A Vízipók-csodapók epizódjainak listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ezen az oldalon a Vízipók-csodapók című rajzfilmsorozat epizódjainak listája szerepel.

Első évad (1975)[szerkesztés]

Az első évad 1975/76-ban készült (a 2. és 3. rész már 1975 végén elkészült[1]) a Pannónia Filmstúdióban.

   #    Cím   Rendező   Első sugárzás
   1.    Búcsú a csigaháztól    Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba    1978. január 4.
   Vízipók a telet egy üres csigaházba húzódva vészelte át. Tavasszal előbújva megismerkedik a környéken lakókkal, akik számára hamar kiderül, hogy milyen pók is ő.
   2.    Légnadrág     Szabó Szabolcs    1978. január 11.
   Vízipók elmagyarázza a vízicsigáknak, hogyan képes a víz alatt élni pók létére. Csak akkor ütközik akadályba, amikor szárazföldön élő barátjának is meg szeretné mutatni legbecsesebb ruhadarabját.
   3.    Vízalatti házikók     Szabó Szabolcs    1978. január 18.
   Vízipók a vízicsigák kedvenc időtöltésével ismerkedik, amikor egy szerencsétlen véletlen miatt Fülescsiga elveszti kedvenc játékát. A nyomok a tegzeslegyek házához vezetnek.
   4.    Kristálypalota     Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba    1978. január 25.
   Keresztespók meghívja barátját, hogy tekintse meg új nappaliját és építsen a szomszéd ágon házat magának. Elkeseredik, hogy Vízipók a víz alatt tervez házat építeni. Na de hogyan lehetséges egy hálóval víz alatt tartani a levegőt?
   5.    Miért ugrál a vízibolha?     Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba    1978. február 1.
   Vízipók hangos veszekedésre jön ki házából. Hátonúszó panaszkodik valamiféle leskelődőkről. Már éppen Vízipók is gyanakodni kezd, amikor Keresztes barátja felhívja a figyelmét valamire. Így ismerkedik meg Vízipók a vízibolhákkal.
   6.    Hazudik-e a szitakötőlárva?     Szabó Szabolcs    1978. február 8.
   Vízipókhoz kétségbeesett váratlan vendég érkezik, aki a rettenetes botpoloska elől menekül. Vízipók megmenti, de azt már nem hiszi el, hogy vendége, aki víz nélkül megfullad, egyszer majd színes szárnyakkal repülni fog a levegőégen.
   7.    A csigalift     Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba    1978. február 21.
   Vízipók nyugalmas élete fenekestül felfordul, amikor egy éles csiga véletlenül elvágja a kristálypalota tartókötelét. Vízipók kezdeti felháborodásán túljutva kedves új ismerősre tesz szert.
   8.    Árnyék a víz alatt     Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba    1978. március 22.
   Vízipókot kétszer egymás után is csúnya baleset éri. Fülescsiga meggyőzi, hogy járjon utána az ügynek, így ismerkedik meg a víztükrön korcsolyázó molnárkákkal.
   9.    A rák új ruhája     Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba    1978. március 1.
   Az állatok alig bírják a rekkenő hőséget, amikor egy nagy termetű szörny érkezik távoli tájról a közeli partra. Egyedül Vízipók nem bizalmatlan az idegennel szemben. De ő is csak addig, amíg szörnyű látványra nem ébred!
   10.    Békabölcső     Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba    1978. március 15.
   A jégeső utáni megfagyott esőcseppekkel remekül labdáznak a pókok. Kár, hogy olyan sérülékenyek és hamar elolvadnak. Vízipók a víz alól olyan remek labdát hoz fel a játékhoz, amely Keresztespók szerint még a teniszezést is bírni fogja. Csakhogy a labda furcsán viselkedik, és végül egy ismeretlen világot tár fel Vízipók előtt.
   11.    Buborék nyaklánc     Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba    1978. március 8.
   Vízipók kifigurázza Rák apót, de a tréfából végül ő jön ki rosszul, mert baleset éri. Mindenki a segítségére siet, de komoly problémával szembesülnek, mert Vízipóknak a víz alatt is tiszta oxigénre van szüksége, hogy ne fulladjon meg.
   12.    Neveletlen szúnyoglárvák     Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba    1978. február 28.
   Vízipók és Keresztespók egy faágon csónakáznak a tavon, amikor a szúnyoglárvák neveletlen viselkedésére lesznek figyelmesek. Hamarosan azt is kiderítik, mi ennek az oka.
   13.    Csibor bácsi csomagol     Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba    1978. március 29.
   Vízipók fázik és egyedül érzi magát, mert mostanában mindenki visszavonultan él. Csibor bácsi hívja fel a figyelmét a közelgő téllel járó veszélyekre. Vízipók rádöbben, hogy költöznie kell.

Második évad (1980)[szerkesztés]

A második évad 1980-ban készült a Pannónia Filmstúdióban, de még a Kecskemétfilm Kft.-ben is.

   #    Cím   Rendező   Első sugárzás
   14.    Úszik a csigaház     Szabó Szabolcs, Haui József    1982. augusztus 21.
   Vízipók arra ébred, hogy hideg víz folyik téli lakhelyébe, a csigaházba. A hóolvadástól megáradt víz magával sodorja úszni nem tudó ismerőseit is. A vészhelyzetre bizony mindenki másképp reagál.
   15.    Csaláncsípés    Szabó Szabolcs, Haui József    1982. augusztus 28.
   Tavasz beköszöntével Vízipók visszaköltözik a tóba és nagytakarításra készül, amikor barátját Keresztespókot megcsípi a csalán. Vízipók most örül csak igazán, hogy a vízben él, egészen addig, amíg őt is meg nem csípi valami...
   16.    A kandicsrák kincsei     Szabó Szabolcs, Haui József    1982. szeptember 4.
   Vízipók fel szeretné díszíteni palotáját, így nagyon megörül, amikor talál egy igazgyöngyökkel teli zsákocskát. Hamarosan azonban kiderül, hogy a zsákot kétségbeesetten keresi valaki: mégpedig gazdája, a kandicsrák.
   17.    Katicáék csemegéje     Szabó Szabolcs, Haui József    1982. szeptember 11.
   Vízipók vendégségbe indul Keresztes barátjához, de odaérve szembesül, hogy hátra van még a virágfotelek beszerzése a kényes vendégkisasszonyok számára. A pókok pontosan tudják, hol találhatóak a legpompásabb virágok, mégis váratlan akadályba ütköznek.
   18.    Életmentés     Szabó Szabolcs    1982. szeptember 18.
   A csigagyerekek a parton játszana a rekkenő hőségben, és a legkisebb elalszik a tűző napon. Szerencsére Keresztespók észreveszi, és Vízipókkal még idejében cselekszik.
   19.    Volt háló, nincs háló     Szabó Szabolcs, Haui József    1982. szeptember 25.
   Vízipók barátait fedezékbe bújva találja, majd megismeri a hernyókat, amelyek mérgező szőröket hullatva vonulnak végig az erdőn és lerágott fákat hagynak maguk után...
   20.    Az új háló     Szabó Szabolcs, Haui József    1982. október 2.
   Keresztespók a hálója pusztulása után búskomorságba esik, semmihez sincs kedve, még enni sem akar. Katica remek tervet eszel ki, hogy Vízipókkal rávegyék Keresztespókot az új háló elkészítésére.
   21.    Csigaház ajtóval     Szabó Szabolcs, Haui József    1982. október 9.
   Nünüke ügyetlensége miatt egy szárazföldi tüdős csiga a tóba pottyan. A baj csak az, hogy a víz alatt is élnek csigák, így senki sem sejti, hogy a kis állat nagy bajban van.
   22.    A sáska nem szöcske     Szabó Szabolcs, Haui József    1982. október 16.
   Keresztespókot zavarja a sáska és szöcske ifjak ugróversenye, de nem tud velük szót érteni, mert meg sem tudja őket különböztetni egymástól. Vízipók barátja segítségére siet.
   23.    A tojáscsősz     Szabó Szabolcs, Haui József    1982. október 23.
   Vízipók vízalatti napozóhelye egyben a vízicsigák tojáslerakóhelye is. Hátonúszóék családja szeretné megdézsmálni a finom csemegét, Vízipók azonban önkéntes tojáscsősznek áll.
   24.    Te mit sportolsz?     Szabó Szabolcs, Haui József    1982. október 30.
   Keresztespók és a Vízipók elhatározzák, hogy öttusázni fognak. Sportolás közben ismerkednek meg a Galacsinhajtóval, akinek a galacsinját először labdának vélik.
   25.    Víz alatt, föld alatt     Szabó Szabolcs, Haui József    1982. november 5.
   A két póknak barlangászáshoz szottyan kedve. A föld alatt, a hangokat követve rábukkannak a Lótücsök zenetermére. Csakhogy ha már ott vannak, zenélniük is kell...
   26.    A veszélyes homoktölcsér     Szabó Szabolcs, Haui József    1982. november 12.
   Keresztespók csónakázás közben megijed, és a túlparti veszélyes oldalon akar kiszállni, hogy mielőbb szárazföld legyen a talpa alatt. Csakhogy azt a partszakaszt nem hiába nevezik így!

Harmadik évad (1985)[szerkesztés]

A harmadik évad 1985-ben készült a Kecskemétfilm Kft.-ben.

   #    Cím   Rendező   Első sugárzás
   27.    Eltáncolt üzenetek     Szabó Szabolcs, Haui József    1987. október 25.
   Keresztespók Vízipókot várja, hogy visszatérjen, amikor tudomást szerez a méhek táncáról. Az a zseniális ötlete támad, hogy hasonló módszerrel a legyeket a hálójába tudja csábítani.
   28.    Vándorló levelek     Szabó Szabolcs, Haui József    1987. november 1.
   Keresztespók és Vízipók szédülnek és azt hiszik, hogy valami furcsa betegségben szenvednek, mert a falevelek egészen különlegesen mozognak körülöttük. Ráadásul még a vihar is kitör. Éppen a víz segítségével tesznek szert újabb ismerősökre és tudják meg a falevelek mozgásának okát.
   29.    Az élelmes gyerekek     Szabó Szabolcs, Haui József    1987. december 27.
   A meleg, oxigénhiányos tóban fuldoklik egy parányi halacska. Vízipók a felszínre viszi, hogy magához térjen. Eközben Keresztespók a felszínen furcsa élőlényre lesz figyelmes a méhecske kosarában.
   30.    Az orvvadász     Szabó Szabolcs, Haui József    1987. november 15.
   Keresztes elszontyolodva fogadja a szülinapi partiról érkező barátját, mert a legyek egész nap elkerülték a hálóját. Vízipókkal rájönnek, hogy valami elijeszti a legyeket, és nem is csak a legyeket!
   31.    Felhő a tó felett     Szabó Szabolcs, Haui József    1987. november 22.
   A Vízipók egy véletlen baleset folytán tudja meg, hogy az iszapos tófenéknek is vannak lakói: nem állandó lakók, csak időszakosak.
   32.    A kellemetlen szomszédság     Szabó Szabolcs, Haui József    1987. november 8.
   Keresztespóknak igencsak kellemetlen szomszédsága akad: a Szú család. A percegéstől nem tud pihenni, a portól pedig már a legyek sem tapadnak a hálójába. Egészen addig, amíg a fakopáncsok arra nem járnak...
   33.    Vendégek a tóban     Szabó Szabolcs, Haui József    1987. december 6.
   Vízipók a rekkenő hőségnek köszönhetően egy csodálatos szépségű pillangóval ismerkedik meg, majd beszédbe elegyedik a tó felszínén cikázó keringőbogarakkal, akik felettébb érdekes élőlények.
   34.    A párbaj     Szabó Szabolcs, Haui József    1988. január 3.
   Keresztes két orrszarvúbogár párbajára ébred. Fülescsiga a víz alatt hallva ezt szintén párbajozni szeretne. Pedig mint kiderül, a párbaj nem mindig az, aminek elképzeljük...
   35.    A zavaros víz     Szabó Szabolcs, Haui József    1987. november 29.
   A darazsak sárgolyókat gyúrnak a parton. Hátonúszó azt hiszi, hogy a csigák énekükkel őt csúfolják, ezért vízbe dobálja a golyókat, hogy bosszút álljon rajtuk. A csigák fulladoznak a zavaros vízben, de a darazsak is kellemetlen helyzetbe kerülnek a hiányzó golyók miatt...
   36.    Mindenki tévedhet     Szabó Szabolcs, Haui József    1987. december 13.
   Egy szélvihar következtében Keresztespók és Vízipók újabb és újabb ismerősökre tesz szert és megállapítják, hogy milyen kevés állatot ismernek név szerint.
   37.    A nagy kirándulás     Szabó Szabolcs, Haui József    1987. december 20.
   A két jóbarát, Vízipók és Keresztespók, hajnali kirándulásra indulnak egy távoli rétre. Igen ám, de a messzi vidék tele van ismeretlen lakókkal és veszélyekkel!
   38.    Az öreg doktor     Szabó Szabolcs, Haui József    1988. január 10.
   Egy tópartra dobott törött üvegből kifolyt létől a víz alatti és tóparti állatok egyaránt megrészegülnek, majd a folyadék váratlanul meggyullad. Keresztespók meg akarja menteni a hálóját és ezzel komoly veszélybe sodorja magát.
   39.    Őszi szél     Szabó Szabolcs, Haui József    1988. január 17.
   Keresztespókot meghívják a pókok őszi tanácskozására, ahol az összegyűltek a hideg elől délre készülnek utazni, a Falipók által készített hőlégballonnal. Keresztespók nem akar velük tartani, inkább Vízipók barátját látogatja meg: egy vízbe pottyant üvegpalackba ereszkedve végre együtt gyönyörködnek a víz alatti világban. A felszínre visszaérve Keresztespók az ügyetlenkedő léghajósok segítségére siet...

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Vízipók-csodapók 1. (kecskemétfilm)