Antonie Janisch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Antonie Janisch
Született1848. május 9.[1]
Bécs
Elhunyt1920. október 12. (72 évesen)[1]
Bécs
Állampolgárságaosztrák
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Antonie Janisch témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Antonie Janisch (magyarul: Janisch Antonie) (Bécs, 1848. május 9. – Bécs, 1920. október 12.) a bécsi Burgtheater (Várszínház) színésznője, főleg naiv és szentimentális szerelmes szerepekben tűnt fel. Apja Janisch Antal.

Életpályája[szerkesztés]

Bécsben Franz Grillparzer Szapphó című drámájában játszotta a főszerepet 1867-ben, nem volt igazán sikeres még ekkor, Berlinbe ment, ott a királyi városi színházban játszott. 1869-ben a hamburgi Thália Színház igazgatója hívta meg szerepelni, itt nagy sikerei voltak. 1872-ben már felfigyelt rá a bécsi nemzeti színház híres rendezője, Franz von Dingelstedt is, s visszahívta Bécsbe, s Antonie Janisch elkötelezte magát a bécsi Várszínháznak.

1873 november 29-én férjhez ment, feleségül vette Ludwig Aloys von Arco auf Valley német diplomata, a pár Olaszországba, Egyiptomba utazott nászútra, így Antonie Janisch lemondott a művészeti pályafutásról, de ez nem tartott sokáig, mert házassága 1875 augusztus elsejével felbomlott. 1875-ben már újra szerepelt Szentpéterváron, majd visszatért a bécsi nemzeti színházhoz, ott maradt 1893-ig. Meghívták Németországba, Angliába és Amerikába is szerepelni, 1892-ben tért vissza Bécsbe. 1893-ban nyugdíjba vonult és a Bécs melletti Hütteldorfban (ma Bécs 14. kerületében van ez a hely) élt visszavonultan, itt hunyt el, de nem itt, hanem a Wiener Zentralfriedhofban (Bécsi Központi Temető) helyezték örök nyugalomra.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b https://www.geschichtewiki.wien.gv.at/Antonie_Janisch, Antonie Janisch, 2017. október 9.
  2. Információ családtagtól.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Antonie Janisch című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]