Akrobatikus rock and roll

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az akrobatikus rock and roll egy tánc, mely versenyrendszerét Magyarországon a Magyar Táncsport Szakszövetség (MTáSZ), nemzetközi szinten a World Rock'n'Roll Confederation (WRRC) világszervezet felügyeli.

Az akrobatikus rock and roll a nem olimpiai sportágak közé tartozik. A Világjátékokon a legmagasabban jegyzett felnőtt páros kategóriával, a Main Class Free Style kategóriával szerepel a táncon belül. (Korábban felnőtt páros 'A' kategória, illetve Main Class névvel illetették ugyanezt a kategóriát.) Az akrobatikus rock and rollban children, serdülő, junior és felnőtt páros, illetve formációs kategóriák léteznek, szólótánc és senior kategória nincs. Formációs kategóriákon belül megkülönböztetnek lány/női illetve úgynevezett páros formációkat, melyekben vegyes férfi/nő-fiú/lány párosok szerepelnek. A lányformációkon belül Magyarországon kis- és nagyformációk is léteznek, létszámuk eltérő.

Világbajnokok[szerkesztés]

A felnőtt női formációs világbajnokok 2007-től:[1]

Év Név Ország Videó (helyszín neve+dátum)
2007 Ricsajok Magyarország Schaffhausen, Svájc 2007.09.22.
2008 Falcon Girls Csehország
2009 Kolb Dance Csehország
2010 LADY Oroszország
2011 Falcon Girls Csehország
2012 Falcon Girls Csehország
2013 Coolcats Oroszország
2014 Invictus Magyarország Graz, Austria 2014.10.11
2015 Angels Csehország
2016 Szupergirls Magyarország Winterthur, Svájc 2016.09.24.
2017 Charm Oroszország
2018 The Szupergirls Magyarország Schaffhausen, Svájc 2018.09.15.
2019 The Szupergirls Magyarország Prága, Csehország 2019.10.05.
2021 The Szupergirls Magyarország Graz, Ausztria 2021.10.09.

Elemei[szerkesztés]

Az akrobatikus rock and roll nem improvizatív táncsport műfaj. Bár a rögtönzést nem tiltja szabály, rendkívül ritka, hogy a bonyolult pontszámítás és a veszélyes akrobatikák miatt színpadi improvizációval kísérletezgessenek a sportolók verseny közben, ezzel rontva esélyeiket. Egyes kategóriákban pedig előre le kell adni a bemutatandó akrobatikát és ha nem azt mutatják be, azért büntetés jár. Ezért a párosok és formációk megfelelő kategóriaszabályok alapján, előre megalkotott és legtöbbször hónapokig, de akár évekig kigyakorolt koreográfiákat mutatnak be a versenybíróknak. A versenybírók az akrobatikus rock and rollban a téglalap alakú színpadon, tánctéren előadott produkcióval szemben helyezkednek el, oldalról, hátulról nem végeznek pontozást. Párosokat és kisformációkat 'lent' a színpad, tánctér előtt; nagyformációkat valamilyen emelvényen vagy a karzaton ülve 'fentről' pontoznak.

Az akrobatikus rock and roll tánc alapelemei:

  • táncos elemek: jellegzetes akrobatikus rock and roll 9 talajérintéses alaplépés (kick-ball-change-kick-kick); térdemelések; helycserék, helyváltoztatások, táncpartner vezetése; karelemek/karmunka; földről indított ugrások/ugráskombinációk; földön vagy ugrással egybekötött, hossztengely körüli forgások/forgáskombinációk; cigánykerék; spárgák; terpeszcsuka, terpeszugrás, mérlegtartás, más táncok elemeivel koreografált átkötőrészek, be- és kivezető táncrészek, egyéb látványelemek
  • akrobatikák: különféle veszélyességi ('Safety') kategóriákba sorolt táncakrobatikák, melyek szabályai és bemutatási lehetőségei kategóriánként változnak. Egyes utánpótlás páros és formációs kategóriákban egyáltalán nem szerepelhet akrobatika a produkcióban, itt még kizárólag a táncon van a hangsúly. Akrobatikákat egyedül, párosban és csoportosan is be lehet mutatni, az adott kategóriaszabálynak megfelelően. Az akrobatikus rock and rollban elvben nem különböztetik meg a páros egyes tagjait, azaz a dobást/tartást és az akrobatikát a páros bármely tagja elvégezheti. A dobáshoz/tartáshoz azonban – különösen a felnőtt páros és páros formációs kategóriákban – meglehetősen erős fizikum kell, az akrobatika kivitelezéséhez pedig célszerű az alacsony termet és a kisebb testsúly, így hagyományosan a férfi/fiú a dobó/tartó fél és a nő/lány végzi az akrobatikát. Elvétve láthatók akrobatikák versenyeken, ahol hasonló testalkattal rendelkező párosban a nő dobja el a férfit.

Kategóriák[szerkesztés]

Páros[szerkesztés]

Children páros (nemzetközi elnevezése 'Children')[szerkesztés]

A páros idősebbik tagja adott naptári évben tölti be legfeljebb 10. életévét. 46 – 48 ütem/percű zenére kell táncolni. 1 percnél nem lehet rövidebb 1 perc 15 másodpercnél nem lehet hosszabb a táncsor (koreográfia). Legalább 3 alaplépésnek kell benn lennie és nem lehet benne akrobatika.

Serdülő páros (nemzetközi elnevezése: 'Juveniles')[szerkesztés]

A páros fiatalabb tagja naptári évben tölti be legalább 8., a páros idősebb tagja az adott naptári évben tölti be legfeljebb 14. életévét. 47 – 49 ütem/percű zenére kell táncolni. A sor 1 és fél percnél nem lehet rövidebb, de 1 perc 45 másodpercnél nem lehet hosszabb. Legalább 5 alaplépésnek kell lennie és nem lehet benne akrobatika.

Junior páros (nemzetközi elnevezése: 'Juniors')[szerkesztés]

A páros fiatalabb tagja naptári évben tölti be legalább 11., a páros idősebb tagja az adott naptári évben tölti be legfeljebb 17. életévét. A többi kikötés ugyan az mint a Serdülő páros kategóriában csak itt legalább 2 és legfeljebb 4 akrobatikának kell lennie.

Couple Dance Show[szerkesztés]

A páros fiatalabb tagja adott naptári évben tölti be legalább 13. életévét. 48 – 50 ütem/percű zenére kell táncolni. Másfél percnél nem lehet rövidebb és 1 perc 45 másodpercnél meg nem lehet hosszabb a tánc koreográfia. Legalább 4 alaplépésnek és 5 akrobatikának(ami már egy szinttel nehezebb mint a junior akrobatikák) kell a sorban lennie.

Felnőtt 'B' páros (nemzetközi elnevezése: 'Main Class Contact Stlye')[szerkesztés]

A páros fiatalabb tagja adott naptári évben tölti be legalább 14. életévét.

Akrobatika kör[szerkesztés]

48 – 50 ütem/percű zenére kell táncolni. Másfél percnél nem lehet rövidebb és 1 perc 45 másodpercnél meg nem lehet hosszabb a tánc koreográfia. Legalább 4 alaplépésnek és 6 akrobatikának(ami már egy szinttel nehezebb mint a felnőtt 'C'-s akrobatikák) kell a sorban lennie.

Lábtechnika kör[szerkesztés]

50 – 52 ütem/percű zenére kell táncolni. legalább 1 perc és legfeljebb 1 perc 15 másodpercig. Minimum 5 alaplépésnek kell lennie a sorban.

Felnőtt 'A' páros (nemzetközi elnevezése: 'Main Class Free Style)[szerkesztés]

A páros fiatalabb tagja adott naptári évben tölti be legalább 14. életévét.

Akrobatika kör[szerkesztés]

48 – 50 ütem/percű zenére kell táncolni. Másfél percnél nem lehet rövidebb és 1 perc 45 másodpercnél meg nem lehet hosszabb a tánc koreográfia. Legalább 4 alaplépésnek és 6 akrobatikának(ami már egy szinttel nehezebb mint a felnőtt 'B'-s akrobatikák) kell a sorban lennie.

Lábtechnika kör[szerkesztés]

50 – 52 ütem/percű zenére kell táncolni. legalább 1 perc és legfeljebb 1 perc 15 másodpercig. Minimum 5 alaplépésnek kell lennie a sorban.

Páros formáció[szerkesztés]

Itt egyszerre több páros táncol.

Junior páros formáció (nemzetközi elnevezés: 'Formations Juniors')[szerkesztés]

A formáció tagjai adott naptári évben töltik be legalább 11., legfeljebb 17. életévüket. (lehetséges opció 2 idősebb táncos felvétele a csapatba: az ő életkoruk legfeljebb 19 év lehet az adott naptári évben) Legalább 10 alaplépést kell bemutatni. 48-52 ütem/percű zenére kell táncolni. A produkció legalább 2 perc 15 másodperc legfeljebb 2 perc 30 másodperc terjedelmű lehet. Minimum 4 maximum 6 pár lehet egy formációban. 2019-től 4 akrobatika szerepelhet a produkciókban.2022.tavaszán Európa bajnokok lettek a Magyarok ebben a kategóriában.

Felnőtt páros formáció (nemzetközi elnevezés: 'Formations Main Class')[szerkesztés]

A formáció tagjai adott naptári évben töltik be legalább 15. életévüket. Legalább 10 alaplépést kell bemutatni. 48-52 ütem/percű zenére kell táncolni. A produkció legalább 2 perc 45 másodperc legfeljebb 3 perc terjedelmű lehet. Minimum 4 maximum 6 pár lehet egy formációban és maximum 8 akrobatika lehet bemutatni.Első Magyar felnőtt páros formáció a Rock And Magic-ban jött létre 2022-ben.

Duó rock show (nemzetközi elnevezés: 'Duo Rock Show')[szerkesztés]

A Formáció tagjai adott naptári évben töltik be legalább 15. életévüket. Legalább 6 alaplépést kell bemutatni. 48-52 ütem/percű zenére kell táncolni. Legalább 2 perc legfeljebb 2 és 30 másodperc hosszúságú lehet a koreográfia. 2 pár lehet egy formációban és maximum 6 akrobatika.

Lányformációk[szerkesztés]

Itt egyszerre több nő/lány táncol, kisebb-nagyobb csoportban. A hangsúly a táncon, a szinkronitáson és a show-n van, a legkomolyabb akrobatikákat felnőtt nemzeti kis- és nagyformációkban mutatják be.

Nagyformációs kategóriák

Children lányformáció (nem nemzetközi kategória)[szerkesztés]

Mix(2022) Jelenlegi ranglista első.

Bingo(2022) Jelenlegi ranglista 3.

Juveniles lányformáció (nem nemzetközi kategória)

Sweet (2022) Jelenlegi ranglista első.

Girls lányformáció (nemzetközi kategória)

Ladies nagyformáció (nemzetközi elnevezés: 'Ladies Formations')

Ladies Contact Style nagyformáció (nem nemzetközi kategória)

Kisformációs kategóriák:

Children kisformáció (nem nemzetközi kategória)

Juveniles kisformáció (nem nemzetközi kategória)

Girls kisformáció (nem nemzetközi kategória)

Ladies Dance kisformáció (nem nemzetközi kategória)

Ladies Dance Plus kisformáció (nem nemzetközi kategória)

Ladies Contact Style kisformáció (nem nemzetközi kategória)

Egyesületek Magyarországon:

Tornádó Hungary TSE

Mustang SE

Holiday SE

Rock And Magic SE

Pink Panthers TSE

FORTUNA TSE

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2019. április 10.) „Rock ’n’ Roll (tanssi)” (finn nyelven). Wikipedia.