A vég (Bűbájos boszorkák)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A vég
Bűbájos boszorkák
3. évad, 22. epizód
Eredeti cím All heel breaks loose
Író M. Burge
Brad Kern Constance
Rendező Les Sheldon
Gyártási szám 4300066
Első sugárzás 2001. május 17.
Kronológia
ElőzőBanshee
KövetkezőCharmed Again
A Bűbájos boszorkák epizódjainak listája

"A vég" az amerikai Bűbájos boszorkák sorozat harmadik évadjának befejező, 22. része, a 3 évad záró műsora. Összesítve ez a sorozat 66. része. A részt eredetileg először az Amerikai Egyesült Államokban a The WB csatornán 2001. május 17-én mutatták be. A részt Brad Kern írta és Shannen Doherty rendezte. Bár ez volt az utolsó rész, amit Doherty rendezett, itt búcsúzott Prue Halliwell karakterétől is,[1] bár a karakter a 9. sorozatban még visszatér. Ebben a részben világszerte híre megy, hogy a bűbájosok valójában boszorkányok, és minden riporter rajtuk cseng.

Epizódismertető[szerkesztés]

A Halliwell lányokat egy erős démon, Shax akarja eltenni láb alól. Őt a hármak erejével lehet elpusztítani de Phoebe az alvilágban van. Igenám, de a lányokat még ennél is nagyobb veszély üldöz, a televízió. A szomszédjuk Eliss beront a Halliwell kúriába, de Prue idegességében kidobja. De a lány bosszút áll emiatt és megöli Pipert. De az idő visszaforgatásával Piper életben marad, de a már megvívott harcot Shaxxal rosszul fejeződik be. Prue meghal.[2]

Fogadtatás[szerkesztés]

Értékelések[szerkesztés]

Az epizód eredeti, 2001. május 17-i adásba kerülésekor 5,3 millió nézőt ért el.[3]

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

2014. október 30-án Gavin Hetherington a SpoilerTV-nél a Throwback Thursday részeként elemezte az epizódot, Gavin puhán bánt a harmadik évadot záró résszel, mely szerinte "egy jól megírt évadzáró” és hozzátette, hogy "[a] Bűbájos boszorkák harmadik évadjának zárásában minden benn volt, tele volt izgalommal és megsemmisüléssel, jól körül járta az egyiok legbefolyásosabb boszorkány végét.”[4] Prue haláláról azt írta, "ez volt az egyik legjobb a televíziózás történetében." A jellemzését így zárta: az epizód "hihetetlen volt az elejétől a végéig."

Források[szerkesztés]

  1. Shannen Doherty Leaves 'Charmed'. ABC News, 2001. május 10. (Hozzáférés: 2012. október 28.)
  2. fgab sorozatos oldala Bűbájos boszorkák - Harmadik évad (22. bekezdés). [2010. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 21.)
  3. TVTango Ratings for May 17, 2001. TV Tango. (Hozzáférés: 2017. október 19.)
  4. Hetherington, Gavin: Throwback Thursday - Charmed - All Hell Breaks Loose. SpoilerTV, 2014. október 30. (Hozzáférés: 2015. augusztus 19.)