Askøy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Askøy
Kleppestø település látképe, háttérben az Askøy híd
Kleppestø település látképe, háttérben az Askøy híd
Közigazgatás
Ország Norvégia
Megye Hordaland megye
Község Askøy község
Népesség
Teljes népesség29 989 fő (2023. jan. 1.)[1]
Terület101,12 km²
Időzóna UTC+01:00
Elhelyezkedése
Askøy (Norvégia)
Askøy
Askøy
Pozíció Norvégia térképén
é. sz. 60° 28′, k. h. 5° 09′Koordináták: é. sz. 60° 28′, k. h. 5° 09′
Askøy weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Askøy témájú médiaállományokat.

Askøy sziget Norvégia Hordaland megyéjében, Askøy községben. A Bergen felé kapcsolatot teremtő Askøy híd 1992-es megnyitása óta népessége a betelepülőknek köszönhetően gyorsan emelkedik.

Földrajz[szerkesztés]

A szigetet fjordok veszik körül: a Hjeltefjorden északon és nyugaton, a Byfjorden keleten, valamint a Herdlefjorden északkeleten.

Népesség[szerkesztés]

A híd környéke, ahol Kleppestø és Strussham fekszik, valamint a keleti part, különösen a városias Florvaag település (amely évtizedek óta kiváló kompkapcsolattal rendelkezik Bergen belvárosával) sűrűn lakottak, míg a sziget északi és nyugati részén alacsony a népsűrűség.

Askøy az egyik leggyorsabban gyarapodó népességű terület az országban, mivel az Askøy híd 1992-es megnyitása óta számos ember települ ide Bergenből, Midhordlandból és Nordhordlandból.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Askøy című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.