Alumínium-hidroxid

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alumínium-hidroxid
IUPAC-név alumínium(III)-hidroxid
Más nevek alumínium-hidroxid,
hidratált alumina
Kémiai azonosítók
CAS-szám 21645-51-2
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet Al(OH)3
Moláris tömeg 78,00344 g/mol
Megjelenés amorf, fehér por
Sűrűség 2,42 g/cm³ (szilárd)
Olvadáspont 300 °C
Oldhatóság (vízben) oldhatatlan
Veszélyek
EU osztályozás nincsenek veszélyességi szimbólumok[1]
R mondatok (nincs)[1]
S mondatok (nincs)[1]
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

Normális körülmények között az alumínium-hidroxid (Al(OH)3) az alumínium legstabilabb vegyülete. Vízben oldhatatlan fehér por, mely alumíniumsók vizes oldatából lúgok hatására gélszerűen kicsapódik, pontosabban az akvakomplex formában jelenlevő alumíniumionokból keletkezik.

Módosulatok[szerkesztés]

Az amorf csapadék, az oldatban található elektrolitok hatására kikristályosodik és szűrhető. Ennek két módosulata ismeretes:

  • bayerit: kevésbé állandó, hexagonális
  • hidrargillit: stabilabb, a természetben is előfordul

Ha az elektrolitokat többszörös ülepítéssel eltávolítjuk, egy kolloid szuszpenziót kapunk, ami nehezen vagy egyáltalán nem szűrhető.

Tulajdonságai[szerkesztés]

A frissen kicsapott alumínium-hidroxid amfoter jellegű.

  • Alumínium-ionokból az alábbiak szerint keletkezik:
  • Savakkal sókat képez:
  • Lúgokkal aluminátok keletkeznek:
tetraéderes koordináció
oktaéderes koordináció

Állás után az alumínium-hidroxid passziválódík és rosszul oldódik. Nagy felülete miatt jó adszorbens, ezért derítésre használják. Nehezen ülepedő anyagokat alumínium-hidroxid segítségével távolítanak el vizes szuszpenzióból. Az alumínium-hidroxid magasabb hőmérsékleten vizet veszít és alumínium-oxid-hidroxid keletkezik belőle. A természetben két módosulata fordul elő:

  • böhmit,
  • diaszpor,

Melegítve mindkét alumínium-oxid-hidroxidból alumínium-oxid keletkezik. A böhmit 300 °C-on -alumínium-oxiddá, majd 1000 °C-on -alumínium-oxiddá (korund) alakul át. A diaszpor 420 °C-on közvetlenül -alumínium-oxiddá alakul át.

Gyógyszertan[szerkesztés]

Amfoter tulajdonságát a gyógyászatban felhasználják a gyomorsavak semlegesítésére gyomorsav-túltengés, vagy gyomorfekély esetén. Vesebetegségek kezelésénél a vér foszfát-szintjének ellenőrzésére használják. Vitatott negatív szerepe van az Alzheimer-kór előidézésében. Ezen betegek esetében az agyban alumínium-tartalmú kristályokat mutattak ki, és ezért az alumíniumedények és alumínium-készítmények használatát ellenjavallják.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aluminium hydroxide című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Az alumínium-hidroxid vegyülethez tartozó bejegyzés az IFA GESTIS adatbázisából. A hozzáférés dátuma: 2010. október 9. (JavaScript szükséges) (angolul)