Aragón (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aragón
Az Oza erdőség a Pireneusokban, az Aragón forrásvidékén
Az Oza erdőség a Pireneusokban, az Aragón forrásvidékén
Az Aragón vízgyűjtő területe
Az Aragón vízgyűjtő területe
Közigazgatás
OrszágokSpanyolország
autonóm közösségAragónia, Navarra
tartományHuesca
Jacetaniajárás
TelepülésekJaca, Sangüesa, Milagro
Földrajzi adatok
Hossz129 km
Forrásszint1130 m
Vízgyűjtő terület8524 km²
é. sz. 42° 49′ 00″, ny. h. 0° 30′ 00″
TorkolatEbro
é. sz. 42° 13′ 15″, ny. h. 1° 45′ 18″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Aragón témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Aragón az Ebro egyik jelentős bal oldali mellékfolyója. Teljes hossza kb. 129 km. Aragónia, Huesca tartományának Jacetania járásában ered a Pireneusok középső részén, Canfranc falu közelében. Aragóniából délnyugat felé átfolyik Navarrába, ahol a Tugelától nem messze található Milagrónál ömlik az Ebróba. Ennek megfelelően vízgyűjtő területének legnagyobb része is spanyol területen van, de egy néhány négyzetkilométeres csücske átlóg az országhatáron Franciaországba. Két legfontosabb jobb oldali mellékvize az Irati és az Arga, további mellékvizei a Verál és a Zidacos.

Felső vízgyűjtő területét (1500 km²; legmagasabb pontja több mint 2600 m) a már Navarrában található Yesa faluig számítják. Itt a folyót a tengerszint fölött 492 m-rel elgátolták, és nagy víztározót alakítottak ki vízerőművel. A víz egy részét öntözésre használják.

A vízgyűjtőn a csapadék átlagos mennyisége 750 mm/év, de eloszlása rendkívül egyenetlen: a forrásvidéken eléri az 1600 mm/évet is. A tél és a tavasz viszonylag esős, a nyár és az ősz szárazabb.

Alsó szakaszán civil kezdeményezésre 2003-ban visszatelepítették az eurázsiai hódot (Castor fiber).

A folyó völgyében szervezték meg 802-ben a frankok Marca Hispanica tartomány részeként Aragónia grófságot, a későbbi Aragóniai Királyság, illetve a mai Aragónia elődjét.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Enrique Morán-Tejeda et al.: Senstitivity of water balance components to environmental changes in a mountainous watershed: uncertainty assessment based on models comparison

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Aragón (river) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.