Ugrás a tartalomhoz

Abd el-Káder

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Abdelkader ibn Muhieddiene
Abdelkáder 1840 körül
Abdelkáder 1840 körül
Születettعبدالقادر
1808. szeptember 6.[1][2][3][4][5]
Guittena
Elhunyt1883. május 26. (74 évesen)[1][2][3][4][5]
Damaszkusz
Állampolgárságaoszmán
Nemzetiségealgériai
Foglalkozása
Tisztségeemír (1832–1847)
Kitüntetései
Sírhelye
  • Damaszkusz (1883–1965)
  • El Alia Cemetery (1965–)
A Wikimédia Commons tartalmaz Abdelkader ibn Muhieddiene témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Arab
عبد القادر الجزائري
Tudományos átirat
ʿAbd al-Qādir al-ǧazā'irī
Fordítás
Abd al-Qādir, az algériai

Abd el-Káder al-Dzsazáirí, akit röviden csak Abd el-Káderként emlegetnek (1808. szeptember 6.Damaszkusz, 1883. május 26.) algériai származású muszlim tudós, szúfista, a 19. század közepén a franciák elleni felkelés vezetője hazájában, emiatt Algéria egyik nemzeti hőse.

Születési neve magyar átírással Abdelkáder íbn Muhji ad-Dín vagy Abdelkáder ibn Muhjeddjen. Ez az Arab név rendszer szerint van, az "ibn Muhieddiene" Muhieddiene fiát jelent. Az al-Dzsazáiri (al-Jazairi) azt jelenti hogy "az Algériai", ez egy ragadvány név volt, hazájára utalva. Nevének Arabról Latinra, és főleg Magyarra fordításának sok féle változata van ezért is láthatjuk azt hogy ebben a cikkben is néha változik a név helyesírása.

Korai évek

[szerkesztés]

Mászkarában született, ami a mai Oránhoz közel fekvő katonai tábor volt. Apja, Muhji ad-Dín Haszani (Muhieddiene Hassani), a qadari szúfi rend tagja, Mohamed próféta leszármazottja volt. Neveltetésében a katonai képességek fejlesztése mellett a tudományok is szerepet kaptak, teológiát és nyelvészetet tanult. 1825-ben apjával együtt teljesítette mekkai zarándoklatát, ahol hosszas beszélgetéseket folytatott Imám Samíllal, majd meglátogatta több neves muszlim tudós sírját is Bagdadban, illetve Damaszkuszban. Ez az utazás, valamint Mohamed Ali egyiptomi reformjai nagy hatást tettek rá. Pár hónappal a francia megszállás előtt tért haza.

A francia megszállás alatt

[szerkesztés]

1830-ban érkeztek a franciák Algériába. Az eredeti algériai szultán (aki egy török vazallus volt) legyőzése utána Algéria káoszba ereszkedett. Két év alatt számos törzs támogatását megszerezte, s az emír címet felvéve megkezdte a franciák elleni felkelés megszervezését. 1842-ig tulajdonképpen gerillaharcot folytattak csapatai, és számos kisebb-nagyobb győzelmet arattak a franciák felett, mint például a Sig-i csata. Algéria nyugati területén volt igazán sikeres, itt tudta leginkább egyesíteni a törzseket. Viszont a Franciák megtöbbszörözték hadseregüket Algériában, 1837-ben, egy évvel a csúfos vereséggel végződő első Kaszentínai csata után a Franciák sikeresen bevették Kaszentína városát ezzel eltaposva a keleti algériai ellenállókat Ahmed Bég vezetése alatt. Abdelkáder még folytatta a harcot, de 1844-re, 12 év harc után vissza kellett vonulnia biztonságért Marokkóba. Megmaradt algériai területeiről még 3 évig folytatta a harcot, de 15 év harc után, 1847-ben a Marokkói szultán aki veszélyben érezte magát, kiszorította őt a határon ahol majd a Franciák körbevették majd elfogták őt.

A franciák száműzték őt hazájából, kérvényét hogy szabad utat kapjon a Török Birodalomba megtagadták. 5 évig raboskodott Franciaországban. III. Napóleon 1852 októberében visszaadta szabadságát és 100 000 frank évi nyugdíjat engedélyezett neki.

Abd el-Káder eleinte Brusszába, 1855-ben pedig Damaszkuszba költözött. Itt 1860-ban az üldözött keresztények védelmére kelt, amiért III. Napóleon a Francia becsületrend nagykeresztjével tüntette ki.

Írt egy vallás-bölcsészeti munkát arab nyelven, melyet a francia akadémia Dugat francia átdolgozásában Rappel a l'intelligent, avis a l'indifférent cím alatt adott ki (Párizs, 1858).

Fiainak egy része francia nyugdíjból élt, más része török szolgálatba lépett.

Források

[szerkesztés]
  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  2. a b Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978), 2016. július 27.
  3. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. [LH//2/26 Léonore database] (francia nyelven). Ministry of Culture