1872-es elnöki választások a Transvaal Köztársaságban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A Transvaal Köztársaságban 1872-ben tartottak elnökválasztást, méghozzá a búr állam fennállásának történetében először. Bár a forrás nem mondja ki, a választások minden bizonnyal az ország fővárosában, Pretoriában tartották. A választásokon mindössze két ember indult, a transvaali Thomas François Burgers és a brit származású William Robinson, akit mellesleg Paul Kruger későbbi búr államelnök is támogatott. A választások 1872 nyarán zajlottak le, és Burgers fölényes győzelmével értek véget. Robinson támogatói mindössze 388-an voltak, s ez csupán a szavazatok 11,6%-a volt.

Eredmények[szerkesztés]

Indulók Szavazatok száma Százalék
Thomas François Burgers
2964
88,4
William Robinson
388
11,6

Burgers elnöksége[szerkesztés]

1872. július 1-jén a Transvaal Köztársaság elnökének választották, és még aznap felesküdött a kormányra. 1875-ben Burgers a Transvaal köztársaság felelős ügyvezető elnökeként Európába utazott, hogy az országon belüli vasútvonalak meghosszabbításáról tárgyaljon. A Burgers 1875 decemberében szerződést kötött, amely a vasút építéséről szólt. Londonban gyűjtötte rá össze a pénzt, majd hazautazott. A vasútépítés néhány hónapon belül megkezdődött.

1876 júniusában hadat üzent Sikukuni (Secocoeni) bennszülött vezérnek, Kelet-Transvaalba. A hadjárat sikertelen volt, ráadásul a vasútépítés sem ment zökkenőmentesen a zulu támadások miatt, és az állami kassza kezdett kiürülni. Az angol annexióba beleegyezett, mert tudta hogy az ország még túl gyenge ahhoz hogy független legyen, ezért elfogadta a nyugdíját a brit kormánytól és elhagyta Transvaalt.

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Transvaal presidential election, 1872 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • búr Búrportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap