Anatómia (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anatómia
(Anatomie)
2000-es német film
RendezőStefan Ruzowitzky
Producer
  • Jakob Claussen
  • Andrea Willson
  • Thomas Wöbke
Műfaj
ForgatókönyvíróStefan Ruzowitzky
Főszerepben
  • Franka Potente
  • Benno Fürmann
  • Rüdiger Vogler
  • Anna Brüggemann
  • Anna Loos
  • Simon Schwarz
  • Traugott Buhre
  • Sebastian Blomberg
  • Gennadi Vengerov
ZeneMarius Ruhland
OperatőrPeter von Haller
VágóUeli Christen
Gyártás
Gyártó
  • Deutsche Columbia Pictures Filmproduktion
  • Claussen & Wöbke Filmproduktion
Ország Németország
Nyelvnémet
Forgatási helyszín
Játékidő103 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóColumbia Pictures
Bemutató
  • 2000
  • 2000. február 3. (Németország)[1]
Kronológia
KövetkezőAnatómia 2.
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Anatómia (eredeti címe: Anatomie) egy 2000-ben bemutatott német horrorfilm, amelyet Stefan Ruzowitzky rendezett. A produkció főszerepében Franka Potente és Benno Fürmann.

A film premierjét 2000. február 3-án mutatták be Németországban, és szeptember 8-án az Egyesült Államokban.[2] Magyarországon nem vetítették a mozikban, hanem videokazettán volt elérhető 2001. március 29-től.[2]

A produkciónak készült második része is Anatómia 2. címmel, amit 2003-ban mutattak be.

Cselekmény[szerkesztés]

Paula orvostanhallgató helyet nyer egy nyári kurzuson a Heidelbergi Egyetemen, ahol nagyapja neves professzor volt. Az egyik anatómiaórán a boncasztalán felbukkan David holtteste, egy fiatalemberé, akivel Paula a Heidelbergbe tartó vonaton találkozott. Paula oktatója, Grombek professzor megalázza őt azzal, hogy neki kell felboncolni a szívét. Paula megállapítja, hogy David testén furcsa bemetszések vannak, és úgy dönt, hogy utánajár a halála rejtélyes körülményeinek. Miközben nekilát, hogy levágjon egy mintát egy független vizsgálathoz, három "A" jelet vesz észre David bokáján.

Paula felfedez egy ősi titkos szervezetet, az Anti-Hippokratikus Társaságot. A szervezet hátborzongató kísérleteket végez az általuk nemkívánatosnak tartott élő embereken. Paula olyan rituálékat is talál, amelyeket a szabályaik megszegőin, vagy azokon végeznek, akik túl sokat kérdezősködnek. Egy éjszaka Paula az ágyán ülve észreveszi, hogy azt vérbe áztatták, és alatta gyertyák égnek, a Társaság figyelmeztető jeleként. Riadtan rátámad Heinre, aki vigasztalódni jött, miután barátnője Gretchen kikezdett egy másik férfival, Phillel. A beszélgetést Casper, Paula kiszemeltje, zavarja meg, majd sértődötten távozik.

Gretchen és Phil a hullaház egyik termében készülnek szeretkezni, azonban Hein féltékenységében dühében mindkettejüket módszeresen megöli. Amikor Paula másnap megpróbálja megosztani Heinnel a Társasággal kapcsolatos felfedezéseit, a férfi fenyegetően közli vele, hogy túl sokat tud. Grombek professzor felfedi Paula előtt, hogy a nagyapja nemcsak tag volt, hanem a gyógyszer, amit kifejlesztett, náci koncentrációs táborokban végzett kísérleteinek eredménye. Mire a lány a kórházba ér, hogy kérdőre vonja nagyapját, a férfi meghal.

A Társaság gyűlésén Hein nem mutat megbánást a gyilkosságok miatt, és dacosan vállalja, hogy a Társaság megbüntesse. Grombek mégis értesíti a hatóságokat Hein letartóztatására. Mialatt Paula megsemmisíti a nagyapjának adott diplomákat, Hein megöli Grombeket a házában. Paula visszatér az iskolába, de Hein és bűntársa, Ludwig csapdába csalja. Miközben előkészítik őt a konzerválásra, Casper lopva kiszabadítja a lányt. Paula elteszi láb alól Ludwigot, Hein pedig áramütésben meghal.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hangja[3]
Paula Henning Franka Potente Madarász Éva
Hein Benno Fürmann Markovics Tamás
Gretchen Anna Loos Oroszlán Szonja
Caspar Sebastian Blomberg Bozsó Péter
Phil Holger Speckhalm Tóth Roland
Grombek professzor Traugott Buhre Dengyel Iván
Ludwig Oliver Wnuk n.a
David Arndt Schwering-Sohnrey Harsányi Bence
Franz Andreas Günther Molnár Levente
Gabi Antonia Cäcilia Holfelder Simonyi Piroska
Dr. Henning Rüdiger Vogler Végh Ferenc
Frau Henning Barbara M. Ahren Vennes Emmy
Paula nagyapja Werner Dissel Juhász Tóth Frigyes
Bernie Christoph Hagen Dittmann Bodrogi Attila

Fogadtatás[szerkesztés]

A filmet vegyes kritikák érték. A Rotten Tomatoeson 62%-os minősítést ért el 13 értékelés alapján.[4] David Nusair a Reel Film Reviewstól azt írta: „Az [Anatómia] előzménye annyira erős és hátborzongató, hogy a filmet még a hagyományos slasher-film végkifejlete alatt is a levegőben tartja.”[4] „Német készítésű horror/slasher film, amely ahogy erősödik, annyira kényelmetlenül érzi magát a néző”, írta róla Dennis Schwartz.[4] Jaime N. Christley azt írta: „Persze, ez egy rossz film - egy ízléstelen, értelmetlen és időnként komolytalan szerencsétlenkedés. De ezen a szinten egész jól működik.”[4]

A MetaCritic 33 pontot adott a 100-ból 4 vélemény alapján.[5] Derek Elley a Varietytől azt írta: „Egy fantasztikus tombolás lendületes tempóval, egzotikus helyszínekkel, ujjongó zenével, vonzó főszereplőkkel és pikáns főzési bemutatókkal.”[5] Jonathan Foreman szerint a New York Posttól: „Még a kortárs thrillerek alacsony színvonalához képest is elcsépelt és nehézkes.”[5] Stephen Holden a New York Timestól azt írta: „A durván angolra szinkronizált filmből hiányzik az amerikai elődök harsány, mindent a sokkért farsangi humora. A vége után az egyetlen kérdés, amit érdemes feltenni, hogy vajon a kedves, hangulatos, öreg Heidelberg túléli-e a rágalmakat.”[5]

A Box Office Mojo szerint a produkció 10,5 millió dolláros bevételt ért el, a költségvetésről nincs adat.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.kinokalender.com/film1294_anatomie.html, 2017. december 7.
  2. a b Internet Movie Database
  3. iszdb.hu
  4. a b c d Rotten Tomatoes
  5. a b c d MetaCritics
  6. Box Office Mojo

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]