A Vízipók-csodapók epizódjainak listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Ezen az oldalon a Vízipók-csodapók című rajzfilmsorozat epizódjainak listája szerepel.

Első évad (1976)[szerkesztés]

Az első évad 1976-ban készült a Pannónia Filmstúdióban.

   #    Cím   Rendező   Első sugárzás
   1.    Búcsú a csigaháztól    Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba    1978. január 4.
   Beköszönt a tavasz, a kis hangyák járnak a füvön egy morzsa kiflicsücsökkel. Katica tanácsára a csigaház felé igyekeznek. Odabent nem csiga lakik, hanem Vízipók, úszkálni akar a tóban a szabad ég alatt. Ekkor találkoznak Keresztespókkal, aki elmondta egy rendes pók nem úszkálhat a vízben. Vízipók ezen mérgelődik, kis hangyák rábeszélnek Keresztespóknak, hogy ő nagyon rendes póknak tűnik.
   2.    Légnadrág     Szabó Szabolcs    1978. január 11.
   Vízipók a virágok illatát szagolja, méhecske pedig véletlenül rászórja a virágport Vízipók fejére, megoldja a problémát. Birkózó békákat lát, majd összeakad Keresztespókkal.Lemerül a vízbe, találkozik a vízicsigákkal. Megmutatja nekik és Keresztespóknak a légnadrágját.
   3.    Vízalatti házikók     Szabó Szabolcs    1978. január 18.
   Vízipók és a vízicsigák pihennek, beszélgetnek. Fülescsiga a saját játékcsigával foglalkozik. Kagyló pottyan rájuk, elbújnak a csigák. Egy tegzeslárva elviszi Fülescsiga játékát véletlenül az ő házikójára rakni. Vízipók mindenhol keresi, összeakad velük. Tanácsot kéri, úgy hozzák vissza, hogy az egyik tegzes által készült házikót - ami rajta van a játékcsiga - biztos Füles örül neki. A tegzesek repülni fognak, Vízipók pedig egy pókházat fogni építeni fonálból és levegőből.
   4.    Kristálypalota     Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba    1978. január 25.
   Keresztespók javasolja egy pókhalót Vízipóknak a víztükörhöz közelre. Vízipók a vízalatti házára gondol, lesz vele telefon a két ház közé. Nekilát dolgozni. Vízicsigák kinevetnek, de Füles segít Vízipóknak a nagy építkezésben. Vízipók hordja a levegőket a hálójához. Kész is lett a ház, Kristálypalotának nevezi el. Ünnepelnek az ő tiszteletére a tó lakói. Keresztespók telefonálni akar, de nem sikerül neki.
   5.    Miért ugrál a vízibolha?     Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba    1978. február 1.
   Hátonúszó poloska mérges lett, amiért elsötétült a víz, Vízipók hiába nyugtatja meg. Hátonúszó azt mondja, hogy utána leskelődnek a vízibolhák, de Vízipók nem hiszi neki. Amikor Keresztespókkal beszélget, akkor veszi őket észre. Elmondja nemcsak Hátonúszó, de még Vízipók után is leskelődnek. Keresztespók megmutatja neki a két legyet, aki hiába néznek a víztükörbe. Vízipók érdeklődik a vízibolhák iránt, megkéri, hogy tisztítsák meg a vizet a háza körül. A végén őket megjutalmazza algapudinggal.
   6.    Hazudik-e a szitakötőlárva?     Szabó Szabolcs    1978. február 8.
   Bekopog valaki az ajtón, egy gyönyörű szitakötőlárva kisasszony - kezében legyezővel - rontotta be, Vízipók pedig befogadja. Elmeséli, hogy a vízirabló(az nem más, mint botpoloska) zsákmányol a szegény kicsi lárvát. Vízipók megmenti a kis lárva életét, úgyhogy a botpoloskát a szárazföldre bocsátja. A szitakötő kisasszony megfullad, Vízipók pedig visszarakja őt a vízbe. A szitakötőlárva elmondja, hogy szárnyai lesz, de vízipók nem tud elhinni. Keresztespókhoz igyekszik, vihar volt nemrég. Vízipók az igazi szitakötőt pillant meg, mégis annak lett igaza.
   7.    A csigalift     Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba    1978. február 21.
   Vízipók takarít a Kristálypalotán kívül, Bejött hozza Hátonúszó poloska néhány percre. Vízipók ebédszünetet tartja. Egyszer csak megszakadt a tartófonal, a Kristálypalota romokba hever. Vízicsigák segítenek megtartani a fonalat. Az élescsiga volt a bűnös, bocsánatot kér Vízipóktól. Fölajánlja egy csigaliftet, elfogad. A víz felszínére lifteznek, Keresztespók meghívja játszani, de Vízipók nem ér rá.
   8.    Árnyék a víz alatt     Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba    1978. március 22.
   Keresztes beszélget a levelibékával, aki ő is legyekre vadászik. Be is akar kapni, amikor a vízben pottyan, egyenesen Vízipók fejére. Megsajnálja, majd elmegy. Vízipók megijed a víz felszínen levő árnyéktól, pedig nem is szokott. Utánanézi, de az egyik molnárka vízipók orrára botlik. Vízipóknak ezt fájt. Amikor a felszínén dugja ki az ujját, megüt véletlenül molnárka ütője, ez is fáj Vízipóknak.Sírni kezd. Fülescsiga megvigasztalja, azt tanácsolja, hogy messzebbről figyeljen. Megtudja, hogy molnárka voltak a hibásak. Bocsánatot kérnek, meghívják csúszni a víztükrön.
   9.    A rák új ruhája     Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba    1978. március 1.
   Vízipók és Keresztespók izzadnak a nagy hőségben. Méhecske vizet visz a kaptárnak, de repülés közben megbotlik valamin. Vízipókék megijednek, egy rák volt az, aki be akar menni a vízbe, de Vízipók bekíséri. Egy barlangba húzódik, Leveszi a régi páncélját, hogy jól érezhessen magát. Vízipók kölcsön kéri a régi páncélt, hogy azzal megtréfáljon Keresztespók előtt.
   10.    Békabölcső     Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba    1978. március 15.
   Keresztespók játszik a jégeső maradványaival, Vízipók beszáll erre a játékra, de érvénytelennek látja. Rátalál egy gömbre, avval teniszeznek. Egy békatojás volt az gömbforma, kikel belőle az ebihal. Kecskebéka mama jön érte, Vízipók visszaadja. Arra kapja a jóságot, hogy körülnézze a békák bölcsődét, ami az egész tóban van. Jól érzi magát.
   11.    Buborék nyaklánc     Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba    1978. március 8.
   Vízipók úszkál a vízben, miközben a csigalányok buboréknyaláncot készítenek. Előjön Rák apó hátrafelé úszva. Vízipók gúnyolja, de Rák apó ollója eltalálja a légnadrágját, megsebesül. Vízicsigák ápolják és gondját viselik. Vízipók szégyenkezik, amiért kigúnyolta Rák apót, megoldódhatna a probléma. A két csigalány odaajándékoznak a buboréknyakláncot, d hiába, Vízipók megköszöni az oxigénnél kedvesebb ajándékot. Vízicsigák és Rák Apó meggyógyítják levegőbuborékokkal.
   12.    Neveletlen szúnyoglárvák     Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba    1978. február 28.
   Keresztespók nézi a békalencséket, de Vízipók csodálkozik barátján. Katica vihorászik, a két pók meghallották, Keresztespók szakítani akar Katica kabátkáját, de ő arrébb repül. Amíg Vízipók és Keresztespók csónakáznak, a szúnyoglárvák és a szöcske köpnek valami a szájukból. Az olaj volt, és onnan folyik a tóba. Megakadályozzák az olaj vízbeáradását, szalmaszálakkal tömnek be. Vízipók és Keresztespók kicsit szégyenlődnek Katica igazsága miatt, megtanultak belőle a leckét.
   13.    Csibor bácsi csomagol     Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba    1978. március 29.
   Vízipók délbe felkel az ágyból, didereg. Érdeklődik azon, hogy miért alszanak a többiek. Csibor bácsi megmondja Vízipóknak, hogy ősz van, majd hóval és jéggel megérkezik a tél, ennivalókat lehetetlen lesz megtalálni. Vízipók ezt beismeri, becsomagol.

A szárazföldön sírdogál, ám a kis hangyák vigasztalják, elvezetik egy csigaházhoz, oda is érnek. Vízipók beköltözik, elbúcsúzik a kis hangyáktól, elérkezik a téli álom.

Második évad (1980)[szerkesztés]

A második évad 1980-ban készült a Pannónia Filmstúdióban, de még a Kecskemétfilm Kft.-ben is.

   #    Cím   Rendező   Első sugárzás
   14.    Úszik a csigaház     Szabó Szabolcs, Haui József    1982. augusztus 21.
   Vízipók a csigaházban alszik tovább, elolvad a hó. Kiáltás hallatszik, a Hőscincér, az ormányosbogár és Katica segélykiáltásra fér a torkuk. Vízipók megmenti Katicáékat a vízből, egy tutajban helyezkednek. Vízipók bemutatkozik hőscincér előtt. A két légy nevet a hőscincér didergését, mert úgy fázik, mint Keresztespók, aki egy faágon áll, körülvette őt a víz. Vízipók kimenti, beleértve a többieket, egy szigetre menekülnek, ez a legbiztonságosabb hely számukra. Gratulálnak a többiek, főképpen Keresztespók.
   15.    Csaláncsípés    Szabó Szabolcs, Haui József    1982. augusztus 28.
   Az árvíz után szépen süt a nap, Keresztespók pedig hintázik. Vízipók a Kristálypalotára gondolja. Keresztespók elesik a csalánlevélre, megcsípte szegény. Elmagyarázza Vízipóknak a csalánról, majd virágporos hintőporral gyógyítja meg magát. Vízicsigák örülnek, hogy Vízipók épségesen visszatér. Kitakarítják algákat a Kristálypalota körül, Vízipók odaad nekik csemegének. A hidra -aki a csalánozók közé tartozik- Vízipók hátára lövöldöz mérges nyilával. Vízipók lefékezi, hogy miért lövöldözik rá, amikor egyszer se bántott életében. A hidra elmondja, hogy azért lövöldözi, mert úgy tud elkergetni őt. Vízipók parancsára a hidra kettéválva eltávozik. Vízipók elkéri a hintőport Keresztespóktól.
   16.    A kandicsrák kincsei     Szabó Szabolcs, Haui József    1982. szeptember 4.
   Keresztespók talált egy tükröt. Katica elmondja, hogy nem igazi tükör, hanem sörös kupak.

Vízipók csodálkozik roppantul, szedi néhány virágot magának, majd Fülescsigának adja az egyiket. Fülescsiga házikóján nem fér bele a virágtól, tönkre megy, majd Vízipók adja a másikat a tetejére, utána a kristálypalotában egy vázára teszi a többit. Vízipók mindenhol keres kincset, de megtalálta egy icipici kincses-zsákot, mutatja a barátainak. Egy kandicsrák keresi a zsákot, mivel nála van a párja, Vízipóktól kéri vissza azt, mert azokban alszanak a gyermekei. Kikelnek máris. Vízipók rájött egészről.

   17.    Katicáék csemegéje     Szabó Szabolcs, Haui József    1982. szeptember 11.
   Vízipók és Keresztespók készülődnek vendégségbe a két virágpókra várva. Ám a virágokat megeszik a tetvek, Katicáék segítenek a két pókon (mert a Katicáék levéltetvekkel táplálkoznak). Egy kosárral bocsátják ki az égre Katiácéknak csemegéül. a két virágpók megérkeznek, elmondják, hogy ők valójában Mimi és Kri, a láthatatlanná válás művésznői. Vízipók meg is tanulja a láthatatlanná válás művészetét. Keresztespók ezen sértődik.
   18.    Életmentés     Szabó Szabolcs    1982. szeptember 18.
   Nagy a hűség, és Keresztespók a faág árnyékában fekszik. Megfigyeli a történteket, hogy a három kis Vízicsiga játszanak és énekelnek, a szülei aggódnak értük. Otthagyják Csicsikét a tűző napra. Keresztespók megsajnálja, telefonálgat Vízipókkal, aki most éppen alszik az ágyon. Fülescsiga segítséget kér tőle, Vízipóknak elmondja Keresztespók, hogy Csicsike alszik a meleg napon. Vízipók megy érte, vissza anyukájához. Megköszönik a segítséget, de nemcsak Vízipóknak, de még Keresztespóknak is.
   19.    Volt háló, nincs háló     Szabó Szabolcs, Haui Jószef    1982. szeptember 25.
   Vízipók siet Keresztespókhoz, de ő nincsen otthon. Keresztespók és Katica a fa alatt bújnak a búcsújáró hernyók miatt, akik mindent megesznek, ami az útjukba kerül, de már Keresztespók hálóját is tönkre tették. Mérges nyilak lőnek, a kis hangyák Vízipókékhoz fordulnak, mellettük bújnak. A nyíllővések után a hernyók megvedlett bőre marad hátra. Vízipók és barátai felfelé mennek, lifteznek. Keresztespók szomorú lett, amiért a hálóját tönkre tettek a hernyók.
   20.    Az új háló     Szabó Szabolcs, Haui József    1982. október 2.
   Keresztespók továbbra is szomorkodik a hálóért, de Vízipók és Katica persze megvigasztalnak. Ajánlottak, hogy megtanítsák Keresztespókot a háló készítését. Nekilátnak dolgozni, de minden hiába. Katicának baja a háló ragacsával, Vízipók pedig víz nélküli hálószövéssel. Amikor elmennek, a legyek kinevetnek Keresztespókon, hogy micsoda hálót szőtt. Keresztespók nem adja meg magát, hálót fonja. Vízipók és Katica elbűvölően néznek rá.
   21.    Csigaház ajtóval     Szabó Szabolcs, Haui József    1982. október 9.
   Keresztespók megfogja egy legyet a virágszirmon, de ő kiszabadul. Egy két orsócsiga csúszik a parton, Nünüke vakon megbotlik az egyik tűdőscsigára, beleesik vele a vízbe. Keresztespók húzza Nünükét a vízből, megköti a zacskó végét. A másik tűdőscsiga hiába keresi a húgát, aki most a vízben van. Vízipók és a vízicsigák megcsodálnak a orsócsigaháznak, aminek van ajtaja. Vízipók megtudja, hogy ő szárazföldi, visszaviszi neki. A két megöleli egymást, Vízipók vissza megy barátaihoz.
   22.    A sáska nem szöcske     Szabó Szabolcs, Haui József    1982. október 16.
   Keresztespók keresztrejtvény fejti, de a sáska és szöcske nimfák ugróversenyt rendeznek. Keresztespók a nagy lármától haragszik rájuk. Nem is tud megnyugodni tőlük, de össze is keveri a szöcskéket sáskára, a sáskákat pedig szöcskére. Vízipók elmagyarázza élénken a sáska és a szöcske között. Keresztespók megfejti tovább a rejtvény, de az "ö" betűre nehezebbül csinál, de Vízipók tökéletesen tudja az "ö" betű formáját.
   23.    A tojáscsősz     Szabó Szabolcs, Haui József    1982. október 23.
   Vízipók felhívja telefonon Keresztespókot, de hiába. Keresztespók legyeket fog, de amikor telefonál, véletlenül kiengedi őket, majd a fejét megüti, elájul. Vízipók odamegy érte, Méhecske megborogatja hideg vízzel, Keresztespók magához tér. Vízipók napozni megy a víz alatt, miközben Hátonúszó gyerekei gorombán játszanak csigagyerek, nem kellettek nekik. A vízicsigalányok tojásokat tartanak, amikben vannak az újszülött vízicsigák. Vízipók rájuk is vigyáz. A kis goromba hátonúszó gyerek elveszi az egyik tojást, de Vízipók visszaszerzi. Továbbra is csak vigyáz. Kikelnek a kicsi vízicsigák, Vízipók messzebbről figyeli őket.
   24.    Te mit sportolsz?     Szabó Szabolcs, Haui József    1982. október 30.
   A kis hangyák elmagyarázzák Keresztespóknak, hogy mennyire tudnak sportolni. Ám Keresztespók találkozik a darázslánnyal, aki szép és karcsú. Előjön Katica és Vízipók is. Keresztespóknak az a baja, hogy keveset mozgott. Elhatározzák, hogy sportoljon a két pók, Katica pedig értékeli a pontokat. Egy galacsin gurul éppen a tisztáson, egy ganajtúró bogár tolatja azt. Vízipók és Keresztespók megtudják, hogy nem is gurulható labda.
   25.    Víz alatt, föld alatt     Szabó Szabolcs, Haui József    1982. november 5.
   Keresztespók várja Vízipókot, meghívja a barlangkutatásra. Útközben találkoznak a Lótücsökkel, aki a földből bújik ki. A Dongók felé érnek, bemennek a barlangba. Mindent körülnéznek, ám de a zenére hallgatnak, arra mennek. A Lótücsök otthonába érkeznek. Ő meghívja őket a zenélésre, beszállnak. Naplementekor a Lótücsök kimegy a szabadba, Vízipókék pedig követik után, de hiába.
   26.    A veszélyes homoktölcsér     Szabó Szabolcs, Haui József    1982. november 12.
   Vízipók és Keresztespók csónakáznak, egy partra érnek, ahol a nagy hangyaboly van. A kis hangyák meglátják a hangyalesőt, akinek a lárvái sokkal gonoszabb, mert vermet ásnak a homokba, hogy foglyul ejtse az áldozatát. Ormányosbogár azért sír, mert beleesett a hangyaleső vermébe, de hosszú orra nem harapdálja, mégse enged. Vízipók és Keresztespók segítenek az Ormányosbogár kislányát megmenti egy pöfeteggombával. A hangyakirálynő megdicséri őket hősiességükért, ezért gyémántmorzsákkal ajándékozza meg Vízipókot és Keresztespókot.

Harmadik évad (1985)[szerkesztés]

A harmadik évad 1985-ben készült a Kecskemétfilm Kft.-ben.

   #    Cím   Rendező   Első sugárzás
   27.    Eltáncolt üzenetek     Szabó Szabolcs, Haui József    1987. október 25.
   Keresztespók nézi a két méhecskét veszekedni, vizesek lettek, a Méhkirálynő nem lett mindkettővel elégedett, de Keresztespókot meghívja a méhek táncára. Vízipók visszatér, ő is megy vele a táncra. A táncban a méhek üdvözölnek a két pókon. A felderítő tánclépéseket mutat a többieknek. Ez azt, hogy ott található a legtöbb virág, ahol a mézükre gyűjtenek. Keresztespók kitalálja, hogy a legyeket tánccal csalogassa a hálójára. De legyek sak nevetnek rá, de egy nagy árnyéktól megijedve felrepülnek a hálóra. Elszakadnak. Keresztespók búsol, de Vízipók véleményétől örül, és elhatározza, hogy még vastag háló csináljon.
   28.    Vándorló levelek     Szabó Szabolcs, Haui József    1987. november 1.
   Keresztespók pengeti a pókfonalakat. Ám hiába várja Vízipókot. Egyszer csak a száraz levelek megmozdulnak, Keresztespók rosszul lett tőlük, de még Vízipók is. Felfújja őket a szél, a tóba csónakáznak a levélen, tavirózsaszirmot vitorlának használnak. Keresztespóknak elege van mindenből. Egy faágra repíti a szél.

A lábuk alatt földigiliszták nyavalyognak a száraz levelekért. Keresztespók és Vízipók odaadják nekik a levelet tavirózsaszirommal.

   29.    Az élelmes gyerekek     Szabó Szabolcs, Haui József    1987. december 27.
   A vízicsigák segítséget kérnek Vízipóktól egy szegény árva halacskán. Vízipók meg is teszi, a víz felszínén tartja meg a halat, aki magához tér. Mindet elmondja, hogy: Azért maradt egyedül, mert tudta a többieket utolérni. Vízipók megvigasztalja, de a halacska nem is köszönti, elmegy tőle. Keresztespók a Nünükén gondolkodik, mert most látta egy méhecskét, akinek a vödrében egy apró háromkarmú nünükelárva bújik ki, de szólt bele neki. Hálás lett a kis Nünüke. Ezt Vízipóknak is elmeséli. Mind a ketten megtanultak, hogy az élelmes gyerekek, nem is hálás gyerekek.
   30.    Az orvvadász     Szabó Szabolcs, Haui József    1987. november 15.
   Vízipók, Hátonúszó és vízicsigák ünnepelnek a születésnapukat, Fülescsiga hozza Vízipók zöld virágot -mely csak egy közönséges hínár-, Vízipók örül neki. Algatortával lepi meg barátait. Jóízűen laknak jól. Ám Keresztespók telefonon hívja Vízipókot, hogy jöjjön azonnal, de valaki leszakította. Keresztespók megoldja a problémát vele. Visszahívja. Vízipók oda is érkezik, ám Keresztespók ideges és éhes lett, mert valami miatt elkerülnek a legyek, meg a méhecske is. Katica egy levéltetvet eszeget, háta mögé lapul az Ájtatos Manó(azaz Imádkozó Sáska). Keresztespók megmenti Katicát, majd az orvvadászt a vízbe löki meg. Keresztespók kéri, hogy vonszolja be a vízbe, Vízipók nem akar megtenni, mert az orvvadász csak vadász, mint Vízipók, Keresztespók meg Katica is.
   31.    Felhő a tó felett     Szabó Szabolcs, Haui József    1987. november 22.
   Vízicsigák csodálkoznak, hogy Vízipók hová megy. Most éppen összeakad a levelibékával, aki az "Itt a piros, hol a piros" nevű játékot játszik az Árvaszúnyog vörös lárváival. Azok nem bújhatnak el, mert iszappal táplálkoznak. Vízipók elmegy Keresztespókhoz elmondani, hogy micsoda dolog történt vele mostanában. Keresztespók, Vízipók és Katica az árvaszúnyog rajzolását figyelnek, azt bizony barna felhőként gyűlnek össze, de a békák nem tudnak bekapni őket.
   32.    A kellemetlen szomszédság     Szabó Szabolcs, Haui József    1987. november 8.
   Keresztespók házánál és hálójánál csupa fűrészporos lett. A szúbogár volt az oka mindennek, még az ő lárvái is elkeserítik Keresztespók életét. Az szegénynek nincs többé nyugalma éjjel-nappal, még poros háló sohasem fogja többé legyeket. Vízipók azzal vigasztalja Keresztespókot, hogy együtt keresnek egy másik otthont számára. Katica figyelemmel tájékoztatja őket, hogy a fa sudarán két fakopáncs feltárás közben kopáncsolják a szúbogarak otthonát. Este Keresztespók nem bírja ki magát éhen, de Vízipóknak támad egy ötlete. Azt kürtölje a Szúbogárasszonynak, hogy holnap a fakopáncsok fogják feltárni. Ő meg erre megijed, elmenekül gyerekeivel. Keresztespók büszke lett Vízipókra.
   33.    Vendégek a tóban     Szabó Szabolcs, Haui József    1987. december 6.
   Keresztespók újból várja Vízipókot, amikor egyszer csak egy Pillangó szállt le a Keresztespók hálóján keresztül a tó felé, meginni aprókat. Kibújik Vízipók a vízből, elbűvölően nézi a Pillangót. Keresztespók haragszik a Pillangóra, amiért a hálóját összetépte. Ő pedig bocsánatot kéri tőle, legközelebb figyelni fogja a többi pillangóval. Vízipók rászól Keresztespók, hogy nem illik rákiabálni, de ő kikéri magának. A keringőbogarak keringnek a víztükrön, Fülescsiga elszédül tőlük. Vízipók lefékezi őket. A keringőbogarak szemei felére osztott, vagyis látni tudnak lefelé meg felfelé is. Kiszállnak a vízből, fölrepülnek Keresztespók hálóján keresztül, aki fogott egy legyet, de kiesik a kezéből. Ettől nem lett elégedett.
   34.    A párbaj     Szabó Szabolcs, Haui József    1988. január 3.
   Két óriási orrszarvúbogár párbajozni készül a mohás tisztáson. Keresztespók ezt Vízipóknak értesíti erről az eseményről. Vízicsigák fölkellnek, Vízipók elmondja a két orszarvúbogár párbajozását. Fülescsiga is párbajozni szeretne, Hátonúszó el is kíséri. A két orrszarvúbogár párbajoznak máris, Vízipók és Keresztespók megfigyelnek. Azok mindketten félholtra verik egymást. A szurkolók orvost hívják fel, ekkor megérkezik Kaszásdoktor (fajtája egy kaszáspók), aki régen az egyetemben is végzett, asszisztált, vagyis az anatómiai intézményben lakott egy koponyában, azon keresztül hallgatta az előadásokat. Most meggyógytja a sebesülteket, kivéve a két orrszarvúbogarat. Vízipók visszamegy, mert Fülescsiga buta dolgot tett, párbajozott is. Hátonúszó poloska sebesült meg, bekötik a bal lábát. Vízipók meghívja őt a Kristálypalotába egy uszonnára.
   35.    A zavaros víz     Szabó Szabolcs, Haui József    1987. november 29.
   Vízicsigák örömükben játszanak, éppenséggel a "Körben áll egy kislányka" nevű játékot.

Az élescsiga is beszáll ebbe a játékba. Hátonúszó azt hiszi, hogy csak rajta kacagnak. Kitalál valamit. Egy sárgolyókkal -amiket a darazsak gyúrnak vizes sárból- dobálja meg a vízicsigákra gonoszul, de a dolgozó darazsak elzavarják. Reménykednek, hogy nincs több sárgolyó, meg hogy fogja szólni a Nagymester. Vízipók megsajnálja a vízicsigákat. A Nagymester megérkezik, rájuk korholja, hogy vagdalt hús lesz belőlük, ha nem dolgoznak elég jól. Keresztespók megakadályozza a Nagymestert elhamarkodott és igazságtalan ítélkezését, elmondja helyettük az igazat. A nagymester elhiszi, örök barátságba fogad, tiszteletkörrel köszönheti. Vízipók azt hiszi, hogy Keresztespók dobálta a sárgolyókat. Ráharagszik, Keresztespók pedig vissza. Megtudta, hogy minden zavaros, minta tó víze.

   36.    Mindenki tévedhet     Szabó Szabolcs, Haui József    1987. december 13.
   Szélvihar sodorja Keresztespókot és a két gyalogincért, akik egy virágszáron kapaszkodnak, de már elkapja a szél. Kitör a vihar. Keresztespók egy búvóhelyet keres magának, ekkor egy kicsi csigaházat leli meg, belebújik, tovább sétál ellenállhatatlanul. Vízipók megtalálta Keresztespókot, érdeklődik az ő ellenállhatatlaságát. Egy meztelen csiga áll a közelükbe. Azok a csigához mennek, Vízipók kérdi, hogy "ez nem az ő háza?". A csiga azt mondja: nem. Tévedtek. Lehajigálnak, az Ászkarák fejére koppan, aki most mérges lett rájuk. Amikor Vízipók bocsánatkérően Csótánynénak szólítja, akkor az Ászkarák megint mérges lett. Meggömbölyödve gurul haza. Mindketten nagyon ostobának érezték magukat, de nekik az a fő, hogy rajtuk kívül mindenki tévedhet.
   37.    A nagy kirándulás     Szabó Szabolcs, Haui József    1987. december 20.
   A szentjánosbogár aludni megy, Keresztespók és Vízipók pedig fölébrednek. Egy kirándulás szerveznek a virágos réten mindketten. Rájuk esik a falevél, Keresztespók a tücsöklyukba pottyan. A mezei tücsök hangversenyre akarja meghívni őket, de ők nem érnek rá, mert előtt áll a nagy út. Vízipók és Keresztespók tovább mennek, miközben Vízipók megbotlika a Cselőpók mama hálóján és cselőpókgyereken. Mindketten elmenekülnek előle, egy faágon figyelnek a Cselőpók mamát gyerekeivel. A Bánatos özvegy -akik régen elvesztette sokszor párját- elkapja Keresztespókot, beleszereti. Vízipók kiszabadtja, menekíti Keresztespókot a bajból. De ő elfáradt. Nem akar tovább gyalogolni. Katica figyelmezteti őket a veszélyre, mert a környéken tele van gyilkos, rabló darazsak. Azok a darazsak nem tudták Keresztespókról, hogy ő a Nagymester barátja. Engedelmeskednek. Saloglyát tartanak, Vízipók és Keresztespók ezen repülnek.
   38.    Az öreg doktor     Szabó Szabolcs, Haui József    1988. január 10.
   Vízipók csodálkozik a vízicsigákon, hogy miért lettek ennyire bolondok, megkérdezi tőlük, hogy mit ettek. De ők semmit sem ettek. Keresztespókhoz igyekszik, akik most a legyekre pillantja meg. A legyekre is bolondok lettek. Keresztespók elmondja, hogy a sárgalétől lettek részegek. Ugyanis tegnap egy embert látott, aki dalolt mint a legyek, eldobta azt az üveget, mely most van eltörve. Vízipók megértette. Egy részeg kizavarja őket, de Keresztespók csak ő akarja megenni. Ám lángot kap a letört üveg körül, a hálót is leégeti. Keresztespók szemébe jött egy kis üvegszilánk, ő meg aléltan zuhan a földre. Vízipók megmenti a barátját, elkíséri Kaszásdoktorhoz. Kaszásdoktor megvizsgálja Keresztespók bal szemét, kiveszi a szilánkot belőle. Keresztespóknak fájt, de túlélte. Megtanulta, hogy az üvegbor mindenre csak bajt okoz.
   39.    Őszi szél     Szabó Szabolcs, Haui József    1988. január 17.
   Jött az ősz. Katica üzeni Keresztespóknak, hogy menjen azonnal Agiopergognihoz, a darázslányhoz, akit egyszer Keresztespók ismerkedett tavaly, de ő az bizony ezt elutasítja. Vízipók meghívja Keresztespókot a vízicsigák vendéglátására, de ő nem ér rá. Ekkor az összes pók a déli repülésre készülődnek. Állaspókné meghívja Keresztespók az utazásra, mert varjak azt károgják, hogy rettenetes tél lesz. De Keresztespók azt is elutasítja, a vízicsigák vendégségére gondolja magát. Oda is érkezik az üvegen át Vízipók mellé ül, meghallgatja a vízicsigák dalát, mely a legjobb barátjáról: Vízipókról szól. Megtapsolnak, visszamennek, ám észre veszik, hogy a léggömb lefelé száll. Segítenek a többi pókon, ám Keresztespók a horgonyt fogja véletlenül, de felszáll a magasba. Vízipók búcsút integet Keresztespóknak, de még ő is. A szegény Keresztespók elutazik.