A Kerka-völgy növényzete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Égerliget (Alnetum glutinosae)Hessen, Burgwald

A Kerka-völgy és a völgyet határoló dombok növényzete erősen különbözik. A völgy legjellemzőbb növénytársulásai a sík- és dombvidéki kaszálórétek (Arrhenatherion), a mészkerülő láprétek (Junco–Molinietum) és a patak menti magaskórósok (Angelico-Cirsietum oleracei).

A völgyben számos védett növény él:

főképp Bajánsenye környékén.

Élőhelyeik fenntartásához a réteket rendszeresen kaszálni kell, a kaszált terület azonban az állattartás leépülésével erősen csökken. Ennek eredménye egyrészt a rétek beerdősülése, másrészt néhány agresszív gyomnövény ijesztő térhódítása. Ezért a Kerka alsó folyása mentén napjainkban már az aranyvesszővel (Solidago spp.) benőtt magaskórós az uralkodó növénytársulás.

A mélyebb részeken, tehát az egykori oldalágak, illetve holtágak helyén magassásosok (Magnocaricetalia), magaskórós mocsárrétek (Calthion) és rekettyefüzes mocsári cserjések (Berulo-Salicetum cinereae) nőnek: a szukcesszió az égerligetek (Alnetum glutinosae) kialakulása felé halad.

Források[szerkesztés]

  • Szinetár Csaba, Györke Gyula, Hella Ferenc, Kemencei Ilona, Nagy Krisztina, Sülyi Péter: Bajánsenye. A történelmi Őrségben. Bajánsenye önkormányzata, év nélkül. 28 old.