Aranda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aranda
Közigazgatás
Ország  Ausztrália
Jogállás város
Alapítás éve 1967
Irányítószám 2614
Népesség
Teljes népesség ismeretlen +/-
Földrajzi adatok
Időzóna AEST (UTC+10)
AEDT (UTC+11)
Elhelyezkedése
Aranda (Ausztrália)
Aranda
Aranda
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 35° 15′ 30″, k. h. 149° 04′ 48″Koordináták: d. sz. 35° 15′ 30″, k. h. 149° 04′ 48″

Aranda a főváros, Canberra egyik elővárosa Belconnen kerületben. A 2006-os népszámlálás alapján 2412 fő lakik itt.[1] Aranda városát az Ausztrália középső részén élő Arrente törzsről nevezték el, akiket korábban Arentának, vagyis „Fehér Kakadunak” hívtak. A város Belconnen kistérség legkeletibb részén fekszik, a Black Mountain-hegy nyugati lejtőin. Két oldalról természetvédelmi területek határolják, amelynek következtében a település eléggé bokros jellegű. A külváros fejlődése és terjeszkedése miatt sok fát el kellett távolítani az utóbbi időben, többnyire eukaliptuszokat.

A városka utcáit ausztrál őslakos törzsekről nevezték el. A kisváros 160 hektár területen fekszik és a legelső település volt Belconnen kistérségben. A település utcái megtekinthetők a Google Street View (Utcakép) szolgáltatással.

Elhelyezkedés és közlekedés[szerkesztés]

Bruce-ba vezető függő gyalogoshíd a Belconnen Way felett

Aranda városa Belconnen kistérség délkeleti részén fekszik. Keletről a Caswell Drive választja el a várost a Black Mountain Nemzeti Park-tól, északról a Belconnen Way, a Bindubi Street nyugatról és délről az Aranda bozótvidék határolja. A Belconnen Way hatsávos útja felett átívelő kerékpárhíd segítségével kerékpáros összeköttetése van a közeli Bruce-szal. Cook és Macquarie külvárosok a külváros nyugati szomszédai. Aranda 7 kilométernyire fekszik Civic-től. A Bindubi Street mentén futó kerékpárút köti össze a canberrai kerékpárút-hálózattal. Járdahálózata gyaloghíddal van összekötve a közeli Bruce-szal. Egy gyalogösvény köti össze a települést a Black Mountain-hegységen át a CSIRO társasággal és az Ausztrál Nemzeti Egyetemmel. A környező településekkel sűrű buszjáratok teszik lehetővé a gyors átutazást.

Oktatás[szerkesztés]

Emléktábla az arandai városfejlesztés 1966-os megkezdésére

A városban egy katolikus (St Vincent's Catholic School) és egy állami (Aranda Primary School) található.

Földrajza[szerkesztés]

Aranda területe a Pittman-alakzat felsőbb rétegein fekszik, melyek az ordovíciumban keletkeztek.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Aranda, Australian Capital Territory című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  1. Australian Bureau of Statistics: Calwell (State Suburb). 2006 Census QuickStats, 2007. október 25. (Hozzáférés: 2012. április 13.)