2022-es Formula–E Róma nagydíj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A 2022-es Formula–E Róma nagydíj két futamból állt. Eme két verseny volt a Formula–E bajnokság negyedik, illetve ötödik futama, amit 2022. április 9-én, illetve 10-én rendeztek.

Első futam[szerkesztés]

Az első futam első körében Oliver Rowland kicsúszott, és több riválisát is akadályozó tömegbalesetet idézett elő, bár legtöbbjük autója megúszta komolyabb sérülések nélkül. Egy másik kanyarban Max Günther nekiment a gumifalnak, így a Nissan német pilótája kénytelen volt feladni a versenyt. Ezután kihívták a biztonsági autót.

Miután a biztonsági autót visszahívták, a második helyen versenyző Robin Frijns megelőzte Stoffel Vandoorne-t, s ezzel átvette a vezetést. Eközben Mitch Evans látványosan feljött a 9. helyről, átvéve a vezetést az Envision hollandjától. Végül a Jaguar ausztrálját intette le a kockás zászló.

Második futam[szerkesztés]

A rajtnál Jean-Eric Vergne jól kapta el a rajtot, így a francia versenyző megtarthatta az első helyet.

A hetedik körben Edoardo Mortara és Antonio Felix DaCosta látványos viadalán izgulhattak a nézők, azonban Mortara a gumifalnak ütközött. Ugyanebben a körben Antonio Giovinazzi autója motorhibával félreállt, így az olasz versenyző hazai versenyét kénytelen volt feladni. Mivel két jármű is a pályán vesztegelt, kihívták a biztonsági autót.

Miután a biztonsági autó elhagyta a pályát, az akkor második helyen autózó Mitch Evans átvette a vezetést Vergne-től, azonban Robin Frijns nekilendült és az ötödik helyről átvette a vezetést, de nem sokáig tarthatta meg pozícióját, mert Andre Lotterer, a Porsche versenyzője is felhasználta a támadó módot és átvette a hollandtól a vezetést.

A biztonsági autó ismét kijött, mert Alexander Sims lesodródott a pályáról, de nem töltött sok időt a mezőny előtt. Ekkor Mitch Evans volt az egyetlen, aki nem használta támadó módját, ezért újraindításakor élt vele, és megelőzte az akkor második helyen autózó Robin Frijnst, majd később átvette a vezetést Lotteretől.

A biztonsági autós fázisok miatt 5 perces hosszabbítást kapott a verseny, azonban a hosszabbításban harmadszor is kijött a biztonsági autó, mivel Nick Cassidy nekicsapódott a gumifalnak. Az újraindításkor Evans és Vergne látványos csatát vívtak, de a francia nem tudta megelőzni az ausztrált, és így a második futamot is Mitch Evans nyerte.

A második futam eredményeivel Vergne átvette a pontbajnokságban a vezetést.