A Fővárosi Állat- és Növénykert Parasztudvara

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Fővárosi Állat- és Növénykert Parasztudvara
A Parasztudvar egyetlen megmaradt épülete, a Parasztház (2021)
A Parasztudvar egyetlen megmaradt épülete, a Parasztház (2021)
TelepülésBudapest XIV. kerülete
Cím1146 Budapest, Állatkerti körút 6-12.
Építési adatok
Építés éve19091912
Építési stílusnépies stílus
Tervező
Hasznosítása
Felhasználási területépületegyüttes
Elhelyezkedése
A Fővárosi Állat- és Növénykert Parasztudvara (Budapest)
A Fővárosi Állat- és Növénykert Parasztudvara
A Fővárosi Állat- és Növénykert Parasztudvara
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 31′ 03″, k. h. 19° 04′ 26″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 03″, k. h. 19° 04′ 26″
Térkép
SablonWikidataSegítség

A Parasztudvar, olykor Magyar Parasztudvar a budapesti Fővárosi Állat- és Növénykert egyik épületkomplexuma volt. Napjainkban kizárólag a Parasztház áll belőle, amely zártkörű oktatóhelyként „Tanodú” néven üzemel.

Története[szerkesztés]

A Budapesti Állatkertben már a század elején meghonosult Lendl Adolf nyomán az a gondolat, hogy az egzotikus fajok mellett a magyar háziállatok bemutatására is sort kell keríteni. (Ez az irányzat később, az 1960-as évektől világszerte elterjedt.) A Parasztudvar megtervezését – az épületek nagy részéhez hasonlóan – Kós Károly és Zrumeczky Dezső vállalta el. A fő épület egy népies stílusban felépült parasztház volt, amelyet kisebb nagyobb gazdasági épületek (istálló, selyemhernyókat bemutató ház), ólak, csűrök, kútház vettek körül.

A komplexum a második világháborúig eredeti formájában működött, akkor azonban megsérült. Az 1950-es évekre a nem korhű helyreállítások miatt elvesztette eredeti arculatát, ugyanakkor a Dózsa György út kiszélesítése miatt kisebb területi veszteségek is érték. A selyemhernyótenyésztő-részleg elpusztult. A parasztházban irodákat és oktatótermeket létesítettek, a háziállatbemutatót pedig elköltöztették. Az 1980-as években túzokröpdét működtettek az udvarban.

A Parasztudvar második virágkorát az 1990-es évektől élte. Ekkor Fazekas Csaba tervei szerint és a honfoglalás évfordulójára kapott anyagi forrásokból helyreállították az együttest, és 1996-ban át is adták a nagyközönségnek. A következő létesítmények nyíltak meg benne:

  • baromfiudvar
  • istálló
  • sertésól
  • juhakol
  • gémeskút

A parasztház emeletén tantermet rendeztek be. A Parasztudvar mellé helyezték át a korábban máshol lévő székelykaput is, illetve felújították a szomszédos Szarvasház melletti állatsimogató-részt is.

Ebben az állapotában két évtizedig működött a létesítmény. Az Állatkert szomszédságban lévő Budapesti Vidám Park 2013-as bezárása után az Állatkert kapta meg annak területét. Itt lehetőség nyílt a korábbinál nagyobb teret biztosítani a magyar háziállatok számára. Hamarosan (2014) át is költöztették őket oda, a Parasztudvarban pedig elbontották a létesítményeket. Helyükre épült 2015-ben Anthony Gall tervei szerint a Sárkányház (korábbi nevén Koalaház), ahol kezdetben koalákat tartottak, később varánuszokat költöztettek be. A Parasztudvarból napjainkban csak a Parasztház látható.

Képtár[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Hanga Zoltán: Állatkerti műemlékek, Fővárosi Állat- és Növénykert, Budapest, 2012, ISBN 978-963-88112-7-1, 38-41. o.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]