Aranypengék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Aranypengék
AranyPengék – Téli olimpiai győzelem 2018
AranyPengék – Téli olimpiai győzelem 2018
Szerző Radványi Benedek - Kovács Erika
Főszerkesztő Harle Tamás
Eredeti cím AranyPengék
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Téma téli olimpia, sport, aranyérem
Műfaj sporttörténeti riportkötet
Kiadás
Kiadó Magyarország Kék Európa Stúdió
Kiadás dátuma 2018. november
Oldalak száma 304
ISBNISBN 978-615-80-5606-9

AranyPengék – könyv a 2018-as téli olimpián aranyérmet szerzett férfi gyorskorcsolya váltóról.

A könyv témája[szerkesztés]

2018. február 22-én négy magyar fiatalember sporttörténelmet írt. Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor, vagyis a magyar gyorskorcsolya (short track) férfiváltó a Pjongcsangban megszerezte Magyarország első téli olimpiai győzelmét! Az AranyPengék című könyv a sportolókról, az olimpiai cím megszerzésének körülményeiről, valamint egy sportág felemelkedéséről szól. Kovács Erika, Radványi Benedek szerzők, valamint Harle Tamás szerkesztő 304 oldalas könyve izgalmas riportkötet, dokumentumregény és interjúkötet is egyben, amelynek lapjain a főhősök bőrébe bújva élheti át az olvasó a történelmi olimpiai sikert. Aki látta, sosem felejti el: egy krimi izgalmával ért fel a döntő futam. Mi történt? Hogy történt? Milyen zene dübörgött az öltözőben? Kinek a derekába állt bele a penge? Milyen merényletet követtek el ellenünk a kínaiak? Dráma, lökdösődés, kiesés, világcsúcs.

A könyv felépítése[szerkesztés]

A szerzők 1984-ben indítják a történetet, és innen először évtizedes lépésekben, később évről évre, majd az olimpia közeledtével már napról napra követhetjük az eseményeket. Különlegesség a Körről körre című fejezet, amelyben az olvasó szinte másodpercről másodpercre átélheti a döntő izgalmát. A versenyzők és az edzők kommentárjainak segítségével mintha lassított felvétel peregne az olvasók szeme előtt. A kötet interjúkkal zárul, itt megszólalnak a sportolók, az edzők, valamint a sportághoz kötődő szakemberek.

A könyv tartalma[szerkesztés]

A könyvet egy színes képmelléklet vezeti be, majd Harle Tamás szerkesztő-kiadó és Schulek Csaba, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezető igazgatójának előszava következik. A Háborúra készen című bevezetőben az olvasó a 2018-as téli olimpia helyszínén, a rövidpályás gyorskorcsolya-versenyeknek helyet adó kangnungi jégcsarnok öltözőjében érezheti magát.

1. Fejezet: Évről évre[szerkesztés]

Sportágtörténeti áttekintés a short track magyarországi hőskorától egészen a 2018-as téli olimpiáig. Felelevenednek a sportág kezdeti zord körülményei sok-sok személyes visszaemlékezéssel. Ebben a részben kiderül, hogy a kemény körülmények ellenére is a sportág hazai legjobbjai egy idő után egyre inkább megközelítették a nemzetközi szintet, majd a kétezres évek után egyre másra érkeztek az egykor elérhetetlennek tűnő sikerek.

Ugyancsak ebben a részben olvasható, hogy a 2018-ban olimpiai bajnokságot nyert négy fiatalember mikor, milyen körülmények között került a jég közelébe. Hogyan jutottak az alig tízéves Liu-fivérek Kínába, ahol az első pillanattól kezdve az a Csang Csing edzette őket, aki jelenleg az edzői stáb irányítójaként az olimpián is sikerre vezette a váltót. A fejezetet eredménylisták egészítik ki, amelyeken nyomon követhetők a magyar short track sport kiemelkedő nemzetközi eredményei. Néhány alcím a fejezetből: Cipőfűző tartotta a buszüveget; Négy lábfej a börtönben; Színre lépnek, majd lelépnek a Liu fivérek; Eszméletlen Eb-arany; Kínai „merénylet”; Olimpiára fel!

2. Fejezet: Napról napra[szerkesztés]

Napról napra, egészen a döntő napjáig tart ebben a fejezetben a visszaszámlálás, amely során megismerjük a pjongcsangi körülményeket, a sportolók kinti életének részleteit és a 2018. február 10-én kezdődött téli olimpia gyorskorcsolya-versenyeit. Néhány alcím a fejezetből: Irány Pjongcsang!; Elúszott az első érem; Hű. mi lesz itt?!; A legfontosabb futam; Döntős a magyar váltó; Pokolba a szabályokkal!; Világcsúcson belül a magyar lányok

3. Fejezet: Óráról órára[szerkesztés]

A váltódöntő napján a versenyjégen történtekről szóló fejezet, melynek végén visszaérünk az öltözőbe, ahol indult a történet. Kiderül, melyek voltak az edzők utolsó szavai, amelyekkel a váltó tagjait a verseny előtt ellátták.

4. Fejezet: Percről percre[szerkesztés]

A fejezet alcíme: Az aranyfutam – a főszereplők szemével. Körről körre, másodpercről másodpercre követhetjük az eseményeket, miközben folyamatosan látható, hogy a verseny adott pillanatában hanyadik helyen állt a magyar váltó. A versenyt a két edző, Csang Csing és Bánhidi Ákos is kommentálják. Mit terveztek, ebből mi valósult meg, és hogy milyen gondolatok játszódtak le a fejükben az 5000 méteres táv alatt. A döntő kulcsjeleneteiről teljes részletességgel beszélnek a főszereplők. Ezt követi egy 24 oldalas színes képmelléklet, amely a pjongcsangi versenyeket eleveníti fel, és a négy olimpiai bajnok gyermekkorából, versenyzői korszakaiból is bemutat felvételeket.

5. Fejezet: A döntő után[szerkesztés]

A győzelem pillanatától a budapesti ünneplésig. A történeti részt a pjongcsangi téli olimpia short track versenyeinek teljes eredménylistája, és a négy magyar olimpiai bajnok pályafutásának legkiemelkedőbb eredménylistája zárja.

6. Fejezet: Interjúk[szerkesztés]

Hat nagyinterjú a négy olimpiai bajnokkal és a két szövetségi edzővel[szerkesztés]

 • El akarok hízni és a tengerparton feküdni – Liu Shaolin Sándor
 • Ez maga a csoda! – Knoch Viktor
 • Basszus, csak ne most haljak meg! – Burján Csaba
 • Pókerarc a csapatban – Liu Shaoang
 • Nem hagyhatod el Magyarországot! – Csang Csing
 • Sohasem voltam megalkuvó – Bánhidi Ákos

Öt háttérinterjú[szerkesztés]

 • Nyílt lapokkal – Oláh Bence, az olimpián a short track csapat tartalékja
 • Mindent hazahozott – Jászapáti Petra, az olimpián a női csapat legeredményesebb tagja
 • Méri az ívet – Knoch Balázs, a short track válogatott technikusa, Knoch Viktor bátyja
 • A győzelem magyar hangja – Vásárhelyi Tamás, aki az olimpiai döntőt közvetítette
 • Ha Kósa van, minden van? – Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke

Radványi Benedek által írt fejezetek[szerkesztés]

Kovács Erika által írt fejezetek[szerkesztés]

 • Napról napra
 • Óráról órára
 • A döntő után
 • valamint közreműködés az Évről évre fejezetben
 • Az interjúk közül: Knoch Viktor, Liu Shaoang, Bánhidi Ákos

A Kósa Lajos-interjút Harle Tamás készítette.

Eredménylisták[szerkesztés]

 • 33. oldal: A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók kiemelkedő eredményei 1996 és 2006 között
 • 42–43. oldal: A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók kiemelkedő eredményei 2007 és 2014 között
 • 48–49. oldal: A négy olimpiai bajnokunk kiemelkedő egyéni eredményei a legutóbbi olimpiai ciklusban
 • 53. oldal: A magyar férfiváltó eredménylistája a legutóbbi olimpiai ciklusban
 • 175. oldal: A XXIII. téli olimpiai játékok eredménylistája
 • 176–177. oldal: Az aranyérmes magyar csapat tagjainak adatlapja

Források[szerkesztés]