Arasz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Arasz
Arasz

Az arasz népi hosszmértékegység.

Mérési módszer lényege[szerkesztés]

A mérés úgy történik, hogy tenyerünktől oldalirányban kinyújtjuk a hüvelykujjunkat és kisujjunkat, középső három ujjunkat a tenyér felé bezárjuk vagy széttárjuk a kép szerint. Ily módon közel vízszintes vonalat kapunk, amely mintegy három tenyérnyi hosszat ad. Létezik gyermekarasz, női és férfi arasz. Mivel az ókorban illetve a bibliai időkben a kereskedés a férfiak dolga volt, így a bibliai mértékegységek között is szerepelt már az arasz, amely nagyjából 22 cm-nek felelt meg. Az arasz előnye ma is, hogy mindig kéznél van.

Van, hogy megkülönböztetik a nagyarasz és kisarasz (12–14 cm) mértékegységeit. Az előbbi látható az ábrán, az utóbbi pedig a széttárt mutatóujj és a hülvelykujj hegye közötti távolság.

A mértékegység természetesen nem alkalmas precíz mérésre, hiszen a kezek mérete és az ízületek hajlékonysága nem egyforma. Ma inkább csak közelítő mértékként használjuk. Régebben kinevezhették mértékegységnek a helyi fejedelem vagy király araszának hosszát, amelyet a vásárokon vagy áruszállítások során volt kötelező alapul venni, hasonlóan a hüvelyk, láb, könyök mértékegységekhez.

Források[szerkesztés]

  • Magyar értelmező kéziszótár. 2. kiadás. Budapest: Akadémiai. 1975. ISBN 963-05-0731-5  

Külső hivatkozások[szerkesztés]