Alkoxilezés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alkoxilezés olyan kémiai reakció, melynek során epoxid addícionál egy másik vegyületre. Leggyakoribb formája az alkoholok (ROH) etoxilezése, ebben az etilén-oxid az alkoxilezőszer:

ROH + C2H4O → ROCH2CH2OH

Egy másik, iparilag fontos epoxid a propilén-oxid (PO, OCH2CHCH3), melynek alkoxilezési reakcióival poliéter-poliolokat gyártanak. A reakció egyszerűsített formája:

ROH + n OCH2CHCH3R(OCH2CHCH3)nOH

A propilén-oxidból előállított poliolok sztereokémiája összetett, mivel a propilén-oxid királis vegyület. Ezeket a poliolokat nagy mennyiségben használják poliuretánok előállítására, ezeket diizocianátokkal történő kondenzációs reakcióval nyerik.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Norbert Adam et al. "Polyurethanes" in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, 2005, Wiley-VCH, Weinheim. doi:10.1002/14356007.a21_665.pub2

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Alkoxylation című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.