A szabadság filozófiája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szabadság filozófiája Rudolf Steiner filozófiai alapműve, melyben a szabad akarat, az emberi szabadság, az ember és világ viszonyának kérdését tárgyalja. A könyv először 1893-ban jelent meg, Die Philosophie der Freiheit címen.

A szerző az elején a szabad akarat problémáját két részre osztja: a gondolat szabadsága, és a cselekvés szabadsága. Szerinte a belső szabadságot akkor érjük el, mikor áthidaljuk az űrt az észleléseink, melyek a világ külső megjelenését tükrözik, és a gondolati tevékenységünk, amely a világ belső szerkezetéhez vezet el, között. A külső szabadság akkor merül fel, amikor áthidaljuk az űrt képzeteink és a külső valóság kényszerei között, és tetteinket áthatja az, amit ő morális képzeletnek nevez. Steiner a külső és belső szabadságot egymást kiegészítő fogalmakként tekinti, és az igazi szabadság megvalósulását az egyesítésükben látja.

A mű megjelenésének körülményei[szerkesztés]

A mű egy Rudolf Steiner által 1891-ben, a Rostocki Egyetemen, doktori disszertációként bemutatott ismeretelméleti tanulmány alapján íródott. A tanulmányt később Wahreit und Wissenschaft (Igazság és tudomány) címen könyvként adták ki.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Philosophy of Freedom című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • Robert McDermott, The Essential Steiner: Basic writings of Rudolf Steiner, Harper & Row, 1984, ISBN 0060653450

További információk[szerkesztés]