Allotranszplantáció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az allotranszplantáció (vagy "allogén transzplantáció") sejt, szövet vagy szerv ("graft" ebben az esetben pontosabb megjelöléssel: "allograft") átültetését jelenti egy faj egyik egyedéből ugyanazon faj másik egyedébe ("host"). A gyógyászatban alkalmazott szervátültetések során leggyakrabban allotranszplantáció történik. Mivel ritka kivételtől eltekintve (egypetéjű ikrek) az azonos fajba tartozó egyedek genetikailag nem teljesen megegyezők, számítani kell a beültetett szerv károsodását illetve pusztulását eredményező immunválasz kialakulására (host versus graft reakció). Speciális esetben, amikor immunológiailag aktív sejteket ültetnek át legyengült immunitású betegbe (pld csontvelő átültetés) a beültetett sejtek indítanak immunválaszt a fogadó szervezet idegenként felismert szövetei ellen (graft versus host reakció). (Bár a kifejezést nem használják, végső soron a növénytermesztésben alkalmazott eljárások egy részében (pld. szemzés, oltás) szintén allotranszplantációról van szó. )

Eljárás[szerkesztés]

Történhet élő vagy frissen elhunyt donorból. Feltétele hogy a szerv bizonyíthatóan vagy legalább valószínűsíthetően működőképes legyen. Élő donor esetén feltétel, hogy a donor egészségét a graft kivétele számottevően ne veszélyeztesse. További feltétel, hogy a donor (akár élő akár elhunyt) ne szenvedjen olyan megbetegedésben (pld. HIV, májgyulladás, daganat) amely a kapó szervezet megbetegedését okozhatja. Átültetés előtt a kapó és az adó immunológiai sajátosságait részletesen tisztázni kell az immunreakció minimalizálása céljából. Bevett gyakorlat például, hogy a váratlanul elhunyt személy még életképes szerveit -immuntipizálás után- prioritási lista figyelembevétele mellett a hozzá immunológiai szempontból legjobban hasonlító szervátültetésre váró személyek kapják. A beültetés legtöbbször műtéti úton történik, de egyes esetekben -például csontvelő vagy hasnyálmirigy szigetsejt átültetésnél - a sejteket vénás injekció formájában is be lehet adni.

Szabályozás[szerkesztés]

A szervátültetésnek rendje, beleértve a technikai és jogi szempontokat, szigorúan szabályozott. Magyarországon élő donáció csak önkéntesség alapján történhet. A szervkereskedelem (a donor beleegyezése esetén is) tilos. Fontos tudni, hogy -pontosan szabályozott feltételek mellett- a halott (vagy "agyhalott") szervei -könnyen belátható össztársadalmi érdekből- a hozzátartozók tiltakozása ellenére felhasználhatók donáció céljára, amennyiben az elhunyt életében másként nem rendelkezett. Az ez elleni tiltakozás legtöbbször a hozzátartozók felkészületlenségének következménye, és nem erkölcsi hozzáállásuk hiányosságáé.


Leggyakoribb típusai[szerkesztés]

Ellenjavallatok[szerkesztés]

Minden olyan körülmény, amikor a várható egészségnyereség elmarad a beavatkozás kockázatától, élő donáció esetén különös figyelemmel a donor egészségére.

Szövődmények[szerkesztés]

Igen sok lehetséges szövődménnyel kell számolnunk. Ezek közül néhány jelentősebb:

  • Élő donor esetén a műtéti szövődményeken kívül a megmaradó szerv/szervrészlet működésének elégtelenné válása. (például a bennmaradó vese megbetegedése miatt)
  • Műtéti és technikai szövődmények. Pld. vérzés, fertőzés, a graft nem megfelelő vérellátása miatti kilökődés, mechanikai komplikációk stb.
  • A donor betegsége miatt a recipiens megbetegedése (pld fertőzés)
  • A kapó szervezet nem uralható immunválasza miatti graftsérülés/elhalás(host versus graft).
  • A graft immunsejtjeinek a fogadó szervezet elleni nem uralható immunválasza (graft versus host).
  • Az immunreakció gátlása céljából szükséges immunszupresszió miatt legyengült védekezőképesség következményei.
  • Az immunreakció elnyomása céljából alkalmazott szerek egyéb (nem a immunrendszer gyengítésével összefüggő) mellékhatásai.

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk nagyrészt az angol Wikipedia allotransplantation és organ transplantation szócikkei alapján készült.