Lenfilm

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lenfilm
Típus
Alapítva1914[1]
SzékhelySzentpétervár
Iparágfilmipar
Formanyilvánosan működő részvénytársaság
Termékekfilm
Lenfilm (Szentpétervár)
Lenfilm
Lenfilm
Pozíció Szentpétervár térképén
é. sz. 59° 57′ 29″, k. h. 30° 19′ 02″Koordináták: é. sz. 59° 57′ 29″, k. h. 30° 19′ 02″
A Lenfilm weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Lenfilm témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Lenfilm (oroszul: Ленфи́льм) Oroszország második legnagyobb filmstúdiója, Szentpéterváron működik. A Szovjetunió fennállása alatt több mint 1500 játékfilmet készítettek itt.

Területe a 20. század elején a Georgij Alekszandrov kereskedő tulajdonában lévő Akvárium kerthez tartozott, aki ott éttermet és színházat is tartott fenn. Színpadán sok híresség mellett Fjodor Saljapin is fellépett, itt mutatták be többek között Csajkovszkij A diótörő című balettjét is.

A filmstúdiót 1918-ban alapították, nevét sokszor változtatták, végül 1934-ben kapta mai nevét. A második világháború idején Kazahsztán fővárosába, Alma-Atába evakuálták (1942) és ott az egyesített szovjet filmstúdiók részeként működött, 1944-ben költözhetett vissza korábbi helyére.

Sok híres Lenfilm-alkotást forgattak az egykori Akvárium Színházban, a 4. sz. műterem falai között. Filmjeinek felvételén több világhírű filmsztár fordult meg itt, többek között Elizabeth Taylor, Jane Fonda, Ava Gardner.

A Szovjetunió felbomlása után a filmstúdiót formailag privatizálták, filmgyártó társasággá alakították. A város neve időközben Leningrádról Szentpétervárra változott, de a Lenfilm neve változatlan maradt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]