Aldabrai poszáta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aldabrai poszáta
Természetvédelmi státusz
Kihalt
Kihalás ideje: 1986
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend: Verébalkatúak (Passeri)
Öregcsalád: Sylvioidea
Család: Nádiposzátafélék (Acrocephalidae)
Nem: Nesillas
Faj: N. aldabrana
Tudományos név
Nesillas aldabrana
Benson & Penny, 1968
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Aldabrai poszáta témájú rendszertani információt.

Az aldabrai poszáta (Nesillas aldabrana) madarak osztályába , ezen belül a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a nádiposzátafélék (Acrocephalidae) családjába tartozó mára kihalt faj.[1][2]

Felfedezése és kihalása[szerkesztés]

A fajt Robert Prys-Jones, a londoni Természettudományi Múzeum ornitológusa fedezte fel 1967-ben az Aldabra atollon. Egy hímet, egy tojót és fészküket találta meg, benne 3 tojással. Fiatal egyedeket egyáltalán nem láttak soha.

A faj utáni kutatások az 1970'-es évek közepéig sikertelenek voltak, de Prys-Jones 1975 végén végül talált további 6 egyedet, zömében hímeket, melyeket sikerült lefotózni és meg is gyűrűzte őket. Constantine Walter Benson és Malcolm Penny írta le 1968-ban.[3]

Mivel ennyire apró helyen élt, még a legapróbb változások is végzetesek voltak a fajra nézve. A faj utolsó egyedét, egy hímet 1983-ban látták. 1985-ben az ornitológiai szakirodalom a legszűkebb elterjedési területű és a legritkább madárfajnak nyilvánította, mely akkor élt Földünkön. Az intenzív kutatások mind hiábavalók voltak és 1986-ra kiderült, hogy a faj kihalt. A Természetvédelmi Világszövetség várt pár évet, hátha akad még életben levő egyed, de 1994-re Vörös Listájukon is hivatalosan kihalt fajjá nyilvánították.

A faj kihalásáért felelősek a betelepített patkányok és macskák voltak, de a fő ok a szigeten meghonosodott kecskék, melyek tarra rágták a faj egyetlen ismert élőhelyének bozótosait.

Előfordulása[szerkesztés]

A faj egyike volt a legkisebb elterjedési területű madárfajoknak Földünkön. Kizárólag a Seychelle-szigetekhez tartozó Aldabra atoll egyetlen kis szigetének, a Malabár-szigetnek part menti bozótos területén élt. Ismert elterjedési területe egy nagyjából 10 hektáros terület volt.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 18–20 centiméter, testtömege 19,5 gramm volt.[3] Fejének és testének felső része barna, farokfedőtollai fahéjbarnák. Fejének oldala szürkésbarna. Jellegzetes bélyege a fehéresszürke szemsáv, amelyik a szeme alatt húzódik. Szárnya sötétbarna, farka barnás és 12 tollból áll.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Jboyd.net rendszerbesorolása. (Hozzáférés: 2017. szeptember 28.)
  2. Integrated Taxonomic Information System besorolása. (Hozzáférés: 2017. szeptember 28.)
  3. a b Hand Books the Birds. (Hozzáférés: 2017. szeptember 28.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aldabrabuschsänger című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]