Angerseed

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Angerseed egy magyar death metal együttes, melyet Peter D. Maniak alapított 2007-ben.

Angerseed
ANGERSEED (balról jobbra) 2015: Nagy Viktor, Peter D. Maniak, Bodnár Csaba, Fehértóy Péter
ANGERSEED (balról jobbra) 2015: Nagy Viktor, Peter D. Maniak, Bodnár Csaba, Fehértóy Péter
Információk
Eredet Magyarország, Debrecen
Aktív évek 2007 - napjainkig
Műfaj Brutal Death Metal
Kiadó Nail Records
Tagok
Peter D. Maniak
Fehértóy Péter
Nagy Viktor
Bodnár Csaba

Az Angerseed weboldala

 Történet[szerkesztés]

Kezdeti évek (2007 - 2009)[szerkesztés]

Az Angerseed 2007-ben alakult Debrecenben, az alapító tag Peter D. Maniak (ének) ekkor már közel másfél évtizede ismert résztvevője volt a magyar Underground életnek. A 90-es években Carbon Cage nevű zenekarával tett országos ismertségre szert, míg a 2000-es években a Neochrome volt az ügyeletes zenekara, mellyel szintén jelentős sikereket ért el. Míg előbbi egyfajta sötét hangulatú, sokféle hatással rendelkező progresszív zenét játszott, utóbbi zenekar már kimondottan a Death/Black Metal vonalat képviselte. Az arány a második Neochrome lemezen túlzottan a Black Metal egy speciális ága felé fordult, ami elégedetlenséggel töltötte el Maniak-et. Egy igazi Death Metal zenekaron kezdte el a fejét törni (a kezdetekben projekt jelleggel), mivel mindig is ezt a műfajt preferálta a legjobban. Időközben számos zenei és emberi folyamatnak köszönhetően be akarta fejezni a Neochrome sztorit, ami 2007 szeptemberében részéről meg is történt (ezután a megmaradt tagok még egy ideig folytatták ezen a néven más felállással).

Maniak viszont tartotta magát a megállapodáshoz, miszerint nem ezen a néven folytatja, így az igen gyorsan felálló új zenekar az Angerseed nevet kapta. Ez a név már 2001-ben is felmerült névötletként, de végül akkor csak számcím lett belőle. Az Angerseed első szilárdabb felállása a következő volt: Peter D. Maniak (ének), Zsuga Antal (basszusgitár), Szendi Attila (dob, ex-Domhring, ex-Raventor), Gál Szabolcs (gitár). A zenekar tehát a Death Metal műfajt jelölte ki irányául, mely egyenes és lényegretörő, de nem zárkózik el a komplexebb megoldásoktól sem. Szövegvilágukban elvontabb, víziószerű köntösbe burkolva szólalnak fel a világ rossz irányba való haladása ellen. Általában az egyén belső vívódásának szemszögéből nézve jelenítik meg az ebből fakadó zavarodottságot és kiábrándult csalódottságot, melyet társadalmunk értékvesztésének folyamatai generálnak. Közel 8-9 hónapos közös munka során megszülettek az első dalok, de az első koncerteket megelőzően Szendi Attila kikerült a zenekarból. Rövid szünetet követően M. Zsolt került a helyére és 2008 végén lezajlott az első koncert is. 2009-től kezdődően a zenekar aktív koncertezésbe kezdett, és bár a Maniak múltjából fakadó előny segített sokat, azért mégis igen nehéz volt elindulni és ismertté tenni a zenekart. Az első időszak nagyon küzdelmes volt és 2009 elején egy újabb tagcserét is hozott, Gál Szabolcs emberi problémák miatt kikerült a zenekarból, helyére D. Levente került. Ezt megelőzően még a zenekar egy nagyobb debreceni koncertje rögzítésre került egy mobilstúdió által.

Változások és az első anyagok (2009 - 2013)[szerkesztés]

2009 nyarán újabb gitárosváltás, ezúttal két gitáros szállt be a zenekarba, Fehértóy Péter és Nagy Viktor (ex-Andartar). Ezzel megszilárdult a zenekar magja, hiszen a két gitáros a mai napig is aktív tag. 2010 elején megjelent a zenekar első demója, „The First Seeds (Before The Reign Of Anger)” címmel. A lemez 5 dalt tartalmazott és a 2009 elején felvett koncertanyag szolgált alapul hozzá, melyet egy stúdióban öntöttek végső formába. 2010 elején Zsuga Antal távozott a zenekarból, őt F. Zoltán váltotta. 2010 nyarán M. Zsolt első alkalommal került ki a zenekarból emberi problémák miatt, helyére F. Tas került. A folyamatos koncertezés során egyre komolyabb helyeken játszott az Angerseed, és a szimpatizánsok is gyűlni kezdtek a zenekar köré. 2011 elején a zenekar megvált F. Zoltántól és a helyére Bodnár Csaba (ex-Andartar) került, aki jelenleg is tagja a zenekarnak.

2011 őszén megkezdődtek a „Dawn of a New Kingdom” EP felvételei Debrecen közelében. Év végére F. Tas emberi hiányosságai okán kikerült a zenekarból. Mire az EP megjelent 2012 áprilisában, újabb esélyt kapva, ismét M. Zsolt ült a dobszéken. Sikeres koncertek következtek ismét, a zenekar egyre több külföldi bandával lépett fel itthon és a határokon túl is, a törekvés a külföldi terjeszkedésre amúgy az első perctől a zenekar kitűzött célja. M. Zsolt viszont másodjára sem élt a lehetőséggel, így 2012 őszén a zenekar ismét megvált tőle emberi és zenei alkalmatlansága miatt. Ezután pár koncertet egy kisegítő dobossal játszott le az Angerseed. Eközben a „Dawn of a New Kingdom” EP elismerő kritikákat söpört be sok helyen, és általa megismertette magát a zenekar rengeteg Death Metal rajongóval Magyarországon és külföldön is.

2013 elején a zenekar felkérte újra a legelső dobost, Szendi Attilát a csatlakozásra. Attila session jelleggel elfogadta a felkérést, és bár csak egy rövidebb időszakra szólt az együttműködés, még jelenleg is a zenekarral koncertezik. Újabb csatlakozása után fél évvel elkezdődött az új számok alapjainak összerakása, mely folyamat az igen intenzív koncertezés következtében csak lassan haladt. Az Angerseed ebben az évben már komolyabb határokon túli fesztiválokon is fellépett, sok esetben a műfaj nagyjaival, valamint itthon is egyre erőteljesebb érdeklődés övezte őket. Saját szervezésű Fesztiváljukat, mely a „Full Of Anger Death/Black Metal Fesztivál” nevet viseli és 2009 óta működik, komoly érdeklődés és elismerés veszi körül. Ez az esemény évente kétszer-háromszor kerül megrendezésre a zenekar szülővárosában, de szó van a Fesztivál utazó eseménnyé tételéről is. A zenekar fő húzóereje és szervezője, Maniak mellé időközben felsorakozott komoly segítő erőként az egyik gitáros, Fehértóy Péter is, aki 2010 óta egyre több és komolyabb feladatot vállal a zenekar életében.

2013 - napjainkig[szerkesztés]

A 2013-as és 2014-es év a kimerítő koncertezésről, valamint az új dalok írásáról szólt. 2014 nyarán az Angerseed megosztott első helyezést ért el a RockMaraton Fesztivál és a HammerWorld Magazin közös tehetségkutatóján, melynek során igen értékes nyereményeket sikerült megszerezniük, ezek 2015-ben öltenek majd látványos formát. A 2015-ös év elején a zenekar rövidebb pihenőt tartott, melynek során feldemózták az első nagylemez anyagát. A konkrét lemezfelvételek 2015 nyarának elején indulnak majd el, és őszre várható az első Angerseed nagylemez megjelenése. Közben beindul a szokásos koncertezés is, melynek során még több külföldi országba és eseményre jut majd el a zenekar. A nyári bulikon még Szendi Attila segíti ki az együttest, de a lemezen egy másik session dobos fog játszani.

Intenzív koncertjeik, komoly hozzáállásuk, látványos előadásuk és kidolgozott színpadi jelenlétük, valamint díszleteik sok rajongó és szakmabeli figyelmét felkeltették az utóbbi időkben. Az elmúlt 6 évben számtalan fellépést tudhat a háta mögött a zenekar, nem kevés világszerte elismert alakulattal volt már alkalmuk egy színpadon, illetve egy rendezvényen játszani. A teljesség igénye nélkül: Asphyx, Behemoth, Tankard, Krisiun, Cryptopsy, Septic Flesh, Decapitated, Hate, Anaal Nathrakh, Kataklysm, Insomnium, Arch Enemy, Fleshgod Apocalypse, Amorphis, Sear Bliss, Moonsorrow, többek között. A zenekar komolyabb rajongótáborral rendelkezik mára, mely jó alap lehet egy komolyabb külföldi megmérettetéshez a jövőben.

Tagok[szerkesztés]

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

 • Peter D. Maniak – vokál, (2007–napjainkig)
 • Fehértóy Péter – gitár, (2009–napjainkig)
 • Nagy Viktor – gitár, (2009–napjainkig)
 • Bodnár Csaba – basszusgitár, (2011–napjainkig)

Jelenlegi session tagok[szerkesztés]

 • Szendi Attila – dob (2013–napjainkig)
 • Eugene Ryabchenko - dob (2015)

Volt tagok[szerkesztés]

 • Gál Szabolcs - gitár (2007–2009)
 • D. Levente - gitár (2009)
 • Zsuga Antal - basszusgitár (2007–2009)
 • F. Zoltán - basszusgitár (2010–2011)
 • M. Zsolt - dob (2008–2010), (2012)
 • F. Tas - dob (2010–2012)

Session tagok[szerkesztés]

 • Szendi Attila - dob (2013–napjainkig)
 • Eugene Ryabchenko - dob (2015)

Idővonal[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

 • The First Seeds (Before The Reign Of Anger) (demo, 2010)
 • Dawn of a New Kingdom (EP, 2012)
 • The Proclamation (album, 2016)