7102-es mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
7102-es mellékút
Úttípusösszekötő út
Hossza5 km
Ország Magyarország
TartományokSomogy vármegye
Az út elejeZamárdi
Az út végeSzántód
A Wikimédia Commons tartalmaz 7102-es mellékút témájú médiaállományokat.

A 7102-es számú mellékút egy rövid, négy számjegyű mellékút Somogy vármegyében. Legfőbb funkciója a Tihany és Szántód közti rév déli parti állomásán áthaladó forgalom kiszolgálása és elvezetése. Mindkét végén ugyanahoz az úthoz – a 7-es főúthoz – csatlakozik.

Nyomvonala[szerkesztés]

A 7-es főútból ágazik ki, annak 114+100-as kilométerszelvényénél, Zamárdi területén, Szent István utca néven, észak felé. Pár méter után keresztezi a MÁV 30-as számú Székesfehérvár–Gyékényes-vasútvonalát, majd egyből nyugatnak fordul. 2,7 kilométer megtétele után lép át Szántódra, ott délnyugatnak, majd délnek fordul. Egy rövid szakasza a Csokonai tér nevet viseli – ott ágazik ki a révállomáshoz vezető rövid útszakasz –, a folytatásban pedig Móricz Zsigmond utca néven húzódik.

A vége előtt, a 4,7-es kilométerszelvényénél ismét keresztezi a vasutat, onnantól az utolsó szakaszán a neve Május 1. utca. A 7-es főútba torkollva ér véget, annak 118. kilométere közelében, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 5,062 kilométer megtétele után. Egyenes folytatása a 6505-ös út, amely kilométer-számozásának iránya ellentétes: Kaposvártól tart idáig, 61,9 kilométer után ér véget.

Története[szerkesztés]

Egy archív fénykép tanúsága szerint az 1960-as évek elején még legalább egy része (a 7-es főút szántód-köröshegyi csomópontjától a révig) három számjegyű főút lehetett, 712-es útszámozással;[1] eszerint akkor még nem a 6505-ös út, hanem a 66-os főút folytatását képezte.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]