Andrej Petrovics Rjabuskin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrej Petrovics Rjabuskin
Született1861. október 17.
Borisoglebsk Uyezd
Elhunyt1904. április 27. (42 évesen)
Novgorodi Kormányzóság
Állampolgárságaorosz
Foglalkozásafestőművész
IskoláiMoscow School of Painting, Sculpture and Architecture
Halál okagümőkór
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrej Petrovics Rjabuskin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Andrej Petrovics Rjabuskin (oroszul: Андрей Петрович Рябушкин; Sztanyicsnaja szloboda, Tambovi kormányzóság, ma Borisoglebsk(wd) része, Voronyezsi terület, 1861. október 29.Дидвино birtok, Szentpétervári kormányzóság, 1904. május 10.) orosz történeti és néprajzi festő.

Pályakép[szerkesztés]

Rjabuskin apja ikonfestő volt. Andrej és az bátyja kezdettől fogva sokat segítettek apjuknak. Andrej 14 éves volt, amikor apjuk meghalt. 1875-től képzőművészetet tanult egy moszkvai iskolában, 1882-ben a szentpétervári művészeti akadémiára ment tanulni, közben kortárs művészeti magazinoknak dolgozott illusztrátorként.

A művészeti akadémia nagy csalódást jelentett számára, de 1892-ben azért lediplomázott. Ezután az Orosz Birodalomban turnézott, bejárt számos ősi várost, Kijev, Moszkva, Novgorod. Tanulmányozta az építészetet, a tárgyakat, a népi mesterségeket, a régi fegyvereket, szöveteket, kárpitokat, hímzéseket, ruhaviseleteket. 1894-ben kiállított egy orosz ellenzéki művészeti csoportosulással („Передвижники”, magyarul Vándorkiállítók Társasága). Rajzokat, akvarelleket, illusztrációkat készített.

Elég kevés megrendelést kapott. Az 1890-es évek végén megállapodott és letelepedett egy stúdió épületben Didvinóban. Régi városrészleteket festett és az orosz parasztok életét ábrázolta képein. Templomok számára készített freskókat, mozaikokat, de a leghíresebbek életképei és történelmi festményei. Egyik ismertebb képe a Moszkvai utca a 17. században ünnepnapon.

1903-ban tuberkulózist diagnosztizáltak nála, Svájcba küldték gyógyulni, de már ott sem tudtak segíteni rajta, így visszatért hazájába, Gyidvinóban hunyt el 1904-ben.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]