Antiquarium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Antiquarium
TelepülésAltstadt-Lehel
Építési adatok
Építés éve1568 – 1571
Építész(ek)Jacopo Strada
Hasznosítása
Felhasználási területtér
TulajdonosBavarian Administration of State-Owned Palaces, Gardens and Lakes
Hosszúsága69 m
Elhelyezkedése
Antiquarium (München)
Antiquarium
Antiquarium
Pozíció München térképén
é. sz. 48° 08′ 26″, k. h. 11° 34′ 44″Koordináták: é. sz. 48° 08′ 26″, k. h. 11° 34′ 44″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Antiquarium témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Antiquarium a bajor uralkodók müncheni palotaegyüttesének, a Münchner Residenznek az egyik legrégebbi és legértékesebb fennmaradt (helyreállított) része. 1568-ban építették a hercegi antikvitásgyűjtemény és könyvtár elhelyezése céljából, majd hamarosan ünnepi rendezvények számára szolgáló teremmé alakították át.

A 69 méter hosszú, dongaboltozatos földszinti terem a reneszánsz építészet egyik legjelentősebb alkotása, az Alpoktól északra a legnagyobb ilyen építmény. A termet 17 ablakpár világítja meg. Gazdag falfestményeit többek között id. Hans Donauer, Alessandro Padovano, Peter Candid és Antonio Viviani készítették, utóbbi csak 1600 körül készült el a 102 régi bajor várost ábrázoló sorozatával.

Története[szerkesztés]

V. Albert bajor herceg 1568 és 1571 között építtetett a Mantovából származó Jacopo Strada tervei alapján egy kétszintes épületet gazdag szoborgyűjteménye (a földszinten) és könyvtára (az emeleten) elhelyezésére. 1580–1584 között Friedrich Sustris végezte el a földszinti terem átalakítását egy bankett-terem céljára. Ekkor kapta a terem a ma is látható belső díszítését.

A második világháborús bombatámadások során az épület közepe beszakadt. Az elkövetkező évek során a nyitva álló épület falfestményeiben nagy károkat okozott a nedvesség. A mennyezet kijavítása után kerülhetett csak sor az épület teljes belső renoválására Otto Meitinger vezetésével.

Az épület ezután a Residenzmuseum részeként nyílt meg a látogatók előtt. A bajor kormány időnként fogadásokat, díszvacsorákat, koncerteket rendez benne magas külföldi vendégek látogatása során vagy más ünnepi alkalmakkor.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Antiquarium (München) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • Ellen Weski, Heike Frosien-Leinz: Das Antiquarium der Münchner Residenz. Katalog der Skulpturen. 2 Bände. München, Hirmer 1987, ISBN 3-7774-3490-6.
  • Dorothea und Peter Diemer: Das Antiquarium Herzog Albrechts V. von Bayern. Schicksale einer fürstlichen Antikensammlung der Spätrenaissance. In: Zeitschrift für Kunstgeschichte 58, 1995, S. 55–104.
  • Sabine Heym: Das Antiquarium der Residenz München. München, Bayerische Schlösserverwaltung, 2007. ISBN 978-3-932982-84-2