Angol masztiff

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Angol masztiff (English Mastiff)
Fajtagazda országNagy-Britannia
Osztályozás
CsoportII. Pinscherek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák
Szekció2. Molosszerek
Típus2.1. Masztiff típusú kutyák
A Wikimédia Commons tartalmaz Angol masztiff témájú médiaállományokat.

Az angol masztiff (English Mastiff) egy angol munkakutya.

Története[szerkesztés]

Kialakulása Kr. e. 1000 körülre tehető. Már a római hódítás idején a britek harci kutyája volt, bátorságukról Julius Caesar is megemlékezett. 1415-ben, a franciaországi agincourti ütközetben Sir Peers Legh testét masztiffja élő pajzsként védte a tomboló harcban. Visszatérve Angliába, állítólag ez a kutya alapozta meg a híres Lyme Hall vérvonalat. Az angol masztiff a második világháborút követően csaknem kipusztult, de azóta ismét örvendetesen gyarapodik a fajta egyedszáma.

Külleme[szerkesztés]

Magassága 70-76 centiméter, tömege 70-90 kilogramm. Hatalmas testű, erőteljes felépítésű, szilárd csontozatú, kidolgozott izomzatú, már az ókorban is ismert fajta. Bátorsága és kiváló őrző-védő munkája miatt jelentős hírnévre tett szert. Alapvető jellegzetessége a szilárd és arányos vázrendszerrel alátámasztott, masszív test. Feje bármely oldalról nézve szögletes. Vadnak tűnő külleme ellenére kezes, engedelmes állat. Az őrző-védő munkában megbízható, nem sok esélyt ad a betolakodóknak.

Jelleme[szerkesztés]

Természete engedelmes és éber. Nagy hely- és mozgásigény jellemzi, emellett értelmes és ragaszkodik az ember társaságához. A leendő gazdák számítsanak arra, hogy sok időt kell szánniuk kutyájukra.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • David, Alderton. Kutyák, Határozó Kézikönyvek sorozat. Panem-Grafo (1993)