A fej nélküli lovas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A fej nélküli lovas
Thomas Mayne Reid könyvének címlapja 1865-ből
Thomas Mayne Reid könyvének címlapja
1865-ből

SzerzőWashington Irving
Eredeti címThe Legend of Sleepy Hollow
Műfajlegenda
A Wikimédia Commons tartalmaz A fej nélküli lovas témájú médiaállományokat.

A fej nélküli lovas világszerte ismert egy mitológiai lény, aki a középkor óta szerepel világszerte a folklórban. Az alakot hagyományosan lóháton ábrázolják, akinek hiányzik a feje.

Washington Irving 1820-as novelláját – amelyben feltűnt az élőket rémisztgető fej nélküli lovas – az amerikai folklór egyik korai példájának tekintik. Ám a szellemalak története már a középkor óta rémisztgeti a babonás emberek fantáziáját.

A legendától függően a lovas vagy hordja a fejét, vagy teljesen hiányzik neki, de folyton-folyvástkeresi. Az írországi dullahan démon általában lovon ül, és a fejét a hóna alatt hordja a Sir Gawain és a Zöld Lovag című műben. A „The Legend of Sleepy Hollow” című novella, amelyet 1820-ban írt az amerikai Washington Irving, sok irodalmi műben és filmben is megjelenik, például az 1949-es Disney-filmben.

Az amerikai folklórban[szerkesztés]

A fej nélküli lovas története az amerikai író, Washington Irving „The Legend of Sleepy Hollow” című 1820-as novellájában olvasható. A történet Irving Geoffrey Crayon Gent című novellagyűjteményéből származik, és amerikai folklór részévé vált.

A fej nélküli lovas meséje az amerikai függetlenségi háború idején történik. A hagyományos folklór szerint a lovas egy hesseni katona volt, akit az 1776. október 28-i white Plains-i csata során öltek meg. Egy amerikai ágyúgolyó levágta a fejét, aminek összetört maradványait a csatatéren hagyták, de végül eltemették, de ahonnan rosszindulatú szellemként emelkedett ki. A történet modern változatai a lovaglásait Halloween idejére teszik, ugyanis ekkor zajlott a csata.

A fej nélküli lovas című Thomas Mayne Reid-regény először 1865-66-ban jelent meg havi sorozatban, majd 1866-ban könyvként is kiadták.

Az ír folklórban[szerkesztés]

A dullahan vagy dulachán ("„sötét ember”) egy fejetlen, démoni tündér, általában lovon ül, és a fejét a hóna alatt hordja. Emberi holttest gerincéből készült ostorral hadonászik. Amikor a dullahan abbahagyja a lovaglást, haláleset következik be. A dullahan egy nevet kiált, ekkor a megnevezett személy azonnal meghal.

A skót folklórban[szerkesztés]

A fejetlen lovas legjelentősebb skót változata egy Ewen nevű férfiról szól, akit a helyi klánok csatájában lefejeztek a Mull-szigeten. Mivel a csata kimenetele következtében minden esélyét elvesztette, hogy törzsfőnök legyen, és mind ő, mind a lova azóta fejetlenül bolyong és kísértést.

A német folklórban[szerkesztés]

A német történetek többnyire a Rajna-vidékről származnak. A fejetlen lovasok pusztán megérintve ölték meg áldozataikat. Visszatérők voltak, akiknek addig kellett vándorolniuk a földön, amíg meg nem bánták bűneiket, néha úgy, hogy jót tettek egy idegennel. Ekkor elsorvadtak és meghaltak.

Filmek[szerkesztés]

  • A fej nélküli lovas a The Adventures of Ichabod and Mr. Toad „The Legend of Sleepy Hollow” című részében jelenik meg. A fej nélküli lovas üldözi Ichabod Crane-t, aminek a végén a fejetlen lovas rádobja a tökfejét. Míg arról van szó, hogy mi történt Ichabod kalapjával, amit az összetört tök közelében találtak, addig azt a szóbeszédet, hogy feleségül vett egy gazdag özvegyet valahol, akinek hasonló gyerekei vannak. A filmben a lovast valódi szellemként ábrázolják.
  • A fej nélküli lovas a House of Mouse című televíziós sorozatban is szerepel.
  • Az 1939-es Will Hay-vígjátékban, az Ask a Policeman című vígjátékban egy fejetlen lovas tűnik fel egy csempészgyűrűvel kapcsolatban.
  • Az 1999-es Tim Burton Sleepy Hollow című filmben a fejetlen lovas egy gyilkos hesseni zsoldos szelleme.
  • A fej nélküli lovas (1974, Lenfilm; r.: Вайншток, Владимир Петрович − Vladimir Vajnshtok (angolul))
  • A 2007-es Sci-Fi Channel Fej nélküli lovas című filmje azt mondja, hogy Washington Irving története a „fehérre mosott” változat, és a horrorfilmben szereplő események az igazi történet.
  • A 2022: Fej nélküli lovas; r.: Jose Prendes.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Washington Irving című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.