Anton Molnar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Anton Molnar
Anton molnar.jpg
Született 1957.
Budapest
Foglalkozása festőművész
SablonWikidataSegítség

Anton Molnar (Molnár Antal) (Budapest, 1957–) Párizsban élő magyar képzőművész, az egyik legsikeresebb, és legismertebb külföldön élő magyar festő.

Életrajza[szerkesztés]

A Képző és Iparművészeti Szakközépiskolában festő szakon végzett 1976-ban, majd a Szépművészeti Múzeum-ban dolgozott, míg fel nem vették a Képzőművészeti Főiskolára, ahol 1983-ban diplomázott festőművészként. 1986-ig a főiskolán maradt mesterképzésen. Ebben az évben az ENSZ grafikusi megbízatást ajánlott fel neki Genfben, majd két évvel később Párizsban telepedett le, de hazáját nem felejtette el.

Gyakran látogat haza, és e látogatások alkalmával újabb és újabb magyar témájú képek kerülnek fel a vásznára. Számos kiállítása volt eddig Magyarországon is.

2004-ben 50 perces portréfilm készült vele A Painter's Travel Diary - Portrait of Anton Molnar címmel, melyet a Duna TV is bemutatott.

2012-ben a 40. Dijon-i "Salon des artistes" díját nyerte el a kb. 500 résztevő művészt megelőzve.

Művészete[szerkesztés]

Technikája erősen emlékeztet a 15. és 17. századi németalföldi festőkére, de erős hatással van rá az 1980-as évek amerikai „pop-art”-ja is. Olyan, mintha fára festene, ami külön érdekességet ad képeinek.

Anton Molnár meglátja az egyszerű tárgyakban a tökéletességet. Szinte fotó hűséggel mintázza meg a témát, legyen az saját cipője, vagy kalapja. Sajátos szögben fogja meg a tárgyat, hogy élesen, és furcsa szögben essen rá a fény. Ez a sajátos nézőpont titokzatosságot kölcsönöz a hétköznapi használati eszközöknek, és az aprólékos kidolgozás hiperrealista magasságokba emeli azokat.

Anton Molnár nem csupán festőművész, hanem fotóművész és grafikus művész is egyben. A fényképezőgép gyakran visszaköszön festményeiben, a festőművész a gépével egy tárgyról tükröződik vissza.

A grafikusművész is jelen van festményein, amelyeken – sajátságos módon – majdnem mindig írott szöveg is van, amely tartalmat közvetít az ábrázolt figura vagy tárgy mellett.

Szakirodalom[szerkesztés]

  • Anton Molnar. 2000. Paris, Opera Gallery. 95 o. ISBN 2951600313
  • Anton Molnár: Gefrodinspex jegyzetek. Molnár György kiadása. 2002. 118. o. ISBN 9630098229
  • Anton Molnar: Gefrodinspex Collector. 2007. Tokyo. 205. o.

Kiállítások[szerkesztés]

1990-től önálló kiállításai nyíltak Franciaországban, majd pár év alatt a világszerte meghívásokat kapott művei bemutatására. Az USA-ban elsőként 1993-ban a Galerie Michael, Los Angeles mutatta be műveit, majd Miamiban és New Yorkban voltak - vannak tárlatai. 1995-ös évtől a párizsi Opera Galériában évente van tárlata, melynek sikerére jellemző, hogy a New York-i, szingapúri, miami, londoni, hongkongi, monacói operák galériái is bemutatták (gyakran visszatérően) a képeit. 1998-tól Tokióban a Galleria Prova szervez rendszeres bemutatót. Emellett Svájcban, Dániában, Mexikóban, Olaszországban is voltak önálló kiállításai.

Magyar vagy magyar vonatkozású kiállítások[szerkesztés]

  • 2002 Secco Galeria, Budapest
  • 2007 Erdész Galéria, Szentendre
  • 2011 Gefrodinspex Galéria, Budapest
  • 2012 A New York-i Magyar Nagykövetség tárlata "Roots" (Gyökerek) by Anton Molnar címmel [1][halott link].

Források, külső hivatkozások[szerkesztés]