Ugrás a tartalomhoz

A szenvedés képei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A szenvedés képei
SzerzőSusan Sontag
Nyelvangol
Műfajesszé
Kiadás
KiadóFarrar, Straus and Giroux
Kiadás dátuma2003
Magyar kiadóEurópa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma2004
FordítóKomáromy Rudolf
SablonWikidataSegítség

A szenvedés képei (Regarding the Pain of Others) Susan Sontag 2003-ban megjelent esszéje. Ez volt az utolsó megjelent könyve 2004-ben bekövetkezett halála előtt.

A könyről

[szerkesztés]

A könyvet A fényképezésről (1977) című esszékötetének folytatásának tekintette, és a korábban kifejtett nézetei közül néhányat újraértékelt.[1]A kötet különösen a háborús fotográfiával foglalkozik. A fényképezést véleményének alátámasztására használva Sontag Virginia Woolf Három guinea című könyvében feltett három kérdés egyikére keresi a választ: „Ön szerint hogyan lehet megelőzni a háborút?”.

Miközben megkérdőjelez bizonyos számú, a fájdalom, a borzalom és az atrocitás képeivel kapcsolatos általános elképzelést (köztük olyanokat is, amelyekhez ő maga is hozzájárult), A szenvedés képei egyszerre hangsúlyozza ezek fontosságát és cáfolja azt a reményt, hogy nagyon sokat tudnak közölni. Egyrészt a narratíva és a keretezés adja a képek jelentésének nagy részét, másrészt pedig, mondja Sontag, azok, akik nem éltek át ilyen dolgokat, „nem érthetik, nem tudják elképzelni” az ilyen képek által bemutatott élményeket.[2]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Moser, Benjamin. Sontag: Her Life and Work. New York: Ecco, 594-95. o. (2019). ISBN 978-0062896407 
  2. Sontag, Susan. Regarding the Pain of Others. New York: Picador/Farrar, Straus and Giroux, 126. o. (2003)