Arturo Ui

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Állítsátok meg Arturo Uit! (Der aufhaltsame Aufstieg des Arturo Ui)
Brecht
Brecht
Adatok
Szerző Bertolt Brecht
Műfaj dráma
Eredeti nyelv német
Fordító Hajnal Gábor (1960)

Szereplők Dogsborough
Arturo Ui
Emanuele Giri
Ernesto Roma
Giuseppe Givola
Ignatius Dullfeet
Karfioltröszt
Gengszterek
Fish
Chicago
Cicero
Cselekmény helyszíne Chicago
Premier dátuma 1958. november 10.
Premier helye Stuttgart

Az Állítsátok meg Arturo Uit! (eredeti német címén: Der aufhaltsame Aufstieg des Arturo Ui) Bertolt Brecht egyik színdarabja.

Az Arturo Uit Brecht 1941-ben írta, de a figura már 1934 óta foglalkoztatta. Akkor még ezt a címet kapta volna a színdarab: Das Leben Hitlers: Reichstagsbrand und der Prozess, ami nyilvánvalóvá teszi azt, hogy miről szól a példázat.[1]

Tisztelt közönség! Eljátsszuk önöknek… a nagy, történelmi gengszterparádét!

Végül csak Brecht finnországi emigrációjában született meg a végleges mű Hitler hatalomra jutásáról Der aufhaltsame Aufstieg des Arturo Ui címmel, amit a világon mindenfelé, így Magyarországon is gyakran játszanak.[2] Hajnal Gábor fordítása Állítsátok meg Arturo Uit! címmel jelent meg könyv formájában az Európa Könyvkiadó gondozásában 1960-ban,[3][4] és ezzel a címmel mutatta be a Thália Színház is 1962-ben, Kazimir Károly rendezésében, Szabó Gyulával a főszerepben.

Ungár Júlia fordításában Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése címmel (ami megfelel az eredeti német címnek) az Örkény Színház adta elő, 2009-ben;[1] Zsótér Sándor rendezte, és Kerekes Éva játszotta Uit („Képzelje el, mintha Chaplin játszaná, vagy Kiss Manyi…” – Zsótér Sándor).[5]

A színművet csak 1958. november 10-én mutatták be először Stuttgartban, Németországban,[6][7] és 1959 környékén a Magyar Rádióban is eljátszották.

A történet arról szól, hogy miként keríti hatalmába Arturo Ui, „karfiolkirály” és gengszterbandája Chicago egyik vezető zöldséges trösztjét, majd az egész várost.[8] A darab elején még csak ideges fickóként jelenik meg, de ahogy halad a történet, és mind nagyobb lesz a hatalma, egyre magabiztosabbá válik. Számos történelmi esemény is megjelenik, például egy raktártűz a Reichstag felgyújtását ábrázolandó vagy a szomszédos Cicero zöldségpiacának megszerzése, ami az Anschlusst ábrázolja.[2]

A nevek és helyek a darabban mind-mind a német történelem egy-egy szereplőjének, helyszínének feleltethetők meg.

Név Történelmi megfelelője
Dogsborough Paul von Hindenburg
Arturo Ui Adolf Hitler
Emanuele Giri Hermann Göring
Ernesto Roma Ernst Röhm
Giuseppe Givola Joseph Goebbels
Ignatius Dullfeet Engelbert Dollfuß
Karfioltröszt Nagytőke
Gengszterek Fasiszták
Fish Marinus van der Lubbe
Chicago Németország
Cicero Ausztria

A mű egyértelmű szimbolikus ábrázolása Hitler hatalomra jutásának. A gengszter-sztori azonban nemcsak a nácik gengszter-technikáját írja le, hanem minden hasonlót is. Ezért mutatják be újra meg újra, általában konkrét, aktuális politikai üzenettel.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Arturo Ui avagy: A királynő meztelen. fidelio, 2009. október 21. [2014. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 28.)
  2. a b Charles Spencer: The Resistible Rise of Arturo Ui, Duchess Theatre, review. The Telegraph, 2013. szeptember 26. (Hozzáférés: 2014. január 28.)
  3. Bertolt Brecht: Állítsátok meg Arturo Uit!. Szegedi Nemzeti Színház. [2014. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 28.)
  4. Bertolt Brecht: Állítsátok meg Arturo Uit! (magyar nyelven). az antikva.hu adatbázisában. antikva.hu. (Hozzáférés: 2016. június 25.)
  5. Archivált másolat. [2014. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 28.)
  6. Der aufhaltsame Aufstieg des Arturo Ui – ein Parabelstück von Bertolt Brecht in einer Inszenierung von Heiner Müller, es spielt das Berliner Ensemble am 14 November 1996 um 20 Uhr, deSingel (német nyelven) (pdf) pp. 17. Patrick Vanhoucke, 1996. November. (Hozzáférés: 2016. június 25.)
  7. Brecht-Uraufführung: Gangsterschau” (pdf), Der Spiegel, 1958. november 26., 65. oldal (Hozzáférés ideje: 2016. június 25.) (német nyelvű) 
  8. Lyn Gardner: The Resistible Rise of Arturo Ui – review. The Guardian, 2013. szeptember 26. (Hozzáférés: 2014. január 28.)