Amőba (játék)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search


Amőba
Amőba játék.jpg

Név Amőba
További nevei OX
Műfaj stratégiai
Család Gomoku
Játékos 2
Egyenlő szerep 2

Tábla négyzethálós
Figurák X és O, a számuk nincs korlátozva
Dobókocka nincs
Ütés van nincs
Papíron játszható igen
Számítógépes változat van

Az amőba kétszemélyes absztrakt stratégiai táblás játék, a gomoku változata. A győzelemhez öt bábunkat kell egy vonalba lerakni.

Az amőba elméletileg a táblás játékok közé tartozik, de a valóságban jellemzően egy füzet kockás papírján, ceruzával, tollal, gyerekek szokták játszani.

A játék a nevét onnan kapta, hogy a győztesé az a „megtiszteltetés”, hogy a végül létrejött alakzatot (szögletes vagy görbe vonallal) szorosan körberajzolja. Az így létrejött vonal egy állábakat növesztett amőbára hasonlít.

Játékmenet[szerkesztés]

A játék nem sokban különbözik a gomokutól, csak nincs rögzítve a tábla mérete, és így nem is kerülhet sorra a bábuk tologatásával játszott második játékszakasz.

A két játékos felváltva tesz egy-egy bábut a táblára. A játék célja, hogy vízszintes, függőleges vagy átlós irányban megszakítás nélkül öt saját bábut sikerüljön letenni. Az ellenfél ezt a kialakulni látszó vonal végére tett bábukkal próbálja megakadályozni.

A papíron játszott, legjellemzőbb változatban az egyik játékos X, a másik O jelekkel helyettesíti a bábukat, a játék Ox elnevezése innen ered, bár azt a Tic-tac-toe-ra is használják. A kétféle jelet szokták kétféle színnel is jelölni, ahogy az a fényképen is látható.

Hasonló játékok[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]