Ajtólövész

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az ajtólövész olyan géppuskás, aki egy légi jármű, leggyakrabban helikopter fedélzetéről tüzel. Feladata a földi célpontok támadása, azon belül is a gyalogság, vagy a gyengén páncélozott járművek kiiktatása.

A Brit Királyi Légierő egy ajtólövésze M134 Minigun hatcsövű géppuskával céloz

Leírása[szerkesztés]

Az ajtólövészek a helikopterek tökéletesítésével jelentek meg, első nagyobb bevetésük a vietnami háborúban volt, amerikai részről. Repülőgépek azért nem alkalmaznak ajtólövészeket, mert azok olyan magasságban támadják célpontjaikat, rakétákkal és bombákkal, hogy a külső géppuskák feleslegesek és hatástalanok lennének.

Ennek ellenére helikopterek felfegyverzésére ideálisak a géppuskák, a NATO országai általában az M60-t, vagy a brutális fegyverként emlegetett M134 Minigun-t használják. A Varsói Szövetség "MI" szériás helikopterei általában a PKM géppuska háromlábú állvánnyal ellátott változatát, a PKMsz-t használják fedélzeti fegyverként.

A fedélzeti géppuska alkalmazása[szerkesztés]

Amikor a helikopter elhúz a célba vett terület fölött, az ajtólövész megdönti géppuskáját, úgy, hogy annak csöve lefelé nézzen. Ezután céloz, majd elsüti a fegyvert. Sokszor a klasszikus, egycsövű géppuskák nem rendelkeznek elég tűzgyorsasággal, ahhoz, hogy az összes célpontot meg tudják semmisíteni, hisz a jármű csak kis ideig képes a célpont felett repülni. Ezért Amerikában kifejlesztették az M61 20 milliméteres gépágyút, majd annak kisebb kaliberű változatát, a 7,62 mm-es, 60 lövés/másodperc tűzgyorsaságú Minigun géppuskát.

Források[szerkesztés]

  • Fegyvertípusok enciklopédiája: hét évezred fegyvereinek kézikönyve. (Szerkesztette: Reviczky Béla. Fordította: Dezső Tamás, Kondorosi Ferenc, Pásztor István és Várhegyi Tamás) Gemini Kiadó, Budapest, 1995