Alekszandr Alekszejevics Lukjanyenko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alekszandr Alekszejevics Lukjanyenko
2012-ben egy katonai felvonuláson Tiraspolban
2012-ben egy katonai felvonuláson Tiraspolban
Született1961. szeptember 13. (62 éves)
Budapest
ÁllampolgárságaDnyeszter Menti Köztársaság
Nemzetiségemoldáv
Foglalkozásakatona
TisztségeMinister of Defence of Transnistria (2012. január 24. – 2015. december 30.)
Iskolái
  • Suvorov Military School in Ussuriysk
  • Tashkent Higher All-Arms Command School
KitüntetéseiPentru order of courage
Dnyeszter Menti Köztársaság védelmi minisztere
Hivatali idő
2012. január 24. 2015. december 30.
ElődSztanyiszlav Galimovics Hazsejev
Katonai pályafutása
Ország Szovjetunió
 Dnyeszter Menti Köztársaság
Rendfokozatavezérőrnagy
Háborúi, csatáiTransznisztriai háború
SablonWikidataSegítség

Alekszandr Alekszejevics Lukjanyenko (cirill betűkkel: Александр Алексеевич Лукьяненко; Budapest, 1961. szeptember 13.) Dnyeszter-melléki moldáv katonatiszt, 2012. január 24-től 2015 decemberéig a Dnyeszter Menti Köztársaság védelmi minisztere volt. Rendfokozata vezérőrnagy.

Szülei hivatásos katonák voltak, akik Magyarországon teljesítettek szolgálatot születése idején. Katonai iskolákban tanult. 1978-ban végzett az Usszurijszki Szuvorov Katonai Iskolában (katonai középiskola), majd 1982-ben végzett a Taskenti Összfegyvernemi Katonai Főiskolán.

Katonai pályafutása[szerkesztés]

Katonai pályafutását a Szovjet Hadseregben egy gépesített lövész egységnél szakaszparancsnokként kezdte, majd fokozatosan egyre magasabb beosztásokat töltött be. Volt gépesített lövész század parancsnoka, harckocsiezred törzsfőnök-helyettese. A Szovjetunió felbomlása idején Moldovában a Dubosszari Katonai Körzetben szolgált.

Részt vett a független Dnyeszter-melléki Köztársaság kikiáltását követő polgárháborúban, a Dnyeszter-melléki hadsereg felállításában. 1991-ben a Dnyeszter-melléki Gárda 4. önálló gépesített lövész zászlóalját irányította Dubăsari (oroszul Dubosszari) körüli harcokban. Később a védelmi miniszter kiképzésért felelős helyettese is volt.

2012. január 24-én Jevgenyij Sevcsuk elnök őt nevezte ki a Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság védelmi miniszterévé és vezérőrnagyi rangot kapott.[1] E poszton az 1992-ben hivatalba lépett Sztanyiszlav Hazsejevet váltotta. 2015. december 30-án felmentették a katonai szolgálat alól és tartalékos állományba helyezték.[2]

Családja[szerkesztés]

Nős, egy fia és egy lánya van.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Лукьяненко, Александр Алексеевич című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]