A massza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A massza
(The Blob)
1958-as amerikai film
Rendező Irvin S. Yeaworth Jr.
Russell S. Doughten Jr. (nem szerepel a stáblistán)
Producer Jack H. Harris
Russell S. Doughten Jr.
Műfaj
Forgatókönyvíró Kay Linaker
Irvine Millgate
Theodore Simonson
Főszerepben Steve McQueen
Aneta Corsaut
Earl Rowe
Olin Howland
Zene Ralph Carmichael
Burt Bacharach (nem szerepel a stáblistán)
Operatőr Thomas E. Spalding
Vágó Alfred Hillmann
Gyártás
Gyártó Fairview Productions
Tonylyn Productions Inc.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 86 perc
Képarány 1,66:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Paramount Pictures
Bemutató USA 1958. szeptember 12.
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz A massza témájú médiaállományokat.

A massza (eredeti cím: The Blob) 1958-ban készült színes, amerikai horror/tudományos-fantasztikus film, mely a pennsylvaniai Downingtown lakóit terrorizáló óriási, amőbaszerű lény történetét meséli el.
E mozifilm sikere tette széles körben ismert filmszínésszé a főszereplő Steve Andrewst alakító Steve McQueent.
A massza főcímdala, a szatirikus hangot megütő "Beware of the Blob" Amerika-szerte kedvelt sláger lett, és hangsúlyozta a film alapjában véve parodisztikus voltát.
A filmet Larry Hagman 1972-es folytatása, a "Beware!The Blob" valamint Chuck Russell 1988-as feldolgozása követte.

A cselekmény[szerkesztés]

A címszereplő amorf lény egy meteorral érkezik a Földre. Két fiatal, Steve (McQueen) és Jane (Corsaut), a hullócsillagot látva autójukkal a helyszínre hajtanak. Ezenközben egy öregember, akinek a háza mellett csapódott be a meteor, megtalálja a masszát. Óvatlansága miatt a lény a kezére akaszkodik, és azonnal emészteni kezdi, így jutván táplálékhoz. A rémült öregembert kis híján elgázolja a helyszínre érkező pár, majd az öregember kérésére orvoshoz viszik.Doktor Hallen rendelőjében a massza teljesen elemészti az öregembert, és röviddel ezután végez a doktorral és annak asszisztensnőjével is. Ezt látva Steve és Jane a rendőrségre sietnek, azonban Dave hadnagy és a cinikus Bert őrmester nem hisznek nekik. Miközben a massza további áldozatokat szed, a pár igyekszik felhívni barátai és a városlakók figyelmét a veszélyre. A vegyesboltban akadnak rá a lényre, ami üldözőbe veszi őket. A fiú és a lány a hűtőkamrában lel menedéket, ahova a massza nem követi a párt. A boltból kiszökve Steve és Jane riadót fújnak, a városka lakói azonban még mindig nem hiszik el a történetüket. A massza ezenközben hatalmasra duzzadva megtámadja a városka moziját, számos embert megölve. A sikoltozó menekülők és az alaktalan lény láttán mindenki számára nyilvánvalóvá válik Steve és Jane igaza. A szörny elől a pár egy gyorsétteremben rejtőzik el, amit az körbeölel és megpróbál behatolni, hogy elkapja a fiatalokat. A rendőrség egy elektromos vezetékkel próbálja elpusztítani a masszát, de csak azt érik el, hogy kigyullad a gyorsétterem, tovább nehezítve Steve-ék kijutását. A lángokat oltókészülékkel megfékezni igyekvő fiú akaratlanul lespricceli a massza egyik állábát, mire az azonnal visszahúzódik. Steve számára világossá válik, hogy a lény nem viseli el a hideget, ezért nem követte őt és Jane-t a hűtőkamrába. Végül a rendőrségnek és a városlakóknak az iskolaépületből szerzett oltókészülékekkel sikerül megfékezni a szörnyet, a film záró képsorában pedig egy katonai gépet látunk, amint az Északi-sark fölött ledob egy, a megfagyott masszát tartalmazó ládát.

Főszereplők[szerkesztés]

 • Steve McQueen (Steve Andrews)
 • Aneta Corsaut (Jane Martin)
 • Earl Rowe (Dave hadnagy)
 • John Benson (Jim Bert őrmester)
 • Olin Howland (öregember)
 • Alden 'Stephen' Chase (doktor Hallen)
 • Lee Paton (Kate nővér)

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

 • 2008-ban jelölték TV Land-díjra a "legjobb autósmozi" kategóriában.

A film utóélete[szerkesztés]

 • A massza megért egy parodisztikus folytatást: Larry Hagman 1972-ben készítette el, Frank Darabonttal közösen írt filmjét, a Beware!The Blobot, melyben a lény Los Angeles külvárosában garázdálkodik.
 • 1988-ban Chuck Russell készítette el a film remake-jét, Kevin Dillonnal és Shawnee Smithszel a főszerepben. Ebben a változatban a lény egy félresikerült kormányprogram terméke, és a főhősöknek nem csak a masszával, hanem a helyszínre érkező katonasággal is fel kell venniük a küzdelmet. Chuck Russell filmjét három különböző díjra, hat kategóriában is jelölték.
 • A forgatókönyv alapján regény is született, David Bischoff azonos című művét 1988-ban jelentette meg a Tri-Star Pictures könyvkiadó vállalata.

További információk[szerkesztés]