Actium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az actiumi csata térképe.

Actium (mai neve: Punta) az ókori neve egy magas földfoknak a Északnyugat-Akarnaniában, Görögország nyugati részében, a Sinus Ambracius (a mai Ambrakiai-öböl) szájánál, a szoros északi oldalán Augustus építtette Nikopolisszal szemben.

A földnyelven állt az ókorban Apollo Actius temploma, amelyet Augustus megnagyobbíttatott. Augustus az itt lezajlott actiumi csata emlékére vezette be (vagy újrabevezette) Az Actia vagy Ludi Actiaci nevű ötévente tartott játékokat. A földnyelven volt az Actium nevű kisváros, vagy inkább falu is.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Actium eredetileg Anactorium korinthoszi gyarmatosítóié volt. Valószínűleg ők alapítottak Apollo Actius kultuszát és az Actia játékokat. A i. e. 3. században az akarnaniaiak foglalták el, akik később itt trtották gyűléseiket.

Actium főképp arról ismert, hogy itt aratott döntő győzelmet i. e. 31. szeptember 2-án Octavianus - a későbbi Augustus - Marcus Antonius ellen. A háborúskodásnak véget vető konfliktust Antonius kezdeményezte.

Ez a szócikk részben vagy egészben az Actium című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Koordináták: é. sz. 38,953°, k. h. 20,768°