Adrar des Ifoghas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Adrar des Ifoghas
Une guelta, près d'Oubankort dans l'Adrar des Ifoghas.jpg
Ország Mali
Elhelyezkedése
Adrar des Ifoghas (Mali)
Adrar des Ifoghas
Adrar des Ifoghas
Pozíció Mali térképén
é. sz. 19° 07′, k. h. 1° 45′Koordináták: é. sz. 19° 07′, k. h. 1° 45′
Mali Topography.png
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Adrar des Ifoghas témájú médiaállományokat.

Az Adrar des Ifoghas hegytömb Mali Kidal régiójában található, mely átnyúlik Algériába is. Kiterjedése mintegy 250 000 km². A területet széles és sekély völgyek tagolják, és elszórtan gránittömbök találhatók itt. A hegytömb a keleti Tamesna-fennsík és a nyugati részén fekvő Telemsi-árok felé, valamint délen az Azaouak-völgy medencéje felé, valamint északról a Szahara részét képező Tanezrouft vidék felé nyitódik. A vidéken Kidal, Aguel'hoc, Boghassa, Essouk és Tessalit települések találhatóak.

Az Adrar des Ifoghast úgy is szokták nevezni a helyiek, hogy „Adagh”, amely a berber „Adrar” szó egy helyi változata, amely hegyet jelent. Az „Ifoghas” szó a vidéken generációkon keresztül uralkodó tuareg klánra, a „Kel Ifoghas”-ra utal. Akárcsak a tuaregek többsége a Kel Ifoghasba tartozó emberek is nomád életmódot folytatnak, tevéket, kecskéket és juhokat tenyésztenek létfenntartásuk és kereskedelem céljára.

A terület gazdag régészeti leletekkel rendelkezik, részben a prehisztorikus sziklarajzainak köszönhetően, melyek főleg vadászó férfiakat ábrázolnak, valamint a gazdálkodást és a szarvasmarha-tenyésztést festik le. A területen Wladimir Besnard és Théodore Monod találták meg az Asselar ember csontvázát. Az utóbbi években az Adrar des Ifoghas népszerű túraútvonallá vált.

A hegytömb térképe
Sziklák

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Adrar des Ifoghas című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]