A legyőzhetetlen (film, 1978)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(A legyőzhetetlen szócikkből átirányítva)
A legyőzhetetlen
(Circle of Iron)
1978-as amerikai film
RendezőRichard Moore
ProducerSandy Howard
Paul Maslansky
AlapműBruce Lee
James Coburn
Stirling Silliphant
Műfaj
ForgatókönyvíróStirling Silliphant
Stanley Mann
FőszerepbenDavid Carradine
Christopher Lee
Jeff Cooper
Roddy McDowall
Eli Wallach
Anthony De Longis
Earl Maynard
Erica Creer
ZeneBruce Smeaton
OperatőrRonnie Taylor
VágóErnest Walter
Gyártás
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszínIzrael
Játékidő102 perc
Költségvetés2,6 millió USD
Forgalmazás
ForgalmazóAVCO Embassy Pictures
Bemutató1978. július 25.
További információk
SablonWikidataSegítség

A legyőzhetetlen (eredeti cím: Circle of Iron) egy 1978-ban bemutatott harcművészeti fantasy film, amelynek társszerzője Bruce Lee volt, aki maga is szerepelni akart a filmben, de a forgatás előtt meghalt. A film A csendes fuvola néven is ismert, ami a Lee, James Coburn és Stirling Silliphant által 1969-ben kitalált történet eredeti címe volt. Lee 1973-ban bekövetkezett halála után Silliphant és Stanley Mann fejezte be a forgatókönyvet, Lee szerepét pedig David Carradine kapta. Sok más ismert karakterszínész is kapott kisebb szerepet a filmben, köztük Roddy McDowall, Eli Wallach és Christopher Lee.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy harcművészeti versenyen harcosok versenyeznek a küldetés jogáért, melyben kihívják maguk ellen Zetant (Lee), egy híres varázslót, aki egy különleges könyv birtokában van, amely állítólag a világ összes bölcsességét tartalmazza. Cord, az arrogáns harcos (Jeff Cooper) minden ellenfelét legyőzi, ám őt kizárják, mert megszegett egy szabályt. Cord úgy dönt, hogy követi a győztest, Morthondot (Anthony de Longis), abban a reményben, hogy elvezeti majd Zetanhoz.

Miközben a két harcos pihen, egy vak fuvolaművész (Carradine) elsétál mellettük, és egy közeli épületbe megy. Cord követi a vakot, és látja, hogy az könnyedén elintéz egy bandát, akik rátámadnak. Cordot lenyűgözik a harci képességei, ezért megkéri a vak férfit, hogy legyen a tanára. A vak ember visszautasítja, de Cord mégis követi őt. Cordot bosszantja, hogy a vak ember rejtvényekkel tanítja őt, és hamarosan elválnak útjaik.

Cord megtalálja Morthondot, aki az első próbatételen megsérült. Morthond megkéri Cordot, hogy segítsen neki véget vetni szenvedésének, és folytatni a Zetan keresését. Cord megteszi, majd egy majomemberekből álló bandával kerül szembe, amelynek vezetője, a Majomember (Carradine) erős harcos. Cord kihívja és végül legyőzi a Majomembert, aki aztán elmondja neki, hogy találja meg a második próbatételt.

Útközben Cord egy nagy olajjal teli kádban álló emberrel (Wallach) találkozik, aki fel akarja oldani a teste alsó felét az olajban. A férfi azt reméli, hogy szexuális késztetéseinek véget vetve eljut a megvilágosodáshoz. Megkéri Cordot, hogy tarson vele, de Cord hamarosan továbbáll.

Cord ezután egy fesztivált tartó utazókból álló csapatra bukkan. Cord találkozik a vezetőjükkel, Chang-Sha-val (Carradine), aki felajánlja neki az egyik feleségét, Tarát (Erica Creer). Cord a cölibátusi fogadalma miatt visszautasítja. Chang-Sha-t azonban kihívja harcra. A versenyt másnapra tűzik ki. Az éjszaka folyamán Tara Cord sátrába megy. Szeretkeznek, és Cord megkéri Tarát, hogy maradjon vele örökre. Másnap reggel, amikor Cord felébred, meglepődve látja, hogy a csapat eltűnt, de Tarát keresztre feszítették.

Útját folytatva Cord találkozik a Halállal (Carradine), de elűzi mikor bebizonyítja, hogy nincs benne félelem.

Miközben megpróbálja megtalálni Chang-Sha-t, Cord egy oázishoz ér, ahol ismét találkozik a vak emberrel. Cord megkéri őt, hogy legyen a tanítója; a vak ember beleegyezik, és együtt utaznak tovább. Egy szegény kompossal, egy rablóbandával és egy elkényeztetett gyerekkel való találkozás alkalmat ad a vak embernek arra, hogy megtanítsa az elkeseredett Cordot néhány életleckére, mielőtt elválnak útjaik.

Cord végül megtalálja Chang-Sha-t és bandáját. Cord felelősnek tartja magát Tara haláláért, de ragaszkodik ahhoz, hogy harcoljon Chang-Sha ellen, hogy megtudja, hol van Zetan. A harc döntetlennel végződik, de Chang-Sha mégis elmondja Cordnak, hogyan találja meg Zetant.

Cord eléri a szigetet, ahol Zetan él. Itt találkozik a megvilágosodás könyvének őrzőivel. Cord arra számít, hogy harcolni fog, de Zetan elmagyarázza neki, hogy átment a próbákon, és jogosult elolvasni a könyvet. Még arra is megkéri Cordot, hogy ő legyen a könyv új őrzője. A könyvet kinyitva, Cord azt látja, hogy a könyv lapjai egyszerű tükrök. Zetan elmagyarázza, hogy a bölcsességnek nincs könyve, és hogy a megvilágosodást csak önmagunkban találhatjuk meg. Cord nevetve elsétál, elutasítja, hogy átvegye Zetan helyét, és elhagyja a szigetet. Újra találkozik a vak emberrel, aki átadja neki a fuvoláját, és ezzel rá ruházza a tanító szerepét.

Bruce Lee inspirációja[szerkesztés]

Bruce Lee úgy képzelte el filmjét, mint a keleti filozófia, valamint a harcművészetek szórakoztató bemutatását. A forgatókönyvhöz írt előszavában ezt írta: „A történet a keleti és a nyugati gondolkodás közötti nagy különbséget illusztrálja. Az átlagos nyugati embert az érdekelné, hogy valaki képes-e legyeket fogni evőpálcikával, és valószínűleg azt mondaná, hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy mennyire jó a harcban. A keleti azonban rájönne, hogy egy olyan ember, aki ilyen teljes mesteri tudásra tett szert egy művészetben, minden cselekedetében megmutatja a lélekjelenlétét... Az igazi mesteri tudás túlmutat bármelyik művészeten.”

Lee halála után, az eredeti forgatókönyvet átírták, és néhány erőszakos jelenetet komikus témákkal helyettesítettek.

Szereplők[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]