg

Típus Maroklőfegyver
Ország  Spanyolország
Gyártó AstrA-Unceta S. A. A.
Műszaki adatok
Űrméret 9 mm
Lőszer 9×19 mm Parabellum
Tárkapacitás 15 db (szekrénytárban)
Működési elv rövid csöhátrasiklásos reteszelés (Browning rendszerű)
Tömeg 0,985 kg
Fegyver hossza 180 mm
Csőhossz 95 mm
Irányzék típusa acél, állítható

Az Astra A–100 a spanyol Astra Unceta Y Compañia S.A. fegyvergyár 1990–2006 között gyártott félatomata maroklőfegyvere.

Története[szerkesztés]

A100 002serial BW.jpg

Az Astra A-90-es továbbfejlesztéseként 1993-ban mutatták be az új A–100-as pisztolyt a németországi Nürnberg városában megrendezett nemzetközi fegyvervásáron. Az Astra ekkor már elvesztette a csatát a számos országban megtartott fegyverpróbákon, amelyeket a katonai és rendőrségi szolgálati pisztolyok cseréje kapcsán kiírt pályázati versenyek keretében tartottak. A pisztolyt a fegyverek polgári piacán elért részesedés növelésének céljával tervezték. Az Astra A–100-nak a Panther fantázianevet adták. Mostanára az Astrának sikerült ezzel a pisztollyal tért hódítania a belföldi piacon, a modellt a spanyol rendőrség számára értékesíti.

Működése, műszaki megoldásai[szerkesztés]

A100 004 BW.jpg

A fegyver revolverező elsütőszerkezetű, 9×19 mm Parabellum, .40 S&W és .45 ACP űrméretben készül. Működését tekintve a Browning-féle rövid csőhátrasiklásos billenőcsöves reteszelést alkalmazták, ahol a csövön kialakított borda a szánban lévő vájatba kapcsolódva biztosítja a megfelelő zárolást. A pisztolyon a Sig-Sauer családnál jól ismert kezelőszerveket találhatóak, amely egy kakasfesztelenítő kar, egy szánakasztó és egy a fegyver szétszedésére szolgáló szétszedőkar, amelyet a Sig-eken megszokottól eltérően a fegyver jobb oldalára helyezték. Ezt elfordítva a szán a fegyverről előre lecsúsztatható és a cső illetve a helyretoló rugó kiszedhető. A fegyver teljesen acél építésű, beleértve az irányzékokat is, ahol a nézőke oldal irányban egy csavar segítségével állítható.

A lőfegyver nem rendelkezik manuális biztosítóval, de a kakasfesztelenítő és a passzív ütőszeg biztosítás miatt a fegyvert lehet biztonságosan csőre töltve, fesztelenítve viselni. A kakas biztonsági félállással is rendelkezik, amely megakadályozza, hogy a kakas az ütőszegre csapjon vagy elérje azt anélkül, hogy az elsütő billentyűt működtetnénk.

Változatai[szerkesztés]

  • A-100 Duo Panther nikkelezett tokkal és barnított szánnal
  • A-100 Panther Inox rozsdamentes acél kivitelben

Források[szerkesztés]

  • A. E. Hartink: Pisztolyok és revolverek enciklopédiája, GABO, Budapest, ISBN 963-8009-56-X, p. 130.