2008-as NHL Winter Classic

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az AMP Energy NHL Winter Classic egy szabadtéren rendezett NHL jégkorong-mérkőzés volt a Buffalo Sabres és a Pittsburgh Penguins között 2008. január 1-jén a Ralph Wilson Stadionban, New York államban. Az amerikai jégkorong-bajnokság történetében ez volt a második szabadtéren rendezett mérkőzés, de az első olyan, amit az Amerikai Egyesült Államok területén rendeztek.

Jegyeladás, nézőszám[szerkesztés]

A Ralph Wilson Stadion
A meccs kezdetén

A mérkőzés rendezéséről 2007. szeptember 17-én döntöttek. A 41 000 jegy, amelyet elővételben lehetett megvásárolni, fél óra alatt gazdára talált, a többi jegyet a bérleteseknek tartották fenn.

Összesen 71 217 néző látta a helyszínen a történelmi összecsapást, ez NHL rekordot jelentett. Az addigi csúcsot a Kanadában rendezett szabadtéri mérkőzés tartotta, 57 167 nézővel. Nem ez volt a világ legnézettebb jégkorong-mérkőzése, ugyanis 2001-ben Michigan állam két egyetemi együttesének meccsére 74 554 drukker látogatott el.

Szabályváltozások[szerkesztés]

Az esélyegyenlőség miatt néhány különleges szabályt is kellett alkalmazni a mérkőzésen. Mindkét csapat 30-30 percet játszott a rendes játékidőben a két térfélen, ezt úgy oldották meg, hogy az utolsó játékrész felénél, 10 perc elteltével egy extra térfélcserét hajtottak végre. A hosszabbítást is hasonlóan bonyolították le, 2:30 perc elteltével térfélcserét hajtottak végre a csapatok, a büntetőknél pedig mindkét kapus eldönthette, hogy melyik kapura lőjék a büntetőket.

Keretek[szerkesztés]

Buffalo Sabres[szerkesztés]

Buffalo Sabres
Kapusok:
30 Ryan Miller35 Jocelyn Thibault

Védők:
5 Toni Lydman6 Jaroslav Špaček10 Henrik Tallinder38 Nathan Paetsch45 Dmitrij Kalinyin51 Brian Campbell
Támadók:
9 Derek Roy12 Aleš Kotalík19 Tim Connolly20 Daniel Paille22 Adam Mair26 Thomas Vanek28 Paul Gaustad29 Jason Pominville37 Michael Ryan55 Jochen Hecht61 Makszim Afinogenov76 Andrew Peters
Edző: Lindy Ruff

Pittsburg Penguins[szerkesztés]

Pittsburgh Penguins
Kapusok:
30 Dany Sabourin35 Ty Conklin

Védők:
4 Rob Scuderi5 Darryl Sydor19 Ryan Whitney44 Brooks Orpik55 Szergej Goncsar58 Kristopher Letang
Támadók:
11 Jordan Staal12 Ryan Malone16 Erik Christensen17 Petr Sýkora18 Adam Hall20 Colby Armstrong27 Georges Laraque37 Jarkko Ruutu38 Jeff Taffe48 Tyler Kennedy71 Jevgenyij Malkin87 Sidney Crosby
Edző: Michel Therrien

A mérkőzés[szerkesztés]

január 1. 13:00 Pittsburgh Penguins 2 – 1
(büntetőkkel)
Buffalo Sabres Ralph Wilson Stadion
Orchard Park, New York
(1–0, 0–1, 0–0, 0–0)
C. Armstrong (S. Crosby) (0:21)
S. Crosby (győztes büntető)
B. Campbell (T. Conolly, D. Paille) (21:25)

A mérkőzést a Buffalo Bills amerikai focicsapat stadionjában felállított jégkorongpályán rendezték. A mérkőzést felvezető ceremónia helyi idő szerint 13:00-kor kezdődött a csapatok bevonulásával. A kezdő sípszó helyi idő szerint 13:20-kor hangzott el hóesésben, -1 °C-ban, enyhe északi szélben.

A Pittsburgh kezdte jobban a találkozót, 21 másodperc elteltével Armstrong révén megszerezték a vezetést. A korai gól megzavarta a hazai csapatot, nehezen jutottak el helyzetig az első harmadban. Volt, hogy a hóesés miatt meg kellett szakítani a mérkőzést, hogy a jeget megtisztítsák a pályamunkások.

A második harmadban aztán magára talált a Buffalo is, és a játékrész 2. percében sikerült egyenlíteniük Brian Campbell góljával. Közben a hóesés alábbhagyott, és a csapatok is visszavettek. A rendes játékidő hátralévő részében nem esett több találat, így következett az öt perces hosszabbítás. Miután ebben a játékrészben sem esett gól, büntetőkkel kellett eldönteni a mérkőzést.

A büntetőlövések előtt a kapusok felmérhették a pályát, és eldönthették, hogy melyik kapura lőjék az ellenfél játékosai a büntetőt. A Buffalo kapuját Ryan Miller, a Pittsburgét Ty Conklin védte az egész mérkőzésen, és a büntetőkhöz is ők álltak oda.

Büntetők Csapat Lövő Kapus Eredmény Állás
BUF Aleš Kotalík Ty Conklin gól 1-0 BUF
PIT Erik Christiansen Ryan Miller mellé 1-0 BUF
BUF Tim Conolly Ty Conklin védés 1-0 BUF
PIT Kristopher Letang Ryan Miller gól 1-1
BUF Makszim Afinogenov Ty Conklin védés 1-1
PIT Sidney Crosby Ryan Miller gól 2-1 PIT

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz 2008-as NHL Winter Classic témájú médiaállományokat.
  • sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap