Ajánlott küldemény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az ajánlott szolgáltatás egy postai többletszolgáltatás. A postai szolgáltatásokról szóló 2012. évi CLIX. törvény meghatározása szerint:

„ajánlott szolgáltatás: járulékos szolgáltatásnak minősülő postai többletszolgáltatás, amely a nem könyvelt postai küldeményt könyvelt küldeménnyé minősíti, és amelynek hibás teljesítése esetén a postai szolgáltatót átalány formájában terheli kártérítési felelősség[1]

Az ajánlott levél lényege, hogy a posta a feladást követően a "könyvelt küldemény feladóvevénye" elnevezésű nyomtatványon ismeri el, hogy mikor kinek mit vett fel, és küldeményazonosítót kap, mely ezt követően visszakereshető.

Előnyei[szerkesztés]

  • Visszakereshető, mert a posta egyedi vonalkódos azonosítót rendel minden egyes küldeményhez, mely alapján visszakereshető.

Egy posta ajánlott levél etikett általában a következőkből áll: RL, az angol "registered letter" rövidítése, ezt követi a felvevő hivatal irányítószáma, majd az ezt követi kilenc számjegy (az egyedi sorszám), végül pedig az ellenőrzőszám.

  • A leveleket kizárólag aláírás ellenében kézbesítik, így például hivatalos iratok esetében pl. egy vitás kérdésben könnyen bizonyítható a kézbesítés ténye.
  • Nemzetközi és belföldi viszonylatban egyaránt kérhető

További ajánlott többletszolgáltatással igénybe vehető szolgáltatások

  • E-értesítés
  • E-előrejelzés
  • értéknyilvántartás

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2012. évi CLIX. törvény 2. § 1. pont

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]