ALSA

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
ALSA
az Alsamixer Screenshot-ja
az Alsamixer Screenshot-ja

Fejlesztő ALSA team[1]
Első kiadás 1998
Legfrissebb stabil kiadás 1.2.9 (stabil verzió, 2023. május 4.)[2]
Programozási nyelv C
Operációs rendszer Linux
Kategória Audio
Licenc
Az ALSA weboldala

Az ALSA (angol betűszó: Advanced Linux Sound Architecture azaz Fejlett Linux Hang Rendszer) egy Linux hangkártyakezelő rendszer. Elsődleges célja volt leváltani az addig használt OSS hangkártyakezelő rendszert, ellátni a Linux-ot megfelelő hangspecifikus meghajtó programokkal.

Néhány komoly előnye az ALSA-nak, hogy képes automatikusan beállítani a hangkártyát, emellett a többkártyás rendszereket is könnyedén kezeli. Támogatja a piacon fellelhető szinte valamennyi hangeszközt, köztük a speciális USB és más interfésszel rendelkező eszközöket. Jelenlegi változatai, melyek jó ideje minden disztribúcióban megtalálhatóak, kezelik a hardveres keverést, azaz semmiféle CPU-igényes szoftveres megoldásra nincs szükség, ha egyszerre több alkalmazás akar megszólalni.

Jaroslav Kysela vezetésével egy egyszerű meghajtóprogramként indult a Gravis Ultrasound típusú hangkártyákhoz 1998-ban, teljesen külön a Linux-kernelektől, egészen addig, amíg 2002-ben a fejlesztők bemutatták a 2.5-ös kernelverzióban (2.5.4–2.5.5).[3] A 2.6-os verziójú kernelekben már az ALSA az alapértelmezett hang alrendszer, bár az OSS még mindig elérhető, de "obsolete" jelzővel van ellátva és várhatóan a közeljövőben el fogják távolítani.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Advanced Linux Sound Architecture
A Wikimédia Commons tartalmaz ALSA témájú médiaállományokat.